Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Αύριο, Πέμπτη, η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες

Μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα είναι αυριανή για το θρησκευτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ηπείρου, καθώς στις 9.00 το πρωί της Πέμπτης, θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων, για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας και των κλεμμένων εικόνων, από Ιερούς Ναούς, μονές και ξωκλήσια.

Η εκδίκαση της υπόθεσης με έξι συνολικά κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ένας αρχιμανδρίτης, ένας βιβλιοδέτης στην Αθήνα, ένας ιδιοκτήτης γκαλερί, ένας ιερέας και δύο ακόμη πολίτες, ο ένας εκ των οποίων πάντως δε βρίσκεται πλέον στη ζωή, ξεκίνησε αργά χθες το μεσημέρι με την ανάγνωση του καταλόγου των μαρτύρων και το δικαστήριο διέκοψε για αύριο Πέμπτη.

Εκτιμάται, ότι η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας και θα εκδοθεί η απόφαση.

Μεταξύ των μαρτύρων που θα καταθέσουν στο δικαστήριο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και των τμημάτων και διευθύνσεων που έπαιξαν ενεργό ρόλο στον εντοπισμό, την κατάσχεση και τον επαναπατρισμό κλεμμένων εικόνων, που βρέθηκαν σε γκαλερί της Μεγ. Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, κάτοικοι των χωριών στα οποία έγιναν διαρρήξεις εκκλησιών και κλοπές εικόνων και άλλων κειμηλίων, καθώς επίσης και αστυνομικοί που μετείχαν στην πολυετή πορεία των ερευνών και της αναζήτησης των υπευθύνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ