Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Έχει δρόμο ακόμη η διαχείριση των απορριμμάτων…

Η τροπολογία για τα απορρίμματα και τις ευθύνες που αναλαμβάνει ο ΦοΔΣΑ, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο – Ένταση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το πόρισμα της ΕΔΕΛ για τη ΔΕΥΑΙ

 

Αρκετό δρόμο έχει ακόμη το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη.

Όπως φάνηκε στη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, όλες οι παρατάξεις στον Δήμο Ιωαννιτών, αναμένουν το αν θα υπάρξουν για το θέμα αυτό νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις και αποφάσεις που θα εξειδικεύουν περαιτέρω ή θα μετατρέπουν εκ νέου τους όρους της τροπολογίας.

Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφέρουμε πως στην προχθεσινή συνεδρίαση, φάνηκε, μετά από την παρέμβαση του Θωμά Μπέγκα ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και ως αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ, πως ο δρόμος ούτε εύκολος είναι, ούτε και στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Φορέα, που καλείται, αν υλοποιηθεί η τροπολογία, να αναλάβει την ευθύνη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και μία σειρά ζητημάτων που εκκρεμούν και κυρίως όλα εκείνα τα θέματα που εμπεριέχουν οικονομικές υποχρεώσεις, τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τις οφειλές των δήμων και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Περιφέρεια και προφανώς έχοντας όλα αυτά κατά νου, ο κ. Μπέγκας εμφανίστηκε με συναινετική διάθεση, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές.

«Γνωρίζουμε όλοι πως το μεταβατικό στάδιο που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι εύκολο. Ειδικά από τη στιγμή που στο διάστημα που προηγήθηκε έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, όπως αυτό του προστίμου των 3,5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία ο ΦοΔΣΑ είναι καθολικός ανάδοχος όλων των δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεων που είχε μέχρι τώρα η Περιφέρεια, οπότε καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα που απαιτούν ειδική διαχείριση. Η παράταξή μας, δηλώνει παρούσα για να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, όπως έκανε πάντα άλλωστε στο ζήτημα της σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Ο Μ. Ελισάφ

Από την άλλη και σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του, που είχε περιοριστεί να αναφέρει, ότι οι Νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται κι αυτό θα γίνει, ο κ. Ελισάφ, απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Μπέγκα «έσφαξε με το γάντι» την Κυβέρνηση, για την επιλογή που έκανε να επιχειρήσει να αντιμετωπίσει μία αποτυχημένη πολιτική διαχείριση τριών ετών με τη συγκεκριμένη τροπολογία.

«Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος από την τροπολογία είναι ότι η Κυβέρνηση μετά τα αδιέξοδα κατάλαβε ότι ο ΦοΔΣΑ μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Ο ΦοΔΣΑ δήλωσε σαν έτοιμος από καιρό ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Το εύχομαι. Αυτό που ενδιαφέρει τον Γιαννιώτη είναι τι πληρώνει. Υπάρχει λοιπόν μία οικονομική διαφορά από το 2019. Άρα ο ΦοΔΣΑ θα πάρει και τα χρέη. Ο ΦΟΔΣΑ όμως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσει και υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλιστούν στα δημοτικά τέλη. Ο δήμος Ιωαννιτών δεν θα δεχθεί να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ από αυτή την διαδικασία κι αυτό θέλω να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Εύχομαι στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ που αναλαμβάνει αυτό το βαρύ φορτίο, καλή επιτυχία», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Για το πόρισμα της ΕΔΕΛ

Όμως η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη, έκρυβε και αρκετή ένταση.

Η ένταση ήρθε όταν ο Θ. Γιωτίτσας από την «Ενότητα Πολιτών», ορμώμενος και από την παρέμβαση της κας Τσουμάνη για το πόρισμα της ΕΔΕΛ για τη ΔΕΥΑΙ και τη διαχείριση την περίοδο 2002-2016, που καταγράφει ζημίες άνω των 5 εκ. ευρώ, ζήτησε και αυτός ενημέρωση από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, επισημαίνοντας όμως, ότι δε μπορεί να δεχθεί την προσπάθεια συμψηφισμού των ευθυνών μεταξύ όλων των διοικήσεων.

«Από τις αρχές του 2016 η δημοτική αρχή Μπέγκα και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ αντιλήφθηκε τι γινόταν στην επιχείρηση και ξεκίνησε η αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που έφτασε στα δικαστήρια και στην απόφαση του Εφετείου. Δε δεχόμαστε όμως να συμψηφίζονται οι ευθύνες. Θα βάλετε στην ίδια θέση τη δημοτική αρχή Μπέγκα με τις διοικήσεις επί της θητείας Γκόντα;», αναρωτήθηκε ο κ. Γιωτίτσας για να προκληθεί άμεση και έντονη αντίδραση από τον κ. Γκόντα που τόνισε, ότι το πόρισμα της ΕΔΕΛ είναι απόρρητο και πως το Σώμα δεν έχει λάβει γνώση του πορίσματος, κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Μπαρτζώκας.

Ο κ. Ελισάφ απέδωσε “αφόρητο λαϊκισμό” στην αντιπολίτευση για την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του πορίσματος της ΕΔΕΛ.

«Υπόλογη στο ίδιο πόρισμα είναι και η διοίκηση Φίλιου στον δήμο, επομένως είμαι κι εγώ, αλλά είστε και εσείς. Είστε ή δεν είστε η συνέχεια της παράταξης Φίλιου; Δεν αισθάνεστε ενοχή; Εγώ αισθάνομαι πάντως και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Για την οδό Ανεξαρτησίας

Στη συνέχεια, ο Θ. Μπέγκας ζήτησε εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή για την αθέτηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει εντός του δημοτικού συμβουλίου για την επιλογή, μετά από συνεννόηση με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, επιστημονικής ομάδας που θα αξιολογούσε τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής της πεζοδρόμησης της οδού Ανεξαρτησίας.

«Είχατε δεσμευτεί πως πριν την οποιαδήποτε εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν θα υπήρχε μια συνάντηση εκπροσώπων όλων των παρατάξεων προκειμένου να επιλεγεί η επιστημονική ομάδα η οποία θα αξιολογούσε τα μέτρα αυτά και θα παρουσίαζε τα αποτελέσματα. Αντ’ αυτού ξεκινήσατε ήδη την πιλοτική εφαρμογή της πεζοδρόμησης και αναρωτιέμαι ποιος θα την αξιολογήσει», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος απαντώντας έκανε γνωστό ότι έχει προβλεφθεί δαπάνη δέκα χιλιάδων ευρώ, ώστε να γίνει η ανάθεση προκειμένου να μελετηθούν τα κυκλοφοριακά δεδομένα το διάστημα του διμήνου και μετά από αυτό.

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ενημέρωσε το Σώμα για την επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,9 εκατομμυρίων για την επέκταση του βιολογικού σημειώνοντας, ότι δε θα επιβαρυνθούν οι πολίτες ούτε ένα ευρώ.

Άλλα ζητήματα

Ακόμα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Ακονίδου απαντώντας σε ερωτήματα για τα ΚΔΑΠ σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την στήριξη των συγκεκριμένων δομών.

Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας τα ΚΔΑΠ έμειναν κλειστά. Το Πνευματικό Κέντρο διατήρησε όλο το προσωπικό στο διάστημα αυτό, ανέφερε ενώ τόνισε ότι ο ανταγωνισμός με τον ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιείται στον κλάδο είναι έντονος.

«Προχωρήσαμε σε αναστολή λειτουργίας του ΚΔΑΠ Αμφιθέας γιατί το κτίριο ήταν ακατάλληλο. Παράλληλα ξεκινήσαμε την διαδικασία για την εξεύρεση άλλου χώρου όμως ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος. Το ΚΔΑΠ Περιβλέπτου τέθηκε σε αναστολή λόγω μικρού αριθμού παιδιών. Δεν υπάρχει απόφαση για αναστολή στο ΚΔΑΠ της Νεοκαισάρειας. Αν τεθεί θέμα θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι και θα ληφθεί αιτιολογημένη απόφαση» ανέφερε η κ. Ακονίδου.

Τέλος, ο κ. Ελισάφ, ευχαρίστησε την αντιδήμαρχο Νατάσσα Τύρου – Ούζα για την δωρεά πίνακα του Αλέκου Φασιανού στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Την κα Ούζα ευχαρίστησαν και τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας τόνισε μάλιστα ότι η Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων είναι από τις σημαντικότερες της χώρας και πρέπει να γίνει γνωστότερη στο κοινό.

«Η δωρεά του έργου του διακεκριμένου παγκοσμίως  Έλληνα δημιουργού Αλέκου Φασιανού στην Δημοτική Πινακοθήκη, είναι μία μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης  προς τους συμπολίτες μας, που με περιέβαλαν με αγάπη, με αγκάλιασαν και με στήριξαν με ποικίλους τρόπους τα χρόνια που ζω εδώ στα Γιάννενα» ανέφερε η κα Ούζα.

Η επιλογή της να εμπλουτιστεί η πινακοθήκη με το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Φτερωτός» του έτους 1985 και διαστάσεων ενός μέτρου επί 80 εκατοστά, έγινε για τους εξής λόγους:

Ο πρώτος είναι ο ίδιος ο Αλέκος Φασιανός. Ο πρόσφατα εκλιπών εμβληματικός καλλιτέχνης αναδείχθηκε ως o Έλληνας του κόσμου, διότι σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες της γενιάς του, δεν συντάχθηκε με τα ευρωπαϊκά ρεύματα της  εποχής, παραμένοντας πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του. Η ανθρωποκεντρική του προσέγγιση σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη ελληνικότητα της τέχνης του τον καταξίωσε καλλιτεχνικά διεθνώς. Η αρχαία ελληνική αγγειογραφία, η βυζαντινή και λαϊκή παράδοση αλλά και τύποι της σύγχρονης τέχνης βρίσκονται στο υπόβαθρο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και τους ισχυρούς δεσμούς του με τη βιωμένη εμπειρία του ελληνικού χώρου.

Ο δεύτερος λόγος είναι το συγκριμένο έργο «Ο Φτερωτός» όπου ο σπουδαίος Φασιανός προτάσσει το μήνυμα της αισιοδοξίας στη ζωή του ανθρώπου. Το ανθρώπινο βίωμα που σήμερα καθίσταται πολυδιάστατα δύσκολο,  χρειάζεται την  εκπνοή του έργου «Ο Φτερωτός» και μας προτρέπει να συνεχίσουμε. Σε συνδυασμό  με το κύριο υλικό που χρησιμοποιήθηκε στα βασικά στοιχεία του έργου, που είναι το ασήμι, ταιριάζει με τη δημοφιλή τέχνη της πόλης μας, την αργυροχοΐα .

«Πιστεύοντας πως τα σπουδαία έργα πρέπει να μένουν στον τόπο τους, εύχομαι οι επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης να το απολαύουν» κατέληξε η κα Ούζα.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ