Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

«Το Μουσείο πάει σχολείο» στη Λέσχη Αξιωματικών Ιωαννίνων

«Το Μουσείο πάει σχολείο» και για την ακρίβεια περιοδεύει σε 25 πόλεις της χώρας. Ο λόγος για το Πολεμικό Μουσείο που στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης δημιούργησε μία περιοδεύουσα έκθεση αξιόλογων κειμηλίων και ενθυμημάτων από την εποχή πριν και μετά την Επανάσταση του 1821 και από τη Δευτέρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων, όπου μπορούν να την επισκέπτονται μαθητές σχολείων της πόλης.
Η επίσημη αυλαία της έκθεσης του Πολεμικού Μουσείου έγινε το πρωί της Δευτέρας με την υποδοχή και την πρώτη ξενάγηση σε εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων υποδέχτηκαν ο Ταξίαρχος, διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Χρ. Σιόρεντας και ο αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, υποπτέραρχος, Ιωάννης Θεοδοσουλάκος.
Θερμές ευχαριστίες προς το Πολεμικό Μουσείο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και ταυτόχρονα προς τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Παιδείας αντίστοιχα που βοηθούν εξέφρασαν ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης και ο αντιδήμαρχος Ιωάν. Αϊβατίδης.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων
Ιωαννίνων
Εξάλλου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συμμετέχει στη δράση με τίτλο «Το Μουσείο Πάει Σχολείο» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας  και Θρησκευμάτων και του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνδρομή της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατά το χρονικό διάστημα 18- 22 Οκτωβρίου,  η οποία σχεδιάστηκε και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργανώνει την παρακάτω δράση σε επιλεγμένες ομάδες κοινού – μαθητές της πόλης των Ιωαννίνων.
– Εκπαιδευτικές περιηγήσεις στην περιοδική έκθεση «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron» στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο Ιωαννίνων, καθημερινά και ώρες 11:00 -12:00 π.μ. σε σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων. Τις περιηγήσεις διάρκειας μιας ώρας θα πραγματοποιήσει η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Δήμητρα Παπαϊωάννου. Θα τηρηθούν όλα τα τρέχοντα μέτρα, όπως αυτά διαμορφώνονται με τις σχετικές εγκυκλίους για τα μέτρα κατά της διασποράς του covid: ομάδες 20 ατόμων με υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας.
– Επιπλέον η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προβάλει διαδικτυακά την ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ο καιρός της επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron». Η έκθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Η ψηφιακή της παρουσίαση αποτελεί μέρος των δράσεων επικοινωνίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με το κοινό και ενίσχυσης της πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά, ως αντιστάθμισμα στις ιδιαίτερες, περιοριστικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία τα τελευταία έτη. Την ξενάγηση πραγματοποιεί η αρχαιολόγος Δήμητρα Παπαϊωάννου και η δημιουργία του βίντεο έγινε από τον φωτογράφο της Εφορείας, Παναγιώτη Τσιγκούλη.
Η ψηφιακή περιήγηση είναι προσβάσιμη στον ιστότοπο www.amio.gr, στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr και στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://youtu. be/vy1GLw9ktVg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ