Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων τον Ιανουάριο

Και περισσότερες από 5.430 τροχονομικές παραβάσεις τον περασμένο μήνα στο οδικό δίκτυο της περιφέρειάς μας

 

Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, δημοσιοποίησε τα συγκεντρωτικά – συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τα τροχαία ατυχήματα και τις τροχονομικές παραβάσεις για τον Ιανουάριο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 13 τροχαία ατυχήματα (έναντι οκτώ το 2022). Ειδικότερα, σημειώθηκαν δυο θανατηφόρα τροχαία (έναντι κανενός το 2022), τη στιγμή που δεν είχαμε κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2022), ενώ είχαμε 11 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι οκτώ το 2022).

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 22 παθόντες (έναντι 12 το 2022). Ειδικότερα, στην Ήπειρο, είχαμε δυο νεκρούς στην άσφαλτο (έναντι κανενός το 2022), δεν είχαμε κανέναν σοβαρά τραυματία (όπως και το 2022), ενώ είχαμε και 20  ελαφρά τραυματίες (έναντι 12 το 2022).

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η μέθη, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η παραβίαση προτεραιότητας και το αντικανονικό προσπέρασμα.

Βεβαιώσεις τροχονομικών παραβάσεων

Παράλληλα, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 5.435 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.390 για υπερβολική ταχύτητα

210 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

177 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

99 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/ αντικανονικό προσπέρασμα/ αντικανονικό ελιγμό

87 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

56 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

24 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

11 για φθαρμένα ελαστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 84 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 32 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 785 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Τέλος την εβδομάδα από 29 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου, στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν και1.255 τροχονομικές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ