Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ «ΑΒΕΡΩΦ» – Παρουσία Κ. Τασούλα τα εγκαίνια της έκθεσης «Νέα Αποκτήματα»

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο, το μεσημέρι, στην Πινακοθήκη «Ε. Αβέρωφ», στο Μέτσοβο, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Νέα Αποκτήματα 2008-2021».
Πενήντα  Έλληνες καλλιτέχνες αντιπροσωπεύονται με έργα τους που καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο, από τον 19ο αιώνα (Νικηφ. Λύτρας, Κ. Βολανάκης, Ν. Ξυδιάς Π. Πανταζής, Π. Προσαλέντης, κ.α.) έως και τις μέρες μας. Πρόκειται για έργα πολύ διαφορετικά ως προς την τεχνοτροπία και τα μέσα έκφρασής τους, έργα σημαντικά που συμπληρώνουν την ιστορική συνέχεια της συλλογής ή την επεκτείνουν χρονολογικά ώστε να διαφαίνονται και οι πιο σύγχρονες αναζητήσεις στην ελληνική τέχνη.
Στόχος της έκθεσης, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Τατιάνα Αβέρωφ στην διάρκεια του χαιρετισμού προς το κοινό,  είναι να δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει τα νέα αποκτήματα της Πινακοθήκης της περιόδου 2008-2021, αλλά και να αναδείξει τη σημασία της δωρεάς και να τιμήσει τους δωρητές της. Την έκθεση συνοδεύει ομώνυμος δίγλωσσος κατάλογος με έγχρωμες φωτογραφίες των έργων.
Στο ανακαινισμένο κτίριο της Πινακοθήκης, βρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχών αλλά και πολλοί από τους καλλιτέχνες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας  στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ευάγγελου Αβέρωφ που με τις ενέργειες και τις πράξεις του μπόρεσε να αλλάξει πολλά και να αφήσει το στίγμα του. Η δημιουργία της Πινακοθήκης ήταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, το «κύκνειο άσμα» του Αβέρωφ. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ μπόρεσε να σηματοδοτήσει νέες αφετηρίες και να αφήσει το αποτύπωμά του ανεξίτηλο. Η διάρκεια είναι το σημαντικότερο όλων και αυτή η διάρκεια αποτυπώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και των πράξεων του μεγάλου πολιτικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ