Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Επόμενος στόχος, τα διόδια στο Άκτιο

Η περιφέρεια Ηπείρου θα προσφύγει στο ΣτΕ διεκδικώντας εξαίρεση των κατοίκων της Πρέβεζας από την καταβολή διοδίων – «Το παράλληλο δίκτυο της Εγνατίας δε θα υπάρχει ούτε με τον ιδιώτη», λέει ο Αλ. Καχριμάνης

 

Πιλοτικό χαρακτήρα ώστε να προκύψει και να εφαρμοστεί ανάλογη απόφαση και για την εξαίρεση των κατοίκων της Πρέβεζας από την καταβολή διοδίων στο Άκτιο, μπορεί να αποκτήσει η απόφαση του ΣτΕ, που έκανε δεκτή την προσφυγή της περιφέρειας Ηπείρου για τα διόδια Τύριας, Δροσοχωρίου και Μαλακασίου.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου, μετά από ερώτημα που υπέβαλε ο περιφ. σύμβουλος κ. Φραγκούλης και την απάντηση που έδωσε αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου. Στην ίδια συνεδρίαση επίσης, έγινε συζήτηση και για το εάν η απόφαση του ΣτΕ θα βρει και πότε, εφαρμογή για τους κατοίκους των Ιωαννίνων, ειδικά ενόψει της παραχώρησης του οδικού άξονα της Εγνατίας σε ιδιώτη.

Στο πρώτο ζήτημα, η περιφέρεια Ηπείρου με εντολή του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, κινείται ήδη σε νομικό επίπεδο για την κατάθεση προσφυγής για τα διόδια του Ακτίου. Ένα ζήτημα όμως που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, προφανώς πριν κατατεθεί η προσφυγή σχετίζεται με τα διοικητικά όρια του σταθμού διοδίων, τα οποία ανήκουν στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και όχι στην περιφέρεια Ηπείρου.

Στο δεύτερο επίμαχο σκέλος αυτό της εφαρμογής της απόφασης για τους κατοίκους των Ιωαννίνων, ώστε να εξαιρούνται από την καταβολή των διοδίων στους σταθμούς Τύριας και Δροσοχωρίου, ο Γ. Ζάψας μετέφερε τον προβληματισμό που υπάρχει για την εφαρμογή της απόφασης, ειδικά ενόψει της διαδικασίας παραχώρησης του οδικού άξονα της Εγνατίας σε ιδιώτη.

Η απάντηση δόθηκε από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, που υποστήριξε ότι πρόκειται για μία απόφαση τεράστιας σημασίας ακόμη και ενόψει της παραχώρησης του οδικού άξονα σε ιδιώτη.

«Η προσφυγή της περιφέρειας στο ΣτΕ στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο εκτός από την άνιση μεταχείριση των κατοίκων των Ιωαννίνων και στο ότι δεν υφίσταται στην πράξη παράλληλο, δευτερεύον οδικό δίκτυο. Επειδή αυτό δεν πρόκειται να υπάρχει ούτε με τον ιδιώτη, θα περιμένουμε τη διακήρυξη για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Το ίδιο θα είναι το σκεπτικό και για την προσφυγή που θα κάνουμε για το Άκτιο, ότι δεν υφίσταται παράλληλο οδικό δίκτυο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ