Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

«ΙΣΧΥΡΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» – Πώς θα αυξηθεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Η παράταξη του Γρ. Γκίκα προτείνει την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας σε συνεργασία του Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και των βουλευτών

Μια ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική πρόταση για το πώς μπορεί να ασκηθεί πίεση και να αυξηθεί το ποσό ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, κατέθεσε η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο».

Συγκεκριμένα η παράταξη του Γρηγόρη Γκίκα προτείνει την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας σε συνεργασία του Επιμελητηρίου, της περιφέρειας Ηπείρου, του περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου και των βουλευτών.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γρηγόρης Γκίκας σε δηλώσεις του στο Ioannina TV ανέφερε, πως μία τέτοια πρωτοβουλία είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη και εκτίμησε πως υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια αύξησης των κονδυλίων για την περιφέρεια της Ηπείρου ώστε να ενισχυθεί μεγαλύτερος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα όμως επισήμανε, ότι ο ρόλος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων θα έπρεπε να είναι περισσότερο διεκδικητικός και ουσιαστικός και να μην έχει διακοσμητικό χαρακτήρα.

Βασικό σημείο της τοποθέτησης του κ. Γκίκα αφορούσε στο αίτημα, που έγινε αποδεκτό από την περιφέρεια Ηπείρου, ώστε στον τελικό πίνακα των αξιολογηθέντων προτάσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης να μην υπάρχουν επιλέξιμες και μη επιλέξιμες επιχειρήσεις, αλλά οι δεύτερες να θεωρηθούν ως επιλαχούσες, να μπορούν δηλαδή να ενισχυθούν, χωρίς άλλη διαδικασία, όταν το ποσό αυξηθεί.

«Είναι γεγονός, ότι το 55% των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν αίτηση έμεινε εκτός του προγράμματος ενίσχυσης. Ζητήσαμε ως παράταξη να μην υφίσταται ο όρος «απορριφθέντων επιχειρήσεων», αλλά να θεωρηθούν επιλαχούσες που δεν εντάχθηκαν, λόγω κάλυψης του διαθέσιμου ποσού και αυτό έγινε αποδεκτό από την περιφερειακή αρχή και τη Διαχειριστική Αρχή. Θεωρώ όμως, ότι πρέπει να αναληφθεί μία συνολική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους βουλευτές, την περιφέρεια, το ΕΒΕΑ, ώστε να διεκδικήσουμε την αύξηση του ποσού και έτσι να ενταχθούν και άλλες επιχειρήσεις από τις επιλαχούσες», σημείωσε ο κ. Γκίκας.

Η επιλογή των κριτηρίων

Μιλώντας στο Ioannina TV, ο επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» στάθηκε στην επιλογή των κριτηρίων από την Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας Ηπείρου και την ένταξη περισσότερων ΚΑΔ στη λίστα των δυνητικά δικαιούχων επιχειρήσεων.

«Καταρχάς το Επιμελητήριο θα έπρεπε να είχε ερωτηθεί σχετικά με τα κριτήρια και να μην έχει διακοσμητικό ρόλο. Η περιφέρεια Ηπείρου υλοποίησε ένα πρόγραμμα, με βάση κάποια κριτήρια. Στην πορεία το Επιμελητήριο ζήτησε να περιληφθούν και άλλοι ΚΑΔ, όπως και έπρεπε, αλλά ήταν αυτονόητο, ότι όσο περισσότεροι ΚΑΔ είχαν δικαίωμα αίτησης, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα έμεναν εκτός, όπως και έγινε. Ήταν μία επιλογή να φτάνει η επιδότηση μέχρι το συγκεκριμένο ποσό των 15.000 ευρώ και αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που λέμε όμως, ότι μπορεί και πρέπει να αλλάξει, είναι η ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον χρήματα από το υπ. Ανάπτυξης, ώστε να ενταχθούν και άλλες επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Γκίκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ