Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Εβδομάδα μείωσης του ιικού φορτίου στα λύματα

44 νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, στην Π.Ε. Ιωαννίνων – Σήμερα η ανακοίνωση των νέων μέτρων, με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην κλείνουν εστίαση και διασκέδαση για τους εμβολιασμένους στις κόκκινες περιοχές

 

Ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου,της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις δώδεκα (6/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+44%), στη Λάρισα (+125%) και στο Ρέθυμνο (+308%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα Χανιά (+11%), στη Θεσσαλονίκη (+28%) και στο Βόλο (+32%).

Οριακά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρείς από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του ΕΔΕΛ και συγκεκριμένα στην Πάτρα (-20%), στον Άγιο Νικόλαο (-25%) και στα Ιωάννινα (-32%).

Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική, στο Ηράκλειο και στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι μεταβολές στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων κυμάνθηκαν στο ±10%.

Τα νέα κρούσματα

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.876, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 666.517 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.837 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.991 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 300 (89.82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10.18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.188 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 146 (ημερήσια μεταβολή +5.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Ήπειρο, χθες Τρίτη, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 50 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 44 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, έξι στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, ενώ κανένα κρούσματα δεν βρέθηκε στις Π.Ε. Άρτας και Πρέβεζας.

Νέα μέτρα;

Τέλος, στην κατεύθυνση της αλλαγής φιλοσοφίας σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, προχωρά η κυβέρνηση, ενόψει και των σημερινών ανακοινώσεων από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανόν να δούμε τροποποιήσεις, «απελευθερώνοντας» περαιτέρω τους εμβολιασμένους. «Οι εμβολιασμένοι έχουν προστατευθεί, οι ανεμβολίαστοι είναι που κινδυνεύουν», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θέτοντας ένα πλαίσιο για το πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση.

Κατά πληροφορίες, λοιπόν, το Μαξίμου ζυγίζει το ενδεχόμενο κατάργησης των υφιστάμενων μέτρων, όπως για παράδειγμα το να μπαίνει μια περιοχή στο «κόκκινο» και να έχει νυχτερινό lockdown, αφού ούτως ή άλλως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους διασκέδασης.

Όσο μπαίνουμε στον χειμώνα οι κλειστοί χώροι ούτως ή άλλως είναι μόνο για εμβολιασμένους. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί στις κόκκινες για παράδειγμα περιοχές να κλείνουν τα μαγαζιά από τη 1 έως τις 6, ενώ θα μπορούσαν να μείνουν ανοιχτά για τους εμβολιασμένους και απλά να μην έχουν πρόσβαση οι μη εμβολιασμένοι.

Συνεπώς βάσει του παραπάνω συλλογισμού δεν αποκλείεται να δούμε κατάργηση των επιδημιολογικών «χρωμάτων» και απλά έναν καθαρό διαχωρισμό ενόψει του χειμώνα μεταξύ εμβολιασμένων και μη, που ούτως ή άλλως υπάρχει, απλά δεν γινόταν αισθητός λόγω θέρους, καθώς άπαντες κάθονταν έξω.

Η νέα λογική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτυπώνεται και στις προθέσεις ενόψει των παρελάσεων. Παρά το γεγονός πως η πανδημία, ειδικά από την Λάρισα και πάνω επελαύνει, όπως φαίνεται, θα γίνουν κανονικά.

Σήμερα Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις αρμοδίως «με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους», όπως είπε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός χθες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προαναγγέλλοντας το τι μέλλει γενέσθαι.

«Ακόμα και τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στις «κόκκινες» περιοχές δεν είναι lockdown. Μπορεί οι πολίτες να έχουν περιορισμούς κινήσεων, στη μουσική, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που είχαμε ζήσει. Σε κάθε περίπτωση, αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις. Δεν σας λέω κάτι παραπάνω, όχι επειδή είμαι κρυψίνους, αλλά επειδή αύριο συνεδριάζει και η Επιτροπή και αντιλαμβάνεστε ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνεννόηση και αφού μιλήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων», τόνισε από την πλευρά του χθες ο κ. Πλεύρης.

«Η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από τη στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Άρα οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτή τη φιλοσοφία εφόσον εγκριθούν βέβαια και από την Επιτροπή», πρόσθεσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Αλλά, να σας πω, κι εγώ έπαιρνα συνεχώς παράπονα και το καταλαβαίνω, θέλω να είμαι ειλικρινής. Με έπαιρναν φίλοι μου, γνωστοί μου, συμφοιτητές μου από τη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν “δηλαδή εμείς που έχουμε εμβολιαστεί, για ποιο λόγο στους χώρους που είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, να μην έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας;”».

«Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγούν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε. Εκεί, λοιπόν, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε κάποιους καλύτερους στόχους. Αλλά να συμφωνήσω σε κάτι που είπατε. Στην Ελλάδα υπάρχει και μία ιδεολογικοποίηση. Δεν λέω για αυτόν που φοβάται. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε αυτόν που φοβάται. Αλλά το ότι υπάρχει μία κατεύθυνση με πολιτικό πρόσημο ως προς τον αντιεμβολιασμό που βασίζεται στη συνωμοσιολογία, αυτό καταλαβαίνετε είναι μία διάσταση που μας προβληματίζει», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ