Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης αλλάζει τα δεδομένα

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα φυτευτούν 20 εκ. δέντρα σε 200 περιοχές της χώρας με χρηματοδότηση 194 εκ. ευρώ – Στο πλαίσιο του Σχεδίου υλοποιείται μια σημαντική παρέμβαση στον λόγο Γορίτσας στην Ελεούσα, σε μια έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων

Μια σημαντική πρωτοβουλία, υλοποιήθηκε την Πέμπτη, σε τρεις περιοχές των Ιωαννίνων, πρωτοβουλία που ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στις Δασικές Υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Ο λόγος για μια σειρά δενδροφυτεύσεων, με την κυριότερη να γίνεται στο λόφο της Γορίτσας, στην Ελεούσα, σε μία περιοχή που καταστράφηκε στο παρελθόν από πυρκαγιά με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου Ελεούσας.
Εκεί πραγματοποιήθηκε μία εκτεταμένη φύτευση με δένδρα και καλλωπιστικούς θάμνους. Η παρέμβαση στο συγκεκριμένο χώρο έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, καθώς πρόκειται για μία έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων, που είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
Η χθεσινή δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε σε τμήμα έκτασης 300 στρεμμάτων, που προτείνεται για δάσωση από τον δήμο Ζίτσας και αποτελεί συνέχεια της αναδάσωσης που πραγματοποιήθηκε το 1992 για την προστασία του διαταραγμένου δασικού εδάφους λόγω υπερβόσκησης.
Στην δενδροφύτευση στη Γορίτσα, παρών ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Γεν. Διευθυντής Δασών και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας και η Προϊσταμένη Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Μαρίας Τσιατούρα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Γκουντούφας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, που μεταβάλλει μεσοπρόθεσμα την εικόνα του δασικού πλούτου στη χώρα, με νέες φυτεύσεις σε έκταση 165.000 στρεμμάτων, στόχος όμως που δεν είναι μόνον αριθμητικός, αλλά και ποιοτικός.
Ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Φώτης Ράρρας από την πλευρά του τόνισε, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο και τις Δασικές Υπηρεσίες, ο δήμος Ζίτσας επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο περιαστικό δασύλλιο στο συγκεκριμένο σημείο.
Και άλλες
δενδροφυτεύσεις
Παράλληλα, να σημειώσουμε πως η πρώτη δενδροφύτευση έγινε το πρωί της Πέμπτης στα δασύλλιο της Κιάφας, με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Δημιουργήθηκε με τεχνητή αναδάσωση κατά τη δεκαετία του 1930, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγιναν και οι φυτεύσεις στο αισθητικό δασύλλιο Ιωαννίνων και στο Νησί. Καταλαμβάνει έκταση 15 στρεμμάτων, αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα καθίσματα, αφαιρέθηκαν τα γέρικα και επικίνδυνα δέντρα και στη θέση τους φυτεύτηκαν δενδρύλλια, για να δημιουργηθεί ένα μικτό δασύλλιο στο κέντρο της πόλης για αναψυχή και περίπατο.
Όπως ανέφερε η Μαρία Τσιατούρα, επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ο μεγάλος στόχος ήταν και παραμένει η σταδιακή αλλαγή στη δασική σύνθεση στα δασύλλιο των Ιωαννίνων, όπου ήδη έχουν απομακρυνθεί πολλά πεύκα, που αντικαθίστανται με πλατύφυλλά είτε μέσω τεχνητής φύτευσης είτε αυτοφυή, που έχουν ήδη μεταβάλλει την σύνθεση στο εσωτερικό του πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου της πόλης.
Η τρίτη και τελευταία για χθες, δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ στη Νεοκαισάρεια.
Στις αναδασώσεις συμμετείχε ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αναπήρων Παίδων με την πρόεδρο, Βασιλική Κωστή.
Οι χθεσινές δράσεις είχαν ως στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς τα παιδιά υιοθέτησαν τα δενδρύλλια που φύτεψαν και τους έδωσαν το όνομά τους. Φυτεύτηκαν δέντρα και καλλωπιστικοί θάμνοι, όπως: κυπαρίσσι, άρια, μουριά, κουτσουπιά, σφένδαμος, φλαμουριά, λιγούστρο, βιβούρνο, πικροδάφνη, δάφνη και αγγελική. Όλα τα είδη είναι γηγενή και προέρχονται από δημόσιο δασικό φυτώριο.
Το Σχέδιο Αναδάσωσης
Εν τω μεταξύ, τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης παρουσίασαν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε κοινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, του γενικού γραμματέα Δασών, Κωνσταντίνου Αραβώση και του εντεταλμένου συμβούλου και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλη Γκουντούφα, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών, Σταύρο Τσιλίκουνα, και την Project Manager του έργου από το ΤΑΙΠΕΔ, Γιούλη Βουρνά.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων για τη διαδικασία υλοποίησης του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.
Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, συνολικού προϋπολογισμού 194 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από την ΕΕ – NextGenerationEU και θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προστασία της βιοποικιλότητας και την επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης προβλέπει την εκπόνηση μελετών αναδάσωσης σε επιλεγμένες περιοχές και την εκτέλεσή τους από τους αναδόχους που θα επιλεγούν, υπό την επίβλεψη των τοπικών δασικών υπηρεσιών, με προϋπολογισμό ύψους 185,2 εκατ. ευρώ, καθώς και παρεμβάσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των δημόσιων δασικών φυτωρίων με στόχο την παραγωγή μέγιστου αριθμού δενδρυλλίων.
Οι στόχοι του έργου συνοψίζονται ως εξής:
– Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών έναντι φυσικών καταστροφών.
– Προστασία της βιοποικιλότητας.
– Περιορισμός ανθρακικού αποτυπώματος της χώρας και άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
– Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
– Βελτίωση συνθηκών ζωής στον αστικό και περιαστικό χώρο.
– Εμπέδωση της οικολογικής κουλτούρας και περιβαλλοντικής συνείδησης.