ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – Ολοκληρώθηκε η λιτή και… σιωπηρή Τελετή Έναρξης

Η Ελλάδα, μπήκε πρώτη στο μεγαλοπρεπέστατο, αλλά άδειο Στάδιο, με την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια να κρατούν την Ελληνική σημαία

 

Με την παρέλαση της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκε χθες, Παρασκευή, λίγο πριν από τις 5.00 το απόγευμα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Σε μία εκδήλωση στην οποία οι περισσότερες χώρες εκπροσωπήθηκαν από ένα μικρό αριθμό αθλητών και αξιωματούχων, ο αθλητής του στίβου Ριότα Γιαμαγκάτα και η αθλήτρια του πινγκ πονγκ Κασούμι Ισικάουα διάβασαν τον Ολυμπιακό όρκο, ενώ τον αντίστοιχο δικό τους όρκο έδωσαν εκπρόσωποι των προπονητών και των κριτών/διαιτητών.

Πριν από αυτό, παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το νέο moto των Αγώνων, όπου στο γνωστό “Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά” (citius, altius, fortius στα λατινικά), προστέθηκε και η λέξη “μαζί” (together), ως ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Ήταν μία εντελώς διαφορετική Τελετή, η οποία χαρακτηρίστηκε από την απλότητα και την πίστη στην παράδοση, σηματοδότησε την έναρξη των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο παρέλασαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, εκπροσωπώντας τα έθνη τους, για πρώτη φορά φορώντας μάσκες στα πρόσωπά τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι περισσότερες χώρες εκπροσωπήθηκαν από έναν άνδρα και μία γυναίκα σημαιοφόρους, όπως ακριβώς συνέβη και με την Ελλάδα, η οποία μπήκε πρώτη στο μεγαλοπρεπέστατο, αλλά άδειο Στάδιο, με την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια να κρατούν την ελληνική σημαία.

Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες διοργανώσεις, στις οποίες παρευρίσκοντο πλήθος διασημοτήτων από όλο τον πλανήτη, η σημερινή εκδήλωση «σημαδεύτηκε» από τη σιωπή, με λιγότερους από 1.000 ανθρώπους να δίνουν το «παρών», κάτω από τηρώντας τους αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν ήταν τα μέλη της αντιπροσωπείας του Καναδά, που φορούσαν σήματα στο χρώμα του ουράνιου τόξου, το σύμβολο της κοινότητας των ΛΟΑΤKI, στα ομοιόμορφα μπουφάν τους.

Αρκετές αποστολές επέλεξαν να στείλουν μήνυμα σεβασμού στη διαφορετικότητα, επιλέγοντας ως σημαιοφόρους μετανάστες, μέλη μειονοτήτων ή αθλητές με διπλή καταγωγή, όπως ο μπασκετμπολίστας του NBA Ρούι Χατσιμούρα, που ήταν ο σημαιοφόρος της διοργανώτριας Ιαπωνίας.

Οι Αγώνες ξεκίνησαν με πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο, αλλά και με μια στιγμή απόλυτης σιωπής για να τιμήσουν όσους έχασαν τη μάχη από την Covid-19.

Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών, περίπου 20 ανά έθνος, βάδισε στην παρέλαση των αποστολών, με πολλούς αθλητές να φτάνουν στο Τόκιο λίγο πριν από τους αγώνες τους και αναμένεται να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν μόλυνση Covid-19.

Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.

Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορονοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.

Παρόντες στα επίσημα του Ολυμπιακού Σταδίου ήταν 15 παγκόσμιοι ηγέτες, μαζί με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο οποίος θα ανοίξει επίσημα τους Αγώνες όπως έκανε ο παππούς του Χιροχίτο το 1964. Μαζί του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζολ Μπάιντεν.

Ηχηρή ήταν η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, ενώ ορισμένοι κορυφαίοι χορηγοί και οικονομικοί ηγέτες έμειναν επίσης εκτός. Εκατοντάδες διαδηλωτές που έφεραν πλακάτ που έγραφαν «οι ζωές πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» διαδήλωσαν γύρω από το χώρο. Φορούσαν Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκές χειρουργικές μάσκες, φώναξαν «Σταματήστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» καθώς βάδιζαν.