Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΕΠΜ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA – Μέχρι τις 30 Απριλίου η δημόσια διαβούλευση

Νέα παράταση, αυτή τη φορά μέχρι και τις 30 Απριλίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη από τα Γιάννενα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, για τη δημόσια διαβούλευση, που έληγε την 1η Μαρτίου, για τις ΕΠΜ των περιοχών Natura.
Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, η παράταση μέχρι τα τέλη Απριλίου, δίνει επιπλέον απαραίτητο χρόνο για τη συμμετοχή και περισσότερων φορέων, αλλά και πολιτών στη διαδικασία της διαβούλευσης.
Η ανακοίνωση του κ. Αμυρά έγινε στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στην αρχή της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης για τα δηλητηριασμένα δολώματα και για τους σκύλους ανίχνευσης αυτών, με τον κ. Αμυρά να αναφέρεται ειδικότερα στη διαδικασία των ΕΠΜ που θα οδηγήσουν στην υπογραφή Π.Δ για την περιοχή της Παμβώτιδας.
«Τα συζητάμε στα Γιάννενα εδώ και 20-25 χρόνια, αλλά μόνον η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει με υπευθυνότητα και χωρίς διαχωριστικές γραμμές ή άλλους προσανατολισμούς στην έκδοση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών. Αποφασίσαμε λοιπόν, επειδή βλέπουμε, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρατείνουμε τη διαδικασία της διαβούλευσης μέχρι τις 30 Απριλίου και συνολικά η περίοδος αυτή θα διαρκέσει περίπου πέντε μήνες», σημείωσε ο κ. Αμυράς.
Δημόσιο και τίτλοι ιδιοκτησίας
Από την άλλη και με εγκύκλιο που υπέγραψε ο κ. Αμυράς πριν από λίγες ημέρες δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών, με τους πολίτες να βρίσκουν απέναντί τους το Δημόσιο για ιδιόκτητες εκτάσεις για τις οποίες οι ίδιοι όφειλαν να παρουσιάσουν τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά όχι το Δημόσιο.
Με την απόφαση αυτή, ορίζεται, ότι οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες δε θα πρέπει να καταχωρούν στους δασικούς χάρτες και στο Κτηματολόγιο δικαιώματα του Δημοσίου, σε εκτάσεις για τις οποίες δε διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας.
Σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο κ. Αμυράς ανέφερε πως αυτό που αλλάζει είναι η σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους και στο εξής, το Δημόσιο θα πρέπει να είναι αυτό που οφείλει να παρουσιάζει τίτλους ιδιοκτησίας και όχι ο πολίτης.
«Μέχρι σήμερα καλούνταν οι πολίτες να πληρώσουν από την τσέπη τους για να αποδείξουν, ότι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας ή ότι πρόκειται όντως για ιδιοκτησίες. Θεωρώ, ότι με την εγκύκλιο αυτή ξεκαθαρίζει οριστικά το θέμα για τους δασωμένους αγρούς γιατί εμείς ως Κυβέρνηση θέλουμε τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες να εξελίσσονται κα να υλοποιούνται και όχι να παραμένουν στο περιθώριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ