Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Με ταχείς ρυθμούς τα έργα για το Πάρκο Πολιτισμού

Το επόμενο διάστημα το κύριο βάρος των εργασιών στο Κάστρο της πόλης θα πέσει στην αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών και της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης – Αμέσως μετά την παρέλαση η έναρξη των έργων για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα που εξελίσσονται στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Πάρκο Πολιτισμού» και φορέα υλοποίησης τον δήμο Ιωαννιτών, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου με προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ήδη η πλατεία Γλυκήδων στο Κάστρο, έχει μια διαφορετική εικόνα που αναβαθμίζει και την λειτουργική αλλά και την αισθητική πλευρά, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η σταδιακή παράδοση τμημάτων του έργου ανάπλασης των οδικών προσβάσεων, της πλατείας αλλά και του αύλειου χώρου του Σουφαρί Σεράι.

Όπως φαίνεται τα έργα για το Πάρκο Πολιτισμού εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς και στα μέσα της εβδομάδας παραδόθηκε προς χρήση η κεντρική οδός από την Πύλη του Κάστρου στην Κυρά Φροσύνη ως το τέρμα της οδού Γλυκήδων.

Επίσης ολοκληρώθηκε η παρέμβαση στην οδό Ιστορικού Προκοπίου που οδηγεί προς τη Συναγωγή ενώ εξελίσσονται οι εργασίες στην οδό Σουγδουρή, εκεί που είχε προκύψει ωστόσο το ζήτημα με την εκτέλεση εργασιών χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και οι οποίες έφτασαν ως θέμα στη Βουλή, μετά το ρεπορτάζ του Ioannina TV.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την ολοκλήρωση των εργασιών στα σημεία που σχετίζονται με την πρόσβαση και κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, το κύριο βάρος πλέον πέφτει στην αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών, της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, ενώ ήδη διαμορφώνεται και ο αύλειος χώρος μπροστά από το Σουφαρί Σεράι, με τον χώρο να παρουσιάζει μία τελείως διαφορετική εικόνα για εκείνον τουλάχιστον που είχε στη μνήμη του την αντίστοιχη των προηγούμενων ετών.

Παίρνει σειρά η Κεντρική Πλατεία

Από την άλλη, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και το μεγάλο έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας.

Οι εργασίες βέβαια έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετά, αν αναλογιστεί κάποιος, ότι η πρώτη ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών για την έναρξη των εργασιών τις προσδιόριζε για τις αρχές του έτους, αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν τηρήθηκε, ούτε όμως και το επόμενο που αφορούσε στην έναρξή τους αμέσως μετά την παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου. Μεσολάβησε ο θάνατος του δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ και η αναβολή των εκδηλώσεων, αλλά και κάποιες διαδικαστικές – γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, που πρόβαλε ως αιτιολογία ο ανάδοχος εργολάβος, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο.

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για την έναρξη των εργασιών, δόθηκε η εντολή στις αρχές της εβδομάδας από τον δήμο Ιωαννιτών στον ανάδοχο να ξεκινήσει τις εργασίες άμεσα.

Έτσι την Τετάρτη το πρωί άρχισε η τοποθέτηση διαχωριστικών πλεγμάτων στην κεντρική πλατεία, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση, καθώς περιοριζόταν ο χώρος για το τελετουργικό της παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

Τέλος, μετά από διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις και της Περιφέρειας Ηπείρου προς τον εργολάβο και τον δήμο Ιωαννιτών συμφωνήθηκε να αφαιρεθούν εκ νέου τα διαχωριστικά πλέγματα, ο χώρος να αποδοθεί και πάλι προς χρήση για να γίνει κανονικά η παρέλαση και οι εργασίες να ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς άλλη καθυστέρηση από τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ