Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Αιχμές για τον τρόπο επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων

Αιχμές και βολές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, εξαπολύει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, που διαπιστώνει μια  σειρά αστοχιών, ασαφειών και αντιφάσεων, στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων, με αφορμή τη σταδιακή επανεκκίνηση της λειτουργίας των δικαστηρίων.

Τόσο η σχετική ΚΥΑ, που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με έναρξη δύο 24ωρα μετά, από χθες Τρίτη, όσο και ο Νόμος 4790/31.3.2021 επιτείνουν τη σύγχυση και εντείνουν την ανασφάλεια στους κόλπους των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα που παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου.

«Ζούμε τραγελαφικές στιγμές. Από τη μια ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριζε ότι η δικαιοσύνη λειτουργούσε και δεν είχε κλείσει, και προς τούτο δεν χρειαζόταν ενίσχυση οι δικηγόροι , τώρα ισχυρίζεται ότι ανοίγουν κάποιες διαδικασίες. Εμείς ως σώμα και ως Δικηγορικός Σύλλογος ζητούσαμε να λειτουργεί η Δικαιοσύνη με μέτρα και ελέγχους αλλά δεν εισακουστήκαμε ποτέ. Αποφασίστηκε τώρα στο πιο επικίνδυνο επιδημιολογικό επίπεδο να ανοίξουν οι δίκες κάποιων διαδικασιών με μάρτυρες και να ξεκινήσουν οι προθεσμίες που είχαν ανασταλεί από τις 29 Οκτωβρίου 2020, όσον αφορά τα Γιάννενα. Και όχι μόνο αποφασίστηκε, αλλά αυτό έγινε βράδυ Σαββάτου για την Τρίτη, χωρίς πρόνοια για τεστ, χωρίς πρόνοια για αστυνόμευση σε όλα τα Μέγαρα, χωρίς υπαλλήλους, αφού ισχύουν ειδικές άδειες και τα σχολεία είναι κλειστά», ανέφερε αρχικά η κα. Νάκα.

Ο τοπικός Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να φέρει νομοθετική ρύθμιση για λόγους ασφάλειας δικαίου, για ενιαία ρύθμιση και παράταση των προθεσμιών, ώστε να αρθούν τα ερμηνευτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις και ακόμη να παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Ιουλίου 2012, συνεκτιμώντας την δυσμενή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Ζητά επίσης την παράταση του δικαστικού έτους όπως και το 2020 και να προταχθεί ο εμβολιασμός των λειτουργών και συλλειτουργών της δικαιοσύνης σε προαιρετική βάση, όπως και να τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και να υπάρχει χρονικός διαχωρισμός πινακίων προς αποφυγή συγχρωτισμού.

«Αύριο (σ.σ σήμερα) δικάζουμε και δεν υπάρχει μέριμνα για διενέργεια δωρεάν rapid tests στους δικαστικούς σχηματισμούς από τον ΕΟΔΥ, το σύστημα θερμομέτρησης είναι προβληματικό, – ευτυχώς στα Γιάννενα υπάρχει αστυνομική δύναμη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος προμηθεύει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας με συσκευές αντισηπτικού όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Μεγάρου.

Το Εφετείο ευτυχώς πέτυχε την τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών στα ακροατήρια αλλά μόνο για την έδρα, όχι για όλους τους παράγοντες της δίκης ακόμη.

Αυτή τη στιγμή καλούμε όλους τους δικηγόρους σε αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης του ιού και να προστατευθεί η ατομική και δημόσια υγεία και τους πολίτες να αποφεύγουν την είσοδο στο Δικαστικό Μέγαρο χωρίς να έχουν προηγούμενη τηλεφωνική/ηλεκτρονική επικοινωνία με δικαστικό υπάλληλο ή με τον δικηγόρο τους όταν αφορά δίκη», τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ