ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ – Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με την AstraZeneca

«Το εμβόλιο είναι ευλογία και χωρίς αυτό, δε θα ξεφύγουμε από την πανδημία», ανέφερε για τους εμβολιασμούς η Μ. Κωνσταντή, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 λόγω ανησυχιών για την εμφάνιση αιματικών θρόμβων.

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», δήλωσε η Εμερ Κουκ.

Παράλληλα, η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας.

Σε ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, κατέληξε σήμερα σε συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες, συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19. Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Η επιστημονική κοινότητα

Εξάλλου, χθες, μιλώντας στο Ioannina TV, η Μαρία Κωνσταντή, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόνισε, πως απαιτείται μελέτη για να διαπιστωθεί εάν τα περιστατικά που αναφέρονται οφείλονται στο εμβόλιο ή όχι, όπως και αν οι πολίτες που εμφάνισαν τις παρενέργειες είχαν άλλα νοσήματα.

Έτσι, έκανε λόγο για μία στατιστική παρατήρηση ανάλογων περιστατικών, τα οποία δεν είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, με δεδομένο, ότι στις χώρες μέλη της Ε.Ε έχουν ήδη χορηγηθεί 5 εκατομμύρια εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και τα επεισόδια αυτά δεν είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

«Προφανώς, θα πρέπει να μελετηθούν οι φάκελοι των ασθενών αυτών για να διαπιστωθεί εάν οι παρενέργειες που εμφάνισαν, οφείλονται μόνο στο εμβόλιο ή σε άλλες παραμέτρους. Η αίσθηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα, είναι πως δε συνδέονται με το εμβόλιο, αλλά κάποιες χώρες έχουν σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου για προληπτικούς λόγους», σημείωσε,

Απευθυνόμενη στους πολίτες πάντως κατανόησε μεν την ανησυχία τους, πλην όμως απηύθυνε έκκληση ώστε να ακούν και να ενημερώνονται από τους επιστήμονες.

«Διαβάζουμε τρομακτικά πράγματα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, που τα ακούει ή τα διαβάζει ο κόσμος και τρομοκρατείται. Το εμβόλιο είναι ευλογία και χωρίς αυτό, δε θα ξεφύγουμε από την πανδημία. Κάθε εμβόλιο και κάθε φάρμακο έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ποιος ασχολείται γα παράδειγμα με τις παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου, που κάνουμε κάθε χρόνο;», αναρωτήθηκε.

Oι ακυρώσεις

Η διαδικασία των εμβολιασμών συνεχίζεται κανονικά στα τρία εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων, στα δύο νοσοκομεία και στο Κέντρο Υγείας, με έναν πολύ μικρό αριθμό ακυρώσεων του εμβολίου να καταγράφεται στο ΠΓΝΙ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γ. Φλούδα.

«Δε θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε έναν οικονομικό πόλεμο που κρύβεται πίσω από τα εμβόλια και να ενισχύσουμε και εμείς την παραπληροφόρηση που υπάρχει. Στο ΠΓΝΙ έχουν γίνει 13000 εμβολιασμοί συνολικά από τα δύο εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας και κανένα σοβαρό περιστατικό παρενέργειας δεν καταγράφηκε. Παρόλα αυτά, και ένα σκιαγραφικό να χορηγήσουμε σε κάποιον, είναι πιθανό, στατιστικά και μόνο, να υπάρξει κάποια παρενέργεια», τόνισε ο κ. Φλούδας.

 

Επανεξετάζονται τα μέτρα

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με σκοπό την επανεξέταση των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Η επιτροπή αναμένεται να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, να αξιολογήσει το πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζονται και να εξετάσει ποιες αλλαγές είναι δυνατό να κάνει.

Την επανεξέταση των μέτρων επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη λέγοντας πως «υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης».

Περιγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας, η κ. Πελώνη εξήγησε ότι βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας πυλώνας προβλέπει την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Ο δεύτερος αναζητεί τρόπους αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναγνώρισε πως υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα, τόνισε, ωστόσο, ότι τα μέτρα αποδίδουν στο βαθμό που τηρούνται. «Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους», όπως είπε.

«Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης. Προφανώς, πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Είμαστε σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς τα κρούσματα είναι ψηλά και έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική», πρόσθεσε.