Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Επίδικο της αντιπαράθεσης η Ιστορική Βιβλιοθήκη Βελλάς

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, τονίζοντας όμως ότι από την περιουσία που ανήκει στη Βελλά, δεν πρόκειται να φύγει τίποτε άλλο….

Επικοινωνία, μέσω της οποίας φαίνεται να βρίσκεται λύση, είχαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο Μητροπολίτης έλαβε τη διαβεβαίωση του Γεν. Γραμματέα, ότι το συντομότερο δυνατό θα διευθετηθεί το ζήτημα που προέκυψε με τη μεταφορά υλικού από την πρώην Ακαδημία Βελλάς, με προορισμό την Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, ώστε να μπει τέλος στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει.
Όμως και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα είναι το ότι βασικό αντικείμενο και φυσικά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δεν ήταν προφανώς ούτε τα διοικητικά αρχεία, και οι καρτέλες των μαθητών, ούτε και τα θρανία ή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά η Ιστορική Βιβλιοθήκη της Βελλάς.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, επιστρέφοντας από τη Γερμανία, όπου έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο, σε δηλώσεις του, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και τον διευθυντή της κ. Καψάλη, από την άλλη όμως ήταν σαφής και κατηγορηματικός, ότι από την περιουσία που ανήκει στη Βελλά, δεν πρόκειται να φύγει τίποτε άλλο, πολύ δε περισσότερο, η Ιστορική Βιβλιοθήκη, με πλήθος πολύτιμων βιβλίων και παλαίτυπων.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όπως είπε, η εντολή που έδωσε, για το «σφράγισμα» της Ι.Μ. Βελλάς, υλοποιήθηκε με την αντικατάσταση όλων των κλειδαριών στις πόρτες, ώστε καθίσταται πλέον αδύνατη η είσοδος οποιουδήποτε στο χώρο, εκτός κι αν πρόκειται για… διαρρήκτη.
Ο κ. Μάξιμος, μιλώντας στο Ioannina TV, άσκησε σκληρή κριτική στην πρώην Διευθύντρια της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς κα Ράπτη, γιατί όπως είπε, παρότι αφυπηρέτησε, δεν παρέδωσε τα κλειδιά της Ακαδημίας στη Βελλά ως όφειλε.
«Ό,τι έγινε, δεν υπήρχε λόγος να γίνει, γιατί δεν υπήρξε καμία απολύτως επικοινωνία με τη Μονή Βελλάς και τη Μητρόπολη. Όλη η διαδικασία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Αυγούστου, αλλά ως τότε δεν είχαμε καμία ενημέρωση και επαφή. Η κα Ράπτη παρότι λοιπόν αφυπηρέτησε, δεν παρέδωσε τα κλειδιά ως όφειλε και ήταν αυτή που άνοιξε για να φορτωθούν τα πράγματα και μάλιστα επρόκειτο να έρθουν και άλλα φορτηγά για να μεταφέρουν και τα υπόλοιπα, καθώς επίσης και την Ιστορική Βιβλιοθήκη και το αρχείο της Μονής της Βελλάς.
Ο Γεν. Γραμματέας του υπ. Παιδείας με ενημέρωσε, ότι η κα Ράπτη δεν απάντησε σε δύο έγγραφα που είχαν αποσταλεί από το υπουργείο, ακριβώς για το θέμα των αντικειμένων που έπρεπε να μεταφερθούν. Όλα αυτά λοιπόν μας οδήγησαν στην απόφαση να «σφραγίσουμε» τη Βελλά, στην οποία πλέον δε μπαίνει κανείς, χωρίς να ενημερωθούμε», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.
Βολές
Παράλληλα, ο κ.κ. Μάξιμος, ρωτήθηκε εάν προκύπτει αμφισβήτηση της κυριότητας και ιδιοκτησίας της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Βελλάς, λέγοντας πως αυτή ανήκει στη Μονή Βελλάς και όχι στην Ακαδημία.
«Η δήλωση του διευθυντή της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών για τη Βιβλιοθήκη και τα παλαίτυπα είναι απαράδεκτη. Η Ήπειρος έχει όλες τις δυνατότητες και το ενδιαφέρον να συντηρήσει τα βιβλία και όλο το υλικό και γι’ αυτό έχουμε ήδη συζητήσει τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αν τώρα, επιμένει η Ακαδημία των Αθηνών, ας φέρει αποδείξεις, ότι αγόρασε τα βιβλία ή ό,τι άλλο και εμείς θα το δεχθούμε. Είναι ντροπή όμως για τους Ηπειρώτες, να ακούγεται, ότι δε μπορεί να φροντίσει, να συντηρήσει, να ενδιαφερθεί για τον πλούτο αυτό, όταν έχει αποδείξει με δεκάδες έργα συντήρησης, με τη δημιουργία Μουσείων και άλλα, ότι και το ενδιαφέρον υπάρχει και η δυνατότητα της προστασίας και ανάδειξής του θησαυρού αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τα συνθήματα
Τέλος, ο Μητροπολίτης, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Μητρόπολης για την αναγραφή υβριστικών και άλλων συνθημάτων τόσο στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, όσο και στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας.
«Καθένας διαλέγει το δρόμο του και κάνει τις επιλογές του. Εμείς μένουμε στην Εκκλησία, δεν κατακρίνουμε κανέναν, τους περιμένουμε να έρθουν κοντά μας, αλλά δε μπορούμε να τους υποχρεώσουμε. Δεν είναι πάντως ένα ωραίο φαινόμενο και δε συμβαίνει μόνο στα κτίρια της Μητρόπολης ή στις εκκλησίες, αλλά συμβαίνει κι αλλού. Δε μας τρομάζει όμως να μας υβρίζουν και να μας ταπεινώνουν», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ