Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Πολιτικοί διαξιφισμοί με… άρωμα εκλογών

Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Νέα Εποχή» και «Ενότητα Πολιτών», αντάλλαξαν το Σαββατοκύριακο «σκληρές» ανακοινώσεις και χαρακτηρισμούς μέσω των social media – Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο

Ένα Σαββατοκύριακο που περιελάμβανε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, είτε μέσω ανακοινώσεων, είτε μέσω αναρτήσεων στα social media, ήταν αυτό που μας πέρασε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και Δήμου Ιωαννιτών.
Ειδικότερα, για 24 και πλέον ώρες ήρθε στη δημοσιότητα η αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.
Πιο αναλυτικά, Μωυσής Ελισάφ και Θωμάς Μπέγκας, αντάλλαξαν πυρά με την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» να στέλνει ανακοίνωση και να απαντά στις αναρτήσεις που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον πρώην Δήμαρχο.
Οι δύο άντρες εξαπέλυσαν μύδρους ο ένας σε βάρος του δεύτερου, ωστόσο λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής, συναντήθηκαν στην πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, με ομιλητή τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Σπυρόπουλο.
Μάλιστα, οι δύο άνδρες κάθισαν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, με τον Δημήτρη Παπαγεωργίου ανάμεσά τους αρχικά και στη συνέχεια μία άδεια καρέκλα, χωρίς να ανταλλάξουν καν κάποια κουβέντα.
Παράλληλα, οφείλουμε να σημειώσουμε πως η παρουσία των δύο πάντως στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν αμέσως μετά, καθώς ενόψει την αυτοδιοικητικών εκλογών, μπορεί όλοι να αποκηρύσσουν τη βοήθεια ή πολύ περισσότερο την στήριξη των κομμάτων, από την άλλη, είναι σαφές, ότι γίνεται προσπάθεια προσέγγισής τους.
Μάλιστα αμφότεροι, έχουν επιλέξει τους τελευταίους μήνες να παρίστανται ή και να συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις που έχουν κομματικό πρόσημο ή πολιτική αναφορά, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης όμως, όπως έχει παραδεχθεί δημόσια ο δήμαρχος είναι δεδομένη η συνεργασία του και οι καλές σχέσεις με την Κυβέρνηση σε υψηλότατο επίπεδο μάλιστα, με τον Πρωθυπουργό και τα Μέγαρο Μαξίμου, όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους.
Πως ξεκίνησαν όλα…
Να σημειώσουμε εδώ πως όλη αυτή η έντονη αντιπαράθεση ξεκίνησε με μία ανάρτηση του αντιδημάρχου Έργων, Γιώργου Αρλέτου, που παρουσίασε ένα βίντεο με εικόνες από τον μεγάλο δακτύλιο της πόλης, με την υποσημείωση, ότι το έργο αλλάζει την εικόνα της πόλης.
Λίγες ώρες μετά ο πρώην Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας με ανάρτησή του, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «Γκεμπελισμό» καθώς όπως υποστήριξε, επιχειρεί να καπηλευτεί το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής που σχεδίασε και ενέταξε το έργο για χρηματοδότηση.
Το σχόλιο για τον «Γκεμπελισμό», συνέπεσε χρονικά με την διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου για τον αντισημιτισμό στα ψηφιακά μέσα, και κινητοποίησε τα αντανακλαστικά της παράταξης «Γιάννενα – Νέα Εποχή», που κάνει λόγο για άσχετο και επικίνδυνο συσχετισμό του ναζισμού με την κατασκευής ενός δακτυλίου». Ζητά μάλιστα από τον κ. Μπέγκα να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση των δηλώσεών του και να ζητήσει συγνώμη.
«Τι σχέση έχει ο Γκέμπελς με ένα βίντεο που απεικονίζει έργα προς αποπεράτωση; Είναι επικίνδυνοι οι συσχετισμοί που τεχνηέντως προσπαθούν να απομακρύνουν τον δημόσιο διάλογο από οτιδήποτε ουσιώδες και να χρησιμοποιείται η ιστορία μιας πόλης και η προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης με πολιτικές επιδιώξεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο καθένας μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του πιο σημαντικό από την ίδια τη ζωή. Το να εξισώνει ως πολιτικό πρόσωπο τη θλιβερότερη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της πόλης με την κατασκευή ενός κόμβου, όμως, ξεπερνά κάθε όριο αυτάρεσκης πολιτικής φιλοδοξίας. Είναι ύβρις απέναντι στην πόλη, στη χώρα, στην Ήπειρο και στην Ιστορία ενώ παράλληλα βοηθά στην εκκόλαψη των αυγών του φιδιού παντός είδους. Μία συγνώμη είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε. Μια συγνώμη όχι απέναντι στην παράταξη μας, τη δημοτική αρχή ή τη γενικότερη διοίκηση του δήμου. Απαιτούμε μια συγνώμη για τα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος, μια συγνώμη απέναντι στους συμπολίτες μας που τον Μάρτη του 1944 έφυγαν δίχως επιστροφή από τις γειτονιές μας, μια απλή αναγνώριση, έστω, του ατοπήματος ενός άσχετου όσο και επικίνδυνου συσχετισμού», αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης.
Ο κ. Μπέγκας επανήλθε με νέα ανάρτηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των αναρτήσεών του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, εξαιτίας της αναφοράς του σε μεθόδους επικοινωνίας, που έχουν σκοπό όπως αναφέρει, «να παραπληροφορήσουν τους πολίτες και οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τον προσωπικό και συλλογικό σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ