Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΒΕΛΛΑΣ – Σε κλίμα συγκίνησης η αποφοίτηση των τελευταίων 41 φοιτητών

Ιδιαίτερη και συναισθηματικά φορτισμένη, εξαιτίας των ανακατατάξεων που αποφάσισε να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας, ήταν το πρωί της Πέμπτης η αποφοίτηση των τελευταίων φοιτητών των δύο Τμημάτων που λειτουργούσαν στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι τελευταίοι 41 φοιτητές στα Τμήματα Ιερατικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής αντίστοιχα, παρέλαβαν τα πτυχία τους από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμο, που δήλωσε και αυτός συγκινημένος γιατί δεν κατάφερε, ούτε ο ίδιος ούτε και κανείς άλλος από τους τοπικούς παράγοντες, να πείσουν την Πολιτεία και δη την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, για να ανακληθεί η απόφαση και η Βελλά να συνεχίσει να λειτουργεί ως Εκκλησιαστική Ακαδημία, με την εισαγωγή φοιτητών μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων.

«Μου στοίχισε κι εμένα στην υγεία μου, αυτή η εξέλιξη. Έκανα ό,τι μπορούσα, ό,τι περνούσε από το χέρι μου, αλλά έτσι το ήθελε ο Θεός να γίνει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μάξιμος.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Παιδείας και το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί πριν από έναν περίπου χρόνο, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του χάρτη της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης συνενώνονται οι δυνάμεις των υφιστάμενων δομών ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Ο αριθμός των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών μειώνεται από τέσσερις σε δύο, οι οποίες θα λειτουργούν στο εξής μόνο στην Αθήνα και την Κρήτη, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών.

Έτσι στην Ακαδημία της Βελλάς μπήκε λουκέτο και υποβαθμίστηκε στην πράξη και στο εξής θα λειτουργεί ως Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ), ενώ έκλεισε και το Λύκειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ