Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΔΕΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Περιβαλλοντική άδεια για τις περιοχές υδροληψίας Κρύας και Αγ. Μαρίνας

Με ικανοποίηση η ΔΕΥΑΙ έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της διαχείρισης των κύριων υδροσυστημάτων της με τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας για το πόσιμο νερό.

Με την απόφαση αυτή διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία του κεντρικού αντλιοστασίου ύδρευσης της Κρύας καθώς και των υδρογεωτρήσεων της Αγίας Μαρίνας, υποδομές που καλύπτουν τις υδρευτικές ανάγκες ισοδύναμου πληθυσμού 87.000 κατοίκων, του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού του δήμου μας.

Η έκδοση της ανωτέρω απόφασης απαίτησε πολύ χρόνο και προσπάθεια ώστε να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Πλέον, δίδεται η δυνατότητα στη ΔΕΥΑΙ να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της σε νέα έργα στον τομέα του πόσιμου νερού (σχέδια ασφάλειας νερού, μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ύδρευσης, έργα απομείωσης διαρροών, παρακολούθηση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών υδροληψιών κλπ.) εναρμονιζόμενη με τις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.

Πολλά τα προβλήματα στα Καρδαμίτσια

Την ίδια στιγμή, σε μια περίοδο που οι ανάγκες για νερό αυξάνονται, δεκάδες καταναλωτές της περιοχής των Καρδαμιτσίων μένουν για ώρες και μερικοί για μέρες,  χωρίς νερό.

Οι κάτοικοι διαφόρων σημείων των Καρδαμιτσίων είναι αγανακτισμένοι καθώς εξαιτίας των αλλεπάλληλων διακοπών νερού έχουν καταστραφεί πολλές ηλεκτρικές συσκευές. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ όπως και σε άλλες περιπτώσεις είναι γνώστης του προβλήματος καθώς όπως είπαμε και στην αρχή η κατάσταση αυτή ξεπερνάει τη μια βδομάδα.

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα και ψάχνουμε τη λύση. Υπάρχει μια αφανής διαρροή και αναζητούμε το πρόβλημα γιατί δυστυχώς δε βγαίνει νερό σε κάποιο σημείο ώστε να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Μέσα στο σαββατοκύριακο που τα συνεργεία εργάζονται στην περιοχή εντοπίσαμε πολλές μικροβλάβες και ψάχνουμε να βρούμε το κεντρικό πρόβλημα για να το αποκαταστήσουμε» λέει ο Άρης Μπαρτζώκας.

Κάνοντας χρήση ειδικών μηχανημάτων προσπαθούν να ακούσουν τη ροή του νερού για να βρουν το σπασμένο σωλήνα και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εντοπίσουμε το σπασμένο σωλήνα και να δώσουμε νερό στους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών καθώς εκ περιτροπής κόβουμε σε ένα σημείο για να δώσουμε αλλού και να εντοπίσουμε το πρόβλημα».

Την προηγούμενη Παρασκευή στον δρόμο των Καρδαμιτσίων έγινε και τομή από συνεργεία της ΔΕΥΑΙ προκειμένου να δώσουν νερό σε σπίτια της περιοχής χωρίς όμως να είναι αυτή η λύση στο πρόβλημα όπως αποδείχτηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ