Έξι συν μία δράσεις για να αποκτήσουν στέγη νέα ζευγάρια

Ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος «Σπίτι Μου», μέσω του οποίου νέα ζευγάρια έως 39 ετών μπορούν να πάρουν δάνεια έως 150.000 ευρώ με επιτόκιο 1% – Ενεργοποιήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του νέου προγράμματος συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες με σκοπό τη στήριξη της κύριας κατοικίας

 

Με έξι συν μία δράσεις που προωθούνται άμεσα για να αποκτήσουν στέγη νέα ζευγάρια 25 – 39 ετών στην Ελλάδα, επιδιώκει η Κυβέρνηση να αναβαθμίσει την στέγαση στην χώρα.

Θα υπάρξει αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου, αλλά χορήγηση δανείου χαμηλότοκου και υπό προϋποθέσεις άτοκου σε νέους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα,  στην Γενική Γραμματεία Τύπου και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο διοικητής της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, έγινε εκτενής αναφορά όλων των δράσεων.

Υπολογίζεται ότι η συνολική δαπάνη του Δημοσίου θα είναι πάνω από 1,8 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορούν να προκύψουν 137.000 δικαιούχοι.

Πιο αναλυτικά οι δράσεις που θα προωθηθούν για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», είναι οι εξής:

– Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25 – 39 ετών.

– Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών.

– Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με κοινωνική αντιπαροχή.

– Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοίκησης κατοικιών νέων 18 – 39 ετών

– Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών

– Δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών

– Φοιτητικό επίδομα.

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις 6 ξεχωριστές δράσεις που θα «τρέξουν» μόνο από το υπουργείο Εργασίας και οι οποίες κοστολογούνται στα 726 εκατ. ευρώ, (600 εκατ. ευρώ από το υπουργείο και τα υπόλοιπα 126 εκατ. ευρώ είναι δάνεια). Ωφελούμενοι θα είναι 30.000 πολίτες.

Οι δράσεις του υπουργείου Εργασίας είναι οι εξής:

1. Χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια 25 – 39 ετών.

Προβλέπεται η χορήγηση δανείου έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τμ και έτος κατασκευής έως το 2007. Ωφελούμενοι έως 10.000 νέοι. Κατώτατο εισοδηματικό όριο 10.000 ευρώ – ανώτερο εισοδηματικό όριο ίσο με επίδομα θέρμανσης.

Προϋπολογισμός: 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τις Τράπεζες). Η δόση εκτιμάται ότι θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο: 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ, από 415 ευρώ που είναι τώρα. Σήμερα το επιτόκιο είναι 4%, ενώ με την ένταξη στο πρόγραμμα θα είναι 1%. Το στεγαστικό δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο  δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+ παιδιά.

Υπάρχει η πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων. Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής: 1ο τρίμηνο 2023.

2. Πρόγραμμα Κάλυψη

Προβλέπεται αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΠΑ για 3 χρόνια. Θα γίνει μίσθωση ακινήτων ιδιωτών για παροχή κατοικιών με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Υπολογίζεται ότι θα προκύψουν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, που θα πρέπει να είναι όμως δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Το πρόγραμμα κοστολογείται στα 21,5 εκατ. ευρώ και θα προκύψει από το αποθεματικό ΔΥΠΑ. Στόχος είναι έως τον Μάρτιο ’23 να υπάρξει η έναρξη.

3. Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών.

Θα γίνει μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη. Ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα είναι 10.000 νέοι 25 – 39 ετών που θα κατοικήσουν σε ανακαινισμένα σπίτια. Η έναρξη στέγασης προγραμματίζεται για το 1ο τρίμηνο 2024. Για τους ιδιοκτήτες το όφελος προκύπτει από το εγγυημένο ενοίκιο.

4. Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες

Θα γίνει ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στην Θεσσαλονίκη). Δικαιούχοι θα είναι 100 νοικοκυριά, με στόχο να μπορούν να κατοικήσουν σε αυτά τα σπίτια έως το 1ο τρίμηνο 2025.

5. Κοινωνική αντιπαροχή

Θα αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Θα προχωρήσει η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών από ιδιώτη, από την περιουσία της ΔΥΠΑ. Το 50% των σπιτιών τα κρατάει ο ιδιώτης, το υπόλοιπο αξιοποιείται προς όφελος των νέων με πολύ χαμηλά ενοίκια. Στην παρέμβασή του, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε στην καταγραφή που έγινε από τον Οργανισμό. Βρέθηκε ότι υπάρχουν 2.543 ακίνητα, ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ,  από τα οποία τα 580 είναι κατάλληλα προς αξιοποίηση. Επίσης, υπάρχουν άλλα 98 οικόπεδα εντός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων με το 1/3 αυτών να βρίσκεται στην Αττική.

6. Κοινωνική αντιπαροχή 2

Υπάρχουν 40 ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας και τα οποία θα αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο.

Η φοιτητική στέγη

Η κα Κεραμέως υπογράμμισε την σημασία της στήριξης της φοιτητικής στέγης. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας σε δύο άξονες:

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα:

Από τα 1.000 ευρώ, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αυξάνεται στα 1.500ευρώ. Αυξάνεται όμως στα 2.000 ευρώ σε όλες τις περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν. Δικαιούχοι 50.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΙΕΚ και ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 75 εκατ. ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι από τον Σεπτέμβριο 2022 και θα έχει αναδρομική ισχύ.Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι θα είναι οι δικαιούχοι του 2021 – 2022.

Φοιτητικές εστίες:

Με στόχο να προκύψουν 8.500 δικαιούχοι, θα κατασκευαστούν έως το 2027, περισσότερες από 8.150 κλίνες σε πέντε πανεπιστήμια ανά την Επικράτεια:  Θράκη (700), Δυτική Μακεδονία (750), Θεσσαλία (750), Δυτική Αττική (1.100) και Κρήτη (4.850). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 540 εκατ. ευρώ και η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ουσιαστικά θα υπάρξει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους.

Στο πρόγραμμα εξοικονομώ το ποσό που θα παρέχεται θα φτάνει έως τα 25.000 ευρώ, με το ποσοστό της επιδότησης 50 – 90%. Για το πρόγραμμα  ανακαινίζω θα δίνονται έως 10.000 ευρώ, με την επιδότηση να φτάνει το 30% για όλους.

Στο πρόγραμμα εξοικονομώ ο δανεισμός θα μπορεί να είναι άτοκος, ενώ για το πρόγραμμα ανακαινίζω θα προβλέπεται χαμηλότοκος δανεισμός έως 7.000 ευρώ.

Για να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος στο πρόγραμμα θα πρέπει το οικογενειακό εισόδημά του να μην υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ για το πρόγραμμα εξοικονομώ και τα 20.000 ευρώ για το πρόγραμμα ανακαινίζω. Επίσης θα πρέπει και για τα δύο προγράμματα το ακίνητο να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο. Εάν πρόκειται για ενοικιαζόμενο ακίνητο θα πρέπει να υπάρχει από τον ενδιαφερόμενο η πλήρης κυριότητα ή η επικαρπία.

Προβλέπεται επίσης και επιδότηση έως 40% για ανακαινίσεις κενών κατοικιών, η οποία θα παρέχεται επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης για ποσά έως 10.000 ευρώ.

Στήριξη της κύριας

κατοικίας ευάλωτων

Εξάλλου, ενεργοποιήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του νέου προγράμματος συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες (ν.4916/22) με σκοπό τη στήριξη της κύριας κατοικίας τους, μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (ν.4738/20).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα κρατικής στήριξης απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και περιλαμβάνει:

– Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 15 μηνών.

– Αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή της κρατικής επιδότησης είναι να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας – εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια – που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-9-2021).

Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση της «Βεβαίωσης Ευάλωτου Οφειλέτη», η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete).

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο ενδιάμεσο πρόγραμμα:

– Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης έχει λάβει χώρα σε προγενέστερο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από τις 15.9.2022.

– Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή.

Η υποβολή όλων αιτήσεων ολοκληρώνεται με το πέρας των 15 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 15.12.2023 ή μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όποιο γεγονός συμβεί πρώτο.

Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του ν.4738/20 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της. Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.