ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Για μια ακόμη φορά στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Μαζική και χθες η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση για το εργατικό νομοσχέδιο

 

Μαζική ήταν και χθες, Τετάρτη, η συμμέτοχη του κόσμου της εργασίας και στην απεργιακή κινητοποίηση με αίτημα να μην ψηφιστεί το αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη που, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο όπου έγιναν ομιλίες και παρεμβάσεις με κεντρικό σύνθημα «Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν θα περάσει!».

Τα μπλοκ είχαν παραταχτεί και υπήρχαν πολλά διαφορετικά πανό με τα ξεχωριστά αιτήματα.

Αυτή τη φορά δεν υπήρξαν εντάσεις, καθώς το μαζικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πανό και επίσης περιφρουρούσαν τα μέλη.  Μαζικά ήταν επίσης τα μπλοκ του ΠΑΜΕ ενώ τον παλμό έδιναν τα σωματεία που κατέβηκαν στην πορεία με δικά τους πανό και συνθήματα.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας στην σύντομη δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι «το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά» ενώ αντέκρουσε το «ενδιαφέρον» της Κεραμέως για τις πανελλαδικές και την ομαλή διεξαγωγή τους λέγοντας ότι «αν την ενδιέφερε πραγματικά δεν θα έφερνε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά κατά την διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων».

Παράλληλα, κάλεσε όλους να είναι στις επάλξεις λέγοντας ότι ο κόσμος δεν θα δεχτεί αυτό το νομοσχέδιο που καταργεί δικαιώματα κερδισμένα με αγώνες.

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Ηλίας έστρεψε τα πυρά στην κυβέρνηση και τον υπουργό λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν βήμα πίσω στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων που είναι χρόνια κατοχυρωμένα όπως το 8ωρο, η κυριακάτικη αργία, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.α.

H ΕΛΜΕ

Παράλληλα κανένα θέμα δεν δημιουργήθηκε στα Γιάννενα με την διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων την Τετάρτη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας για το εργασιακό.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης ξεκαθάρισε ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην διαδικασία των θεμάτων ή της επιτήρησης, βρισκόταν κανονικά στις θέσεις τους σεβόμενοι τον αγώνα των χιλιάδων μαθητών που δίνουν εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Επίσης, ανέφερε ότι η ΑΔΕΔΥ είχε φροντίσει να εξαιρέσει όσους μετέχουν στις πανελλαδικές και έτσι δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα σε κανέναν.

Ο κ. Μιχάλης υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλύτερα από πολλούς άλλους τις δυσκολίες και τις προσπάθειες που κάνουν χιλιάδες μαθητές και βρίσκονται πάντα στο πλευρό τους.

«Σεβόμαστε την προσπάθεια των μαθητών και πάρθηκαν πολύ γρήγορα αποφάσεις ώστε να λυθεί το θέμα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην διαδικασία των εξετάσεων την ημέρα της απεργίας» κατέληξε ο κ. Μιχάλης.

Η Μερόπη Τζούφη

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ είναι το αγαπημένο νομοθέτημα των λίγων και των ισχυρών» τόνισε η Μερόπη Τζούφη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ συμπλήρωσε πως «σύντομα θα αναμετρηθεί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό».

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως το νομοσχέδιο «Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των εργοδοτών και του ΣΕΒ, πλήττοντας τον κόσμο της εργασίας, κουρελιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, απονευρώνοντας την Επιθεώρηση Εργασίας, τιμωρώντας την όποια αντίδραση και συνδικαλιστική δράση. Παράλληλα, πλήττει καθοριστικά τους ανέργους, αλλά και τους μικρομεσαίους παρά τις ανέξοδες προεκλογικές και μετεκλογικές διακηρύξεις της ΝΔ.

Απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ανέφερε: «περιμένατε να σας πούμε μπράβο για την πληρωμή σε ρεπό; Για το σπαστό ωράριο, για τις υποτιθέμενα θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους φοιτητές, τη στιγμή που η κα Κεραμέως τους διαγράφει από τα πανεπιστήμια γιατί δεν τελείωσαν στην ώρα τους; Μήπως περιμένατε τα εύσημα για την κυριακάτικη εργασία στα ιδιωτικά σχολεία; Θα σας τα δώσουν οι σχολάρχες, που σας χρηματοδοτούν. Σας τα δίνουν και οι εργοδότες που είναι οι υποβολείς του νομοσχεδίου σας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «τη στιγμή που οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βρήκαν ευκαιρία να κατεδαφίσουν το κοινωνικό κράτος και να απορρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως οι εργαζόμενοι λένε ένα βροντερό «ΟΧΙ» στα κυβερνητικά και εργοδοτικά σχέδια. «Ακόμα και αν ψηφιστεί από την απομονωμένη κυβερνητική πλειοψηφία, αργά ή γρήγορα, θα αποτελέσει την ταφόπλακα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Κλείνοντας, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε ότι η ανατροπή του «γαλάζιου» αντεργατικού νομοσχέδιο της ντροπής και της οπισθοδρόμησης είναι υποχρέωση όλων. «Η αναβάθμιση της ποιότητας της απασχόλησης, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά του βάσιμου λόγου στην απόλυση, η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας είναι μόνο μερικά από τα κύρια ζητήματα που εγγυούνται την βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των πολλών».