ΓΥΡΟΣ ΛΙΜΝΗΣ – Οι αθλητικές διοργανώσεις μπορούν να «χτίσουν» εθελοντικά προγράμματα

Μια σημαντική έρευνα με εξαιρετικά πολύτιμα συμπεράσματα , για το πώς μια αθλητική διοργάνωση, όπως ο Γύρος της Λίμνης, που συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια ζωής, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που υποδηλώνει και φαίνεται, παρουσίασε το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που αξιολόγησε τα κίνητρα συμμετοχής των εθελοντών σε αθλητικά γεγονότα, εξετάζοντας την περίπτωση των Ιωαννίνων και του συγκεκριμένου αγώνα.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Τετάρτης στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Οργανωτικής Επιτροπής του Lake Run, που ήταν αφιερωμένη στους εθελοντές και στο μήνυμα του εθελοντισμού διαχρονικά, με τον υπεύθυνο Καθηγητή Αθανάσιο Στρίγγα, να αναφέρεται και να παρουσιάζει τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα.

«Το αθλητικό γεγονός δεν είναι μόνο αθλητικό. Και ένα εθελοντικό πρόγραμμα δεν είναι να βρεις 50 άτομα να τρέξουν ένα αθλητικό γεγονός. Και γι’ αυτό θέλεις δήμο, περιφέρεια, συλλόγους. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έρθουν μέσα από συγκεκριμένους στόχους και να σκεφτούν τι μπορούν να προωθήσουν ως δική τους ατζέντα μέσα από το αθλητικό γεγονός», σημείωσε, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως είπε, μέσα από ένα εθελοντικό πρόγραμμα μπορείς να ενσωματώσεις ΑμεΑ, να παρέχεις δεξιότητες σε ανέργους, να δημιουργήσεις εθελοντική συνείδηση στα παιδιά.

Ειδική αναφορά έκανε στο πώς ένα εθελοντικό πρόγραμμα μπορεί να εμπλέξει τα άτομα άνω των 55 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις 12,3% των εθελοντών του Ioannina Lake Run ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 55. Κάτι, βέβαια, που είναι μια γενική τάση στις αθλητικές διοργανώσεις της χώρας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό.

«Για τον διοργανωτή μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό, είναι όμως σημαντικό για τις τοπικές αρχές. Μέσα από ένα αθλητικό γεγονός μπορεί να υπάρξουν πολιτικές για μια καλύτερη κοινωνία», υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη οι αθλητικές διοργανώσεις να «χτίσουν» εθελοντικά προγράμματα, απευθυνόμενες σε πληθυσμούς που δεν έχουν προσεγγιστεί, όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και άτομα που βρίσκονται λίγο στο περιθώριο.

Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης

Μια δεύτερη πρόταση, που κατέθεσε, είναι η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης, ώστε τα αθλητικά γεγονότα να συνδεθούν με άλλους οργανισμούς (Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων) και στρατηγικά να σχεδιάζουν όλοι μαζί.

Μία ακόμη πρόταση είχε να κάνει με το ότι δυο – τρία μεγάλα αθλητικά events σε μια περιοχή θα μπορούσαν να γίνουν όχημα προσέλκυσης νέων ανθρώπων, ενώ, τέλος, απευθυνόμενος στις τοπικές ηγεσίες, υπογράμμισε ότι η όποια χρηματοδότηση σε αθλητικά γεγονότα πρέπει να συνδέεται με την κληρονομιά που αφήνουν. «Για μένα η επιτυχία ενός αθλητικού γεγονότος είναι η κληρονομιά που αφήνει στην τοπική κοινωνία. Αν δεν αφήνει κάποιο γεγονός κληρονομιά, γιατί να στηριχτεί και να χρηματοδοτηθεί; Και δεν έχει λόγο και ο εθελοντής να συμμετέχει. Το Ioannina Lake Run είναι κληρονομιά. Κάποιος μπορεί να «χτίσει» εδώ πάνω. Αφήνει πράγματα στην τοπική κοινωνία και εφόσον υπηρετεί κοινωνικές προτεραιότητες, θα πρέπει να επιβραβεύεται».

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των κινήτρων εθελοντικής συμμετοχής, προέκυψε ότι οι εθελοντές του Ioannina Lake Run διαπνέονται από υψηλά ιδανικά και πιστεύουν στο όραμα.

Ο κ. Στρίγγας μίλησε τέλος με κολακευτικά λόγια για το Ioannina Lake Run, σημείωσε ότι είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα οργάνωσης, έχοντας ήδη μπει στη διαδικασία ανάπτυξης ενός σωστά δομημένου εθελοντικού προγράμματος.

Ο ρόλος των εθελοντών

Από την άλλη, στην αρχή της εκδήλωσης, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ioannina Lake Run Αποστόλης Τζελέτας, ο οποίος είχε και τον συντονισμό, σημείωσε ότι οι εθελοντές αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία επιτυχίας του Ioannina Lake Run, με την προσφορά τους να μην περιορίζεται στην οριοθέτηση της διαδρομής και στην τροφοδοσία και υδροδοσία των δρομέων, αλλά και στο ότι, με τη δυναμική τους παρουσία, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους, εμψυχώνουν όλους τους αθλητές στην προσπάθειά τους, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους δρομείς από όλη την Ελλάδα, που αισθάνονται να έχουν κάποιον δίπλα τους και στα 30 χλμ. της διαδρομής.

Εκ μέρους της οργανωτικής ομάδας του Ioannina Lake Run, η Αγνή Δρίμτζια στάθηκε στην τεράστια προσφορά των εθελοντών από την πρώτη διοργάνωση έως και σήμερα, κάνοντας ειδική μνεία στη Γιώτα Κονάκη, μία από τις εθελόντριες που προσφέρουν υπηρεσίες από την πρώτη διοργάνωση το 2007 και ήταν παρούσα στην αίθουσα.

Σε παρέμβασή του, ο διευθυντής του Ioannina Lake Run ανέφερε ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι αφιερωμένη στους εθελοντές και ανέλαβε τη δέσμευση ότι το 2023 θα ξεκινήσει μια προσπάθεια εκπαίδευσης των εθελοντών του αγώνα.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η ανοιχτή εθελοντική ομάδα των Paguristas, με τον εκπρόσωπό της Παύλο Χήτα να σημειώνει εμφατικά πως «εάν δεν ενωθεί ο ιδρώτας του αθλητή με τον ιδρώτα του εθελοντή, αγώνας δε γίνεται».

Στη σπουδαιότητα της προσφοράς των εθελοντών στις αθλητικές διοργανώσεις και ευρύτερα αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αγνή Νάκου και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Γιαννάκης, ενώ δεν παρέλειψαν να σημειώσουν και τη συμβολή του Ioannina Lake Run στην οικονομία και στην προβολή της πόλης.