Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ-Έγινε πράξη η υποχρέωση για την μεταφορά υπολείμματος

Υλοποιήθηκε η δέσμευση του Αλ. Καχριμάνη για ανάληψη από την Περιφέρεια του έργου της μεταφοράς του υπολείμματος από τη Μονάδα ΑΣΑ και μάλιστα με έκπτωση 30% – Ανάκληση της απόφασης ζητά ο ΦΟΔΣΑ

Πράξη έκανε από χθες, η Περιφέρεια Ηπείρου, την υποχρέωσή της και το δικαίωμά της να αναλάβει το έργο της μεταφοράς του υπολείμματος των απορριμμάτων από το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων προς τους χώρους υγειονομικής ταφής.

Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή μέσα από ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου μάλιστα σημειώνεται πως «πρόκειται για δικαίωμα και υποχρέωση που έχει από τη σχετική σύμβαση που είναι σε ισχύ και  αφού πρώτα εξαντλήθηκαν τα περιθώρια εξεύρεσης συναινετικής λύσης με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ.Ε Π.Ε. (ΦοΔΣΑ)».

Έτσι, χθες, Παρασκευή, τα δύο πρώτα φορτηγά της εταιρείας στην οποία ανατέθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, η υπηρεσία μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο στο ΧΥΤΥ Ελληνικού, έκαναν τα δύο πρώτα δρομολόγια, μεταφέροντας ποσότητα υπολείμματος περίπου 25 τόνων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βέβαια δε βρίσκεται στην έναρξη της μεταφοράς του υπολείμματος από την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά στο ποσοστό έκπτωσης που επιτεύχθηκε και το οποίο ξεπερνά το 30% σε σχέση με την τιμή των συμβάσεων που υπέγραφε ο ΦΟΔΣΑ μέχρι πρότινος, σε ποσοστό πολύ πιο κάτω και από το ελάχιστο, του 1%.

«Η τιμή μεταφοράς που πέτυχε η Περιφέρεια Ηπείρου με την ανάθεση του έργου είναι κατά πολύ πιο συμφέρουσα σε σχέση με τις προηγούμενες που πετύχαινε ο ΦΟΔΣΑ, είτε με απευθείας αναθέσεις, είτε με δημόσιο διαγωνισμό, στο διάστημα που εκτελούσε τη μεταφορά. Συγκεκριμένα η τιμή από την Περιφέρεια διαμορφώθηκε σε 0,158 ανά τονοχιλιόμετρο (ποσοστό έκπτωσης πάνω από 30%), έναντι τιμής 0,225€ έως 0,235€ ανά τονοχιλιόμετρο των μέχρι σήμερα συμβάσεων του ΦΟΔΣΑ (ποσοστό έκπτωσης 0,04%)», αναφέρεται σχετικά.

Ανακοίνωση από τον ΦΟΔΣΑ

Παράλληλα, χθες το μεσημέρι, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων, με ανακοίνωσή του καλεί τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση της εν λόγω υπηρεσίας μεταφοράς του υπολείμματος, με την οποία όπως αναφέρει, παραδίδει παράτυπα τον εξοπλισμό κυριότητας του ΦΟΔΣΑ.

Τον καλεί ακόμη να παραδώσει άμεσα το σύνολο των υποδομών, εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στον αποκλειστικά αρμόδιο ΦΟΔΣΑ, αν και ο Αλ. Καχριμάνης έχει δημοσίως ανακαλέσει τη συγκεκριμένη δέσμευση, μιλώντας στο ITV, όπου είπε, ότι η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ φάνηκε ανακόλουθη και ως εκ τούτου, η Περιφέρεια δε θα προχωρήσει στην παραχώρηση του εργοστασίου, αλλά θα υλοποιήσει στο ακέραιο την Σύμβαση, που έχει διάρκεια 25 έτη.

Στην ανακοίνωσή του ο ΦΟΔΣΑ εκφράζει την έκπληξή του για την απόφαση της Περιφέρειας, η οποία πάντως είχε γνωστοποιηθεί επισήμως, δημοσίως και αρμοδίως εδώ και δύο εβδομάδες, και τονίζεται πως αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο της προγραμματικής Σύμβασης με την οποία ο Σύνδεσμος μεταβίβασε συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Παράλληλα επισημαίνεται πως η ανάθεση έγινε, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η σύμβαση μεταφοράς του υπολείμματος από τον ΦΟΔΣΑ και η κατακύρωση νέας διαδικασίας ανάθεσης.

Το μεγαλύτερο σκέλος της απάντησης ωστόσο επικεντρώνεται στην επίκληση της Περιφέρειας, για την επίτευξη χαμηλότερης τιμής σε ποσοστό 30% σε σχέση με τις τιμές και τα ποσοστά έκπτωσης, που είχαν οι συμβάσεις και αναθέσεις που υλοποίησε ο ΦΟΔΣΑ.

«… οι μέχρι σήμερα αναθέσεις από το ΦΟΔΣΑ για τη μεταφορά υπολείμματος υποχρέωναν τον ανάδοχο να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ιδιόκτητο εξοπλισμό και σε αυτή τη βάση διαμορφώνονταν η τιμή μονάδος της ανάθεσης της υπηρεσίας, με ποιο δικαίωμα η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει τον εξοπλισμό του ΦΟΔΣΑ στον «δικό της» ανάδοχο, γεγονός το οποίο αποτελεί τη βασική αιτία για να διαμορφωθεί η χαμηλότερη τιμή υπενθυμίζοντας τη δέσμευση που κατατέθηκε δια στόματος Περιφερειάρχη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια παρουσία των εκπροσώπων όλων των Δήμων της Ηπείρου, ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον κόστος για τη μεταφορά του υπολείμματος.

Αποδεικνύεται ότι η χαμηλότερη τιμή μονάδας της σημερινής ανάθεσης της Περιφέρειας προκύπτει αποκλειστικά εξαιτίας της παράτυπης χρήσης του εξοπλισμού που προμηθεύτηκε για λογαριασμό του φορέα μας ενόψει της επικείμενης λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Εύλογα λοιπόν γεννώνται τα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

– Με ποιες διαδικασίες διατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία δημόσιος εξοπλισμός (containers) του οποίου η κυριότητα δεν ανήκει στην Περιφέρεια αλλά στον ΦΟΔΣΑ , τη στιγμή που από μεριάς του ΦΟΔΣΑ επανειλημμένα έχει αιτηθεί η παράδοση αυτού του εξοπλισμού ώστε να χρησιμοποιηθεί σύννομα προς όφελος των πολιτών της Ηπείρου.

– Τηρήθηκαν οι διαδικασίες που εμπίπτουν στον έλεγχο της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Ηπείρου;

– Ο εξοπλισμός αυτός θα παραδοθεί στον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ως μεταχειρισμένος και ποιος θα έχει την ευθύνη των φθορών που θα έχει υποστεί;

– Πως προβαίνει ο Περιφερειάρχης σε αναθέσεις Υπηρεσιών για τις οποίες η Περιφέρεια είναι αναρμόδια;

– Με ποια έγκριση προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας έχει ανατεθεί η εν λόγω Υπηρεσία;

– Γιατί μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Αρχή αγνόησε τα συνεχή αιτήματα του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για την παράδοση του εν λόγω εξοπλισμού ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του υπολείμματος;

– Πως διασφαλίζεται περιβαλλοντικά η ποιότητα της προς ανάθεση Υπηρεσίας με βάση τις προδιαγραφές του ΠΕΣΔΑ, τη σωστή λειτουργία της ΜΕΑ και εν γένει των Περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (ΣΜΑ, ΧΥΤ και ΜΕΑ);» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η μεταφορά απορριμμάτων προς τον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας

Ακόμη, και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, που επικαλείται πληροφορίες, η Περιφέρεια Ηπείρου απέστειλε έγγραφο προς τους δήμους της Π.Ε. Άρτας, οι οποίοι μεταφέρουν ακόμη και σήμερα τα απορρίμματά τους, στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας και όχι στο εργοστάσιο, με το οποίο τους ενημερώνει, ότι στο εξής δεν επιτρέπεται η χρήση του ΧΥΤΥ για την εναπόθεση σύμμικτων απορριμμάτων.

Με τον τρόπο αυτό μπλοκάρει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία που ακολουθούν μέχρι σήμερα οι δήμοι της ΠΕ Άρτας, που επικαλούμενοι διάφορους λόγους, δε μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο, αλλά τα εναποθέτουν παρανόμως και παρατύπως στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, που αντί του υπολείμματος όμως, εξακολουθεί να υποδέχεται σύμμικτα απορρίμματα.

Το έγγραφο απευθύνεται επίσης στον ΦΟΔΣΑ, αλλά και στην ανάδοχο εταιρεία λειτουργίας του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας.

Η λειτουργία των ΣΜΑ

Τέλος, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, μέχρι και χθες, με εξαίρεση τον δήμο Νικολάου Σκουφά, που επισημαίνει, ότι δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων, η διάθεση προσωπικού για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, κανείς άλλος δήμος της Π.Ε. Άρτας δεν έχει καν απαντήσει στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου για το αν υπάρχει διαθεσιμότητα προσωπικού των δήμων ώστε να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ.

Θετικές απαντήσεις έχουν δώσει μόνον οι δήμοι της ΠΕ Ιωαννίνων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, ότι σε πρώτη φάση θα τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία οι ΣΜΑ Ζωοδόχου και Πωγωνίου, για τρεις και για δύο ημέρες την εβδομάδα αντίστοιχα, με το ίδιο προσωπικό που θα διατεθεί από τους δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου, Μετσόβου, Ζαγορίου και Κόνιτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ