Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Πάντα επίκαιρο το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Φορείς, σωματεία και σύλλογοι συμμετέχουν δυναμικά στις εκδηλώσεις, που κορυφώνονται αύριο, Πέμπτη

Συμπληρώνονται φέτος, 49 χρόνια, από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το 1973, ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς που, με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, κατάργησε τη Δημοκρατία και θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, δολοφόνησε, βασάνισε, φυλάκισε και εκτόπισε αντιστασιακούς δημοκρατικούς πολίτες.
Σε δελτίο Τύπου του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνονται και τα εξής: «Τον Νοέμβρη του 1973, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και άλλων σχολών έγραψαν ιστορία, καθώς όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών και -με κεντρικό σύνθημα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, η εξέγερση αυτή αποτέλεσε ένα από τα καθοριστικά γεγονότα για τη μετέπειτα πτώση των πραξικοπηματιών. Μια πτώση που ήρθε τον Ιούλιο του 1974, υπό το βάρος, δυστυχώς, της τραγωδίας και της προδοσίας της Κύπρου. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία και είναι επίκαιρα και σήμερα όσο ποτέ».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, πιστό στα οράματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους και να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973.  Κατάθεση στεφάνων, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και συγκέντρωση στις 6.00 το απόγευμα στην οδό Δόμπολη».
Το Εργατικό Κέντρο
Παράλληλα και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, πως μετά από σύσκεψη με τους Φοιτητικούς Συλλόγους της πόλης καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φοιτητές, τη νεολαία, να τιμήσουν με κατάθεση στεφάνων και συλλαλητήριο την 49ηεπέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στις 5:30 το απόγευμα, στο μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου.
«Στη 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμάμε τη λαϊκή εξέγερση στα πρόσωπα των χιλιάδων εργαζόμενων – ανέργων – αυτοαπασχολούμενων που οργανωμένα και μαζικά συμμετέχουν στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, ενάντια στο κύμα ακρίβειας που πνίγει το λαϊκό εισόδημα, που διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, ζωή και δουλειά με δικαιώματα. 49 χρόνια μετά τον πρώτο ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας, η αγωνιστική παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην ανοιχτή, φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία, και η συνεπής- αλύγιστη στάση των χιλιάδων εργαζομένων, νέων, γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για τον δικό μας σημερινό, καθημερινό βηματισμό», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ
«Το μήνυμα της εξέγερσης του πολυτεχνείου για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ… Σήμερα που ο λαός μαστίζεται από την φτώχεια και την ακρίβεια, που αγωνιά πώς θα ζεστάνει το σπίτι του, τη στιγμή που οι ενεργειακοί κολοσσοί κολυμπάνε στα κέρδη…», αναφέρει αρχικά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων.
Και στη συνέχεια ο Σύλλογος αναφέρει: «Συμμετέχουμε μαζικά στην πορεία της 49ης επετείου, κλιμακώνουμε την εναντίωσή μας στη βαρυχειμωνιά που μας επιφυλάσσουν για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων… Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της μετατροπής της χώρας μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο, που την καθιστά «μαγνήτη» επιθέσεων στο φόντο των πολύ οξυμένων ανταγωνισμών» και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην κατάθεση στεφάνων και στο συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στις 5:30 το απόγευμα, στο μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ