Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Αναγκαία η προστασία των σχολείων

Έκκληση για σεβασμό των περιουσιών στα υπό κατάληψη σχολεία, από την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων – Μόλις δυο εβδομάδες μετά το πρώτο κουδούνι και υπό κατάληψη βρίσκονται το 1ο και το 3ο ΕΠΑΛ, το 2ο και 3ο Λύκειο, το ΓΕΛ Ανατολής, το 5ο Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Ελεούσας

 

Με αφορμή τις καταλήψεις που έχουν ξεκινήσει ο Δήμος Ιωαννιτών επισημαίνει την ανάγκη σεβασμού της περιουσίας σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, να περιφρουρήσουν τα σχολεία από κάθε φαινόμενο βανδαλισμού.

Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, ο Δήμος χρειάστηκε να προχωρήσει σε εργολαβία για την αντιμετώπιση των ζημιών και να δαπανήσει ποσό άνω των 200.000 ευρώ για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων μετά το πέρας των καταλήψεων.

Φέτος και μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα αποκατάστασης τυχόν ζημιών που ήδη αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Ο Δήμος λοιπόν απευθύνει έκκληση σε όλους και ειδικά στους μαθητές να αποφευχθεί κάθε βανδαλισμός στο διάστημα των καταλήψεων και να υπάρξει ο απαιτούμενος σεβασμός στις σχολικές υποδομές που αποτελούν περιουσία όλων.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συμβάλλουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι απολύτως σεβαστό, όπως είναι αποκλειστική ευθύνη όσων διαμαρτύρονται να περιφρουρήσουν τα σχολεία από κάθε είδους καταστροφή και να τα παραδώσουν στην κατάσταση που ήταν προ των καταλήψεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειώσουμε πως μόλις στην τρίτη εκπαιδευτική εβδομάδα και ήδη 24 σχολεία στην Ήπειρο τελούν υπό κατάληψη επτά εκ των οποίων στα Γιάννενα.

Τα αιτήματα των μαθητών αφορούν… μέχρι και σπασμένα παγκάκια δημιουργώντας προβληματισμό για τους πραγματικούς λόγους που τα σχολεία δεν λειτουργούν ειδικά μετά από πολλούς μήνες που έμειναν κλειστά στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Σε κατάληψη, βρίσκονται το 1ο και το 3ο ΕΠΑΛ, το 2ο και 3ο Λύκειο, το ΓΕΛ Ανατολής, το 5ο Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Ζίτσας, στην Ελεούσα.

Υπό κατάληψη τελούν σχολεία και σε άλλους νομούς: Έντεκα στην Άρτα, τέσσερα στην Θεσπρωτία και δύο στην Πρέβεζα.

Χθες, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κωνσταντίνος Καμπουράκης αναφέρθηκε στις καταλήψεις εκφράζοντας τον φόβο του, κυρίως για την διασπορά του ιού και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Οι καταλήψεις δημιουργούν περάν των άλλων προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και προβλήματα με την διασπορά του ιού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλα τα παιδιά» τόνισε ο κ. Καμπουράκης εκφράζοντας την πραγματική αγωνία του ενώ δεν κατανοεί και τα αιτήματα που θέτουν τα παιδιά ενώ για κάποια αναφέρει ότι θα μπορούσαν να λυθούν και χωρίς καταλήψεις.

Την ίδια ώρα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη τίθεται σε εφαρμογή η τηλεκπαίδευση και οι απουσίες στους μαθητές που δεν μπαίνουν στο μάθημα χρεώνονται κανονικά.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ