ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Φέρνει στο προσκήνιο το «κούρεμα» χρεών των επιχειρήσεων

Το μείζον ζήτημα της στήριξης των επιχειρήσεων και στην περίοδο μετά την πανδημία, έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο, καθώς τα χρέη που συσσωρεύονται στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, είναι ήδη πολλά.

Μπορεί σήμερα η συζήτηση αυτή να φαίνεται πρώιμη, αφού η χώρα βρίσκεται στο στάδιο αντιμετώπισης του τρίτου κύματος της πανδημίας, ωστόσο σύμφωνα με τον Δημήτρη Δημητρίου, είναι ο κατάλληλος χρόνος να ανοίξει άμεσα ο διάλογος αυτός για την λειτουργία της αγοράς και της επιχειρηματικότητας στην εποχή μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα επιπλέον μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας μεταθέτοντας την πληρωμή οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για το τέλος του έτους, μία θετική εξέλιξη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι οι οφειλές θα πάψουν να υπάρχουν.

«Το θέμα δεν είναι η επιδότηση, αλλά το «κούρεμα» των χρεών που δημιουργήθηκαν τον καιρό της πανδημίας. Την επόμενη ημέρα δε θα είναι κανείς σε θέση να πληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν στο διάστημα της πανδημίας και η συζήτηση αυτή, θα πρέπει και να αρχίσει και να γίνει ταυτόχρονα και με οικονομικούς και με κοινωνικούς όρους», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

«Θα πρέπει να δούμε εξαντλητικά τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς και των επιχειρήσεων, το πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό, αποφεύγοντας τα λάθη του περσινού καλοκαιριού και με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί ο κλάδος της εστίασης, που παραμένει σε αναστολή και είναι άγνωστο εάν και σε τι ποσοστό θα ανέλθει ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα είναι σε θέση να ανοίξουν και να διατηρήσουν το ίδιο προσωπικό, μετά την πανδημία», πρόσθεσε.

Ουσιαστική ενίσχυση

Όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, σε άτυπο επίπεδο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο κάλυψης μέρους του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, με τον κ. Δημητρίου να τονίζει, ότι αυτή είναι και μία συζήτηση που έχει ανοίξει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων προς τα συναρμόδια υπουργεία.

«Προφανώς η συζήτηση θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τα εκεί για την κάλυψη και των λειτουργικών δαπανών και του μισθολογικού κόστους. Μέσα από τι συνεχείς πιέσεις άλλωστε και των Επιμελητηρίων της χώρας φτάσαμε στην πρώτη απόφαση για τη μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή, διαφορετικά θα ήταν μεν μία ανάσα, αλλά στην ουσία ένα δάνειο που θα έπρεπε και αυτό να επιστραφεί, όπως και οι υπόλοιπες οφειλές. Αυτό που πρέπει να δούμε, είναι η επιδότηση να κινείται σε πραγματικά μεγέθη της επιχειρηματικότητας και των δαπανών των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.