Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Αλλάζει η εικόνα στο δασύλλιο των Ιωαννίνων

Αυτοψία του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά στις εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης

Στο περιαστικό δάσος βρέθηκε το Σάββατο το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς για αυτοψία, μαζί με τον δασάρχη Ιωαννίνων Χρήστο Λαγό και στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας.
Στο δασύλλιο των Ιωαννίνων και σε μια έκταση συνολικά 800 στρεμμάτων του δάσους εκτελείται εργολαβία καθαρισμού και αποψίλωσης, ύψους 100.000 ευρώ.
Στην ουσία πρόκειται για καθαρισμό του δάσους από ξερά κλαδιά, πεσμένα δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.
Ο κ. Αμυράς περπάτησε τα μονοπάτια στο δασύλλιο της πόλης, και μίλησε για την ανάγκη προστασίας του δάσους που είναι υπόθεση όλων.
Πριν λίγο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ είχε αποφασίσει την πραγματοποίηση εκτενών προληπτικών καθαρισμών και απομάκρυνσης συσσωρευμένης, επί δεκαετίες, καύσιμης βιομάζας από δασικά οικοσυστήματα που κινδυνεύουν, με αρχική χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 22 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
«Επιστροφή
στον φυσικό τους χώρο»
Ο κ. Αμυράς επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του και στη μετάβαση των δασικών υπηρεσιών στο υπ. Περιβάλλοντος λέγοντας ότι οι υπηρεσίες αυτές επιστρέφουν «στον φυσικό τους χώρο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ένα ραντεβού που άργησε 25 χρόνια…».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι πρότινος «τα δασαρχεία αντιμετωπίζονταν ως τα αποπαίδια της δημόσιας διοίκησης» και στάθηκε στις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις. «Σκεφτείτε ότι το Δασαρχείο Ιωαννίνων έπαιρνε 18.000-20.000 ευρώ τον χρόνο για τους καθαρισμούς…», είπε.
Σε επιφυλακή
Οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν με την αρχή του καλοκαιριού θέτουν όλους, φορείς και πολίτες, σε εγρήγορση. Ο κ. Αμυράς κάλεσε τους πάντες να είναι σε επιφυλακή καθώς μόνο έτσι μπορεί να σωθεί ο δασικός πλούτος, να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
«Η ελληνική πολιτεία κάνει το χρέος της, αυτό που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Καλώ τους πάντες δημάρχους, περιφερειάρχες και πολίτες να είναι επί ποδός. Όλες οι προσπάθειες θα πιάσουν τόπο αν οι πολίτες είναι προσεκτικοί. Το 96% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια» είπε ενώ αναφορικά με τις δεξαμενές στην περιοχή της Δροσιάς και στο Νησί απάντησε ότι σύντομα θα δοθεί λύση για να αποκατασταθεί η λειτουργία και να μην υπάρχει ζήτημα με τους κρουνούς και την τροφοδότηση σε νερό.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι ανάλογοι καθαρισμοί σε δάση θα γίνουν και σε άλλες περιοχές και δήμους της Ηπείρου «ανάλογοι καθαρισμοί θα γίνουν και αλλού. Δεν έγιναν πιο γρήγορα γιατί εξαιτίας των βροχοπτώσεων δεν θα είχαμε κανένα αποτέλεσμα» επεσήμανε.
Ο δασάρχης Ιωαννίνων κ. Λαγός φάνηκε ικανοποιημένος από την τοποθέτηση του υφυπουργού ενώ επεσήμανε ότι πέραν των καθαρισμών κάνουν και φυτεύσεις ώστε να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ανθεκτικό και να προστατέψουν το δάσος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ