ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 – Πήραν μπρος οι κομματικές «μηχανές»

Μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για κάλπες στις 21 Μαΐου – Οι πρώτες αντιδράσεις, ο οδικός χάρτης και οι ημερομηνίες – «κλειδιά»

 

Τις κομματικές μηχανές ενεργοποιούν οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές του 2023.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός οι κάλπες θα στηθούν στις 21 Μαΐου, ενώ σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν έως τις αρχές Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση πλέον έχει κηρυχθεί και με τον πιο επίσημο τρόπο η έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δίνουν έναυσμα για αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα που θα ρίξουν όλα τους τα όπλα στην «σκακιέρα», των ώρα που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της δημοκρατίας ήταν ενήμερη για την πρόθεση του πρωθυπουργού για την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία από εδώ και πέρα είναι ότι επισήμως η κα Σακελλαροπούλου θα ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό μεταξύ 21 και 24 Απριλίου, ενώ αμέσως μετά η ίδια θα εκδώσει διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προκειμένου να μπούμε στην προεκλογική περίοδο.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι όπως έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Βουλής η τελευταία ημέρα εργασιών της Βουλής για το Πάσχα θα είναι η Μεγάλη Τετάρτη. Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πιθανότατα δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση.

Η ανακοίνωση στο υπουργικό συμβούλιο

Υπενθυμίζουμε πως την ανακοίνωση για εκλογές στις 21 Μαΐου έκανε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου και αν χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις προγραμματικές προθεσμίες, ενώ υπολογίζει και μία σειρά από γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής όπως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η χθεσινή συνεδρίαση «συμπληρώνει έναν κύκλο 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου από το καλοκαίρι του 2019, έργο το οποίο αποτυπώνεται σε 402 νόμους, που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ψηφίστηκαν από τη Βουλή, και καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής.

Αναφέρθηκε επίσης στις «αλλεπάλληλες κρίσεις» που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση: «την πανδημία, τις προκλήσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο, την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής, τελευταία την ενεργειακή ‘έκρηξη, την εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μία σειρά από φυσικές καταστροφές».

Απέναντι στις εξελίξεις αυτές, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η πολιτεία έχει καταφέρει να υψώσει μια σειρά από ισχυρά «αναχώματα» θυμίζοντας ότι: «σχεδόν έχουμε μηδενίσει πια τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε πια τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις στο εισόδημα θα συνεχιστούν όσο καιρό διαρκεί η απειλή της διεθνούς ακρίβειας».

Έκανε επίσης ειδική μνεία στην «οδυνηρή τραυματική εμπειρία των Τεμπών που ανέδειξε τις ελλείψεις που έχει ακόμα το κράτος μας, νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στη συλλογική πρόοδο, δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν». Η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται έτσι μια σαφής προτεραιότητα για την επόμενη μέρα, υπογράμμισε.

Εστίασε ακόμη «στα μεγάλα βήματα που έκανε η χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια, σημειώνοντας πως η εμπιστοσύνη των πολιτών χτίζεται με συνέπεια λόγων και πράξεων».

Επανέλαβε ακόμη τη σημασία της αυτοδυναμίας τονίζοντας πως «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα», κάτι που είναι «προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας».

Τέλος δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα προς τους ψηφοφόρους σημειώνοντας πως οι πολίτες «θα κρίνουν την ετοιμότητα, τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων και τη διαρκή προσπάθεια»: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Φάνηκε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Και θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια. Έτσι, με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει. Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά» κατέληξε.

Ο Γ. Αμυράς

Εξάλλου, αισιόδοξος, ότι οι πολίτες θα επιλέξουν να στηρίξουν με την ψήφο τους τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς σε δήλωσή του αργά το μεσημέρι της Τρίτης στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησαν από κοινού με τον Αλ. Καχριμάνη.

Ο κ. Αμυράς ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών για την 21η Μαΐου από τον Κυρ. Μητσοτάκη το πρωί, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε, ότι οι πολίτες καλούνται σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον να δώσουν τη δική τους απάντηση και να επιλέξουν ανάμεσα από τη σταθερότητα και τη συνέπεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ν.Δ από τη μία και της επιστροφής σε μία εποχή, αυτή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε, κανείς δε θέλει να θυμάται. Αναφορικά δε, με το ενδεχόμενο της επίτευξης της αυτοδυναμίας, ο κ. Αμυράς τόνισε, ότι αυτή θα προέλθει μετά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία τις μεγάλες κρίσεις, από την πανδημία και το μεταναστευτικό ζήτημα, τις υβριδικές απειλές στον Έβρο και την απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Οι πολίτες λοιπόν είμαι βέβαιος, ότι θα προσέλθουν με καθαρό μυαλό και θα δώσουν την αυτοδυναμία στη Ν.Δ στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού οι πρώτες εκλογές είναι ναρκοθετημένες με την απλή αναλογική», ανέφερε ο κ. Αμυράς.

Ο Αλ. Τσίπρας

«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό που δεν βγαίνει», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

«Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του μετά την περιοδεία του στην αγορά της Λειβαδιάς.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός».

Ο Ν. Ανδρουλάκης

«Μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο Πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησης του» τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δήλωσή του για την προκήρυξη της ημερομηνίας εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και πρόσθεσε: «Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς.

Οι πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε. Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους».

Ο οδικός χάρτης

Έτσι, με το σύστημα της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατο –με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα τουλάχιστον – τον σχηματισμό μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κυμανθεί από 7% εως 11%, τότε για να λάβει με απλή αναλογική ένα κόμμα την αυτοδυναμία και 151 έδρες, θα πρέπει να λάβει ποσοστό από 45-47% των ψήφων.

Σε κάθε περίπτωση, στις 22 Μαΐου, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο ηγέτης του πρώτου κόμματος θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή και σε διάστημα τριών ημερών, πρέπει να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν η προσπάθεια του πρώτου κόμματος αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου και αν αποτύχει και αυτός, αναλαμβάνει την διερευνητική εντολή ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αν η Πρόεδρος διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές έως και σε 36 ημέρες

Σε αυτή την περίπτωση, θα συνεδριάσει η νέα Βουλή ως τις 2 Ιουνίου, θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί στις 21 Μαΐου, θα εκλεγεί προεδρείο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν ως τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, με λίστα. Στις δεύτερες εκλογές, οι εκλογείς θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Στην κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγέτες των κομμάτων παραδοσιακά σέβονται την «σταυροδοσία» της πρώτης κάλπης.

Βασίλης Λούπας