Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο χιονόπτωσης στο ΛεκανοπέδιοΤα συν και τα πλην του νέου προϋπολογισμού

Σε εγρήγορση και απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Πολιτική Προστασία σε όλη τη χώρα, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τον ισχυρό παγετό και θα πλήξει την Κεντρική και την Ανατολική Ελλάδα και όχι την Ήπειρο.
Μέχρι και τη Δευτέρα, τα μοντέλα πρόγνωσης των καιρικών φαινομένων έδειχναν ισχυρές χιονοπτώσεις από το βράδυ της Παρασκευής και ιδιαίτερα από το πρωί του Σαββάτου και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όμως η πρόγνωση άλλαξε με το σύστημα των χαμηλών πιέσεων να έχει μετατοπιστεί ανατολικά της Πίνδου.
Αυτό σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άρη Μπαρτζώκα, θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεν χιονοπτώσεις, αλλά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, από 700 μ. υψόμετρο και πάνω, και όχι στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Αντιθέτως όμως, ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε, ότι το στοιχείο που θα πρέπει να απασχολήσει τους κατοίκους, ενδεχομένως όμως και τις αρχές, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ιωαννιτών αντίστοιχα, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, να είναι ο ισχυρός παγετός.
«Μέχρι και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αίθριος με τη θερμοκρασία να φτάνει το μεσημέρι τους 10 βαθμούς. Από το απόγευμα της Πέμπτης θα έχουμε νοτιάδες, που θα φέρουν βροχές, λίγο πιο έντονες την Παρασκευή, όχι όμως κάτι ανησυχητικό. Τα ξημερώματα του Σαββάτου υπάρχει πιθανότητα να πέσουν κάποιες νιφάδες χιονιού στο λεκανοπέδιο, δεν υπάρχει όμως πρόγνωση για ισχυρή χιονόπτωση. Αυτό που θα πρέπει όμως να μας απασχολήσει είναι ο ολικός παγετός το τριήμερο Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, όπου η χαμηλότερη θερμοκρασία θα φτάσει τους -7 βαθμούς, ενώ η υψηλότερη δε θα ξεπεράσει τους μηδέν βαθμούς», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.
Οι χιονοπτώσεις θα υπάρξουν, αλλά θα περιοριστούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ