Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

ΔΕΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – «Αιχμή του δόρατος» η επέκταση του βιολογικού

Τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν την τελευταία διετία, επισημαίνει το Δ.Σ. της Επιχείρησης, στον σύντομο απολογισμό του

Σε έναν σύντομο απολογισμό έργου και δράσεων της διετίας που πέρασε προχώρησε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.
Στον απολογισμό υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η ακύρωση του οικονομικά ασύμφορου, όπως σημειώνεται διαγωνισμού για την απομάκρυνση της αποθηκευμένης λυματολάσπης, και η διενέργεια νέου τόσο για την αποθηκευμένη όσο και για την παραγόμενη, με οικονομικό όφελος 600.000 ευρώ, ενώ όπως σημειώνεται το 90% της αποθηκευμένης λυματολάσπης έχει ήδη απομακρυνθεί.
Στη συνέχεια η ΔΕΥΑΙ αναφέρει τα έργα για την επέκταση του αποχετευτικού περιμετρικά της πόλης (Καρδαμίτσια, Νέα Ζωή, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Δροσιά, Πεντέλη, Τσιφλικόπουλο κλπ.), ποσού σύμβασης 7.300.000 ευρώ, τα οποία προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και ήδη έχουν κατασκευαστεί δίκτυα μήκους 59 χιλιομέτρων.
Ακόμη, τονίζεται πως κατασκευάζεται το αποχετευτικό στα Κάτω Μάρμαρα, την Ολυμπιάδα καθώς και την Αμφιθέα με προϋπολογισμό 4.110.000 ευρώ, επεκτείνεται το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων εντός του πολεοδομικού σχεδίου και οριοθετημένων οικισμών με προϋπολογισμό 2.400.000 ευρώ και βρίσκεται σε εξέλιξη η δημοπρασία προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.
Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την πόλη, που επισημαίνεται από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων είναι η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού ύψους 15.000.000 ευρώ.
Ακόμα, προχωρούν οι επεκτάσεις ή αντικαταστάσεις του δικτύου ύδρευσης σε πολλές γειτονιές της πόλης αλλά και εκτός αυτής, το θέμα της επίλυσης (ή δρομολόγηση επίλυσης) προβλημάτων ύδρευσης σε Μανωλιάσα, Κυπαρίσσια, Μέλανδρα, Νέα Ζωή, Αγία Μαρίνα.
Τα δυο αυτά χρόνια το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ προχώρησε επίσης στη δημιουργία μικτής επιτροπής ΔΕΥΑΙ – Δήμου για τη σύνδεση με το κεντρικό αποχετευτικό των τυχόν ασύνδετων δημοτικών ακινήτων, στην υλοποίηση της απόφασης βεβαίωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενοικιαστών που έχουν αποχωρήσει, στην Εφορία, στην εκκαθάριση μητρώου πελατών (τουλάχιστον 100 απλήρωτοι λογαριασμοί – εγκαταλελειμμένα σπίτια, κλπ.), στην παράταση της έκπτωσης 40% για σύνδεση με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο έως το τέλος του 2021 και στην αύξηση των δόσεων των διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους οικονομικά αδύνατους από 36 σε 72.
Επίσης σημειώνεται πως ξεκίνησε η συζήτηση με τον Δήμο Ζίτσας για οριστική λύση της διένεξης σχετικά με την αποχέτευση της Ελεούσας, η οικονομοτεχνική μελέτη για καθορισμό νέας τιμολογιακής πολιτικής περί το τέλος του έτους και η τακτική εξόφληση των χρεών της ΔΕΥΑΙ προς τον ΣΥΔΛΙ.
Ακόμα, υπεβλήθησαν προτάσεις στο «Αντώνης Τρίτσης» για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, για την ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων ακαθάρτων υδάτων, για την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης παροχών γεωτρήσεων, ενώ έγινε το «ξεμπλοκάρισμα» του προγράμματος Savewater – πιλοτική τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρομέτρων στο Κάστρο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ