Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Την «Ένωση Αγροτών» επισκέφθηκε η Μ. Τζούφη

Τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» επισκέφτηκε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Μερόπη Τζούφη, η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Χάρη Λιούρη  και μέλη του Δ.Σ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Τζούφη ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και τα παριστάμενα μέλη για τα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας και  έχουν να κάνουν τόσο με τις τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων όσο και με το κόστος παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της αύξησης των τιμών γεωργικών εφοδίων (ζωοτροφών, λιπασμάτων, κλπ.) αλλά και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, υγραέριο) με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να απειλείται με αφανισμό.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, αγρότες και παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατακόρυφες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρώτες ύλες και ενέργεια. Ειδικά για την περιοχή των Ιωαννίνων καταγράφεται μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων κατά -12%, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά +100%.
Η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρωτογενή τομέα, όπως παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα. Πιο ειδικά, μίλησε για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, τη θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ, την ανακατεύθυνση μέρους των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς χρηματοδότηση των αγροτών και κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.
Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες, επέκταση του επιδόματος μητρότητας και στις αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες. Εκτενής ήταν η συζήτηση για την ανάγκη να ιδρυθεί Τράπεζα Γης, πάγιο αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, όπως και τη θέσπιση μεταφορικού ισοδύναμου για τις ορεινές περιοχές όπως εφαρμόζεται στα νησιά.
Τέλος, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε πως «ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το… 2023 δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Ειδικά για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, έναν τόπο με βαρύ χειμώνα, με δυσκολίες στις μετακινήσεις, με μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, με φτώχεια και ανεργία, οφείλουμε όλες και όλοι να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή. Για αυτό απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, που θα δίνει διέξοδο και πνοή στην ύπαιθρο».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωση Χάρης Λιούρης, ο γενικός διευθυντής Βασίλης Μήτσιος και τα μέλη του ΔΣ Νίκος Καραμπίνας και Θανάσης Κατσανάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ