Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Λίγες επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν το νόμο για τις συνενώσεις

Την εκτίμηση πως λίγες μόνο επιχειρήσεις στη χώρα θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στην πράξη το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο αφορά στη δυνατότητα συνένωσης των επιχειρήσεων, με αντάλλαγμα κάποια εξαιρετικά σημαντικά φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου κλήθηκε να σχολιάσει τις προβλέψεις του σχεδίου Νόμου, λέγοντας, ότι επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα αφορά επί της ουσίας, 40.000 περίπου επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε, δεν υπάρχουν απαγορευτικά κριτήρια για την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όμως κάθε τέτοια πρωτοβουλία και σχέδιο Νόμου θα πρέπει να κατατείνει πέραν των άλλων και στην προσπάθεια διαμόρφωσης μίας διαφορετικής κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματικότητα. «Όταν στη χώρα μας λειτουργούν εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις, με την κουλτούρα της ιδιοκτησίας, που υπάρχει, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν αποδέκτες και να αξιοποιήσουν στην πράξη τη δυνατότητα της συνένωσης. Εκτιμούμε τελικά, ότι μόνον οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, που πράγματι δίνει μεγάλες φοροελαφρύνσεις και κίνητρα. Η νοοτροπία και η κουλτούρα που υπάρχει όμως στην Ελλάδα δε βοηθά για να περάσει και στη μεγάλη πλειοψηφία των ατομικών επιχειρήσεων», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Για την προκήρυξη για το Open Mall

Εξάλλου, εντός των επόμενων ημερών θα «βγει στον αέρα» η προκήρυξη για το σκέλος του έργου του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στα Ιωάννινα (Open Mall), που υλοποιεί το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και το οποίο αναφέρεται στις παρεμβάσεις επί των προσόψεων των καταστημάτων, αλλά και στις ψηφιακές δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε, πως η Διαχειριστική Αρχή ενημέρωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού από τα χρήματα των άλλων Open Mall, στη χώρα, που τελικά δεν ξεκίνησαν και απεντάσσονται και ως εκ τούτου., το Επιμελητήριο θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη του έργου. «Είναι δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός που έχουμε να διαχειριστούμε δε μπορεί να καλύψει το όραμα που είχαμε όλοι για το έργο και φυσικά ούτε τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων. Στην πράξη θα είναι ένα έργο μικρότερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει. Θα υποβάλλουμε όμως στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και μία συνολική πρόταση για το ποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν στην Ανεξαρτησίας και σε κάποιες κάθετες οδούς, σε μία μελλοντική παρέμβαση», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ