Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Καλοκαιρινή «ανάσα» ο Κοινωνικός Τουρισμός

Από σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, που αφορά 300.000 δικαιούχους με μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή – Να κλείσουν οι εκκρεμότητες του φιλόδοξου προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ζητούν οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων, πριν ανοίξει και πάλι το πρόγραμμα στις 5 Ιουλίου

Ανοίγει σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 13.00, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το  πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που αφορά σε 300.000 δικαιούχους και θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022 – 31 Ιουλίου 2023.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο προϋπολογισμός του είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ – ποσό αυξημένο κατά 5 εκ. ευρώ σε σχέση με το πρόγραμμα της περιόδου 2021-2022. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 23 Ιουνίου και ώρα 14.00.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό φέτος, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.
Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Επιπλέον, για το μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η  αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.
Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ  κατόπιν  απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.
Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.
Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για  ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές μπορούν να κάνουν διακοπές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.
Τέλος, προβλέπεται ότι όσοι δικαιούχοι λάβουν επιταγή και δεν την ενεργοποιήσουν, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δυο προγράμματα, ώστε να μην στερούν από άλλους δικαιούχους τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «300.000 εργαζόμενοι και άνεργοι μπορούν να επωφεληθούν φέτος από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ για την περίοδο 2022-2023. Παράλληλα, όσοι έχουν κουπόνια περυσινά μπορούν να τα εξαργυρώσουν έως τις 31 Ιουλίου. Είναι μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική για τις κοινωνικές ομάδες που την έχουν ιδιαίτερα ανάγκη. Στόχος μας είναι οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο  εσωτερικός τουρισμός, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Εύβοια. Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο και  θα εφαρμοστεί με ακόμα καλύτερους όρους σε σχέση με πέρυσι».

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που το 2021 πραγματοποίησαν 50 μέρες:
Εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) ή
Ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
Επιδότησης ανεργίας ή μακροχρόνιας ανεργίας ή
Συνδυασμό των παραπάνω
Δικαιούχοι είναι επίσης οι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος, δεν πρέπει να έλαβε Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού πέρσι (πρόγραμμα 2021-2022) και να μην λάβει φέτος συναφή παροχή από άλλο φορέα (π.χ. «Τουρισμός Για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού).
Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο ή μη μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Παράλληλα, αρκετές εκκρεμότητες από την προηγούμενη χρονιά, έχει αφήσει ανοικτές το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».
Η φιλόδοξη πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού, έκανε «πρεμιέρα» το καλοκαίρι του 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να κάνουν τις διακοπές τους, με τη χρήση ενός κουπονιού που στόχευες τη μείωση του κόστους της διανυκτέρευσης, άρα και στη συνολική μείωση του κόστους για κάθε οικογένεια.
Το πρόγραμμα λειτούργησε εξαιρετικά για τους πολίτες και αυτός είναι ο βασικός λόγος που το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι τις 5 Ιουλίου αναμένεται να «βγει στον αέρα» η δεύτερη προκήρυξη για 200.000 πολίτες που θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να περιμένουν τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής κλήρωσης για να δουν αν σταθούν τυχεροί.
Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο «αγκάθι» που δεν αφορά τους πολίτες και τους εν δυνάμει δικαιούχους, αλλά τις επιχειρήσεις που πήραν μέρος στο πρόγραμμα πέρυσι και οι οποίες πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, πλην όμως δεν πληρώθηκαν γι’ αυτές.
Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» όπως επισήμανε ο Λευτέρης Ζαρκάδας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, κατέβαλε το αντίστοιχο οφειλόμενο ποσό προς τους επαγγελματίες που είχαν δηλώσει συμμετοχή μόνο για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021 και όχι για επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του 2021.
«Θα συμφωνήσουμε καταρχάς, ότι είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όμως με εξαίρεση τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2021, τα χρήματα δεν έχουν πιστωθεί ως το τέλος του έτους, και αυτό δημιουργεί τεράστια εμπόδια και προβλήματα στις επιχειρήσεις, που επιβαρύνθηκαν και «έβαλαν πλάτη» για το πρόγραμμα αυτό, αλλά μέχρι σήμερα, ό,τι έβαλαν, τα έβαλαν από την τσέπη τους. Είναι σαφές, ότι πριν ανοίξει το νέο πρόγραμμα στις 5 Ιουλίου, θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί οι οφειλές γιατί αρκετοί από τους επαγγελματίες δεν είναι πρόθυμοι να μπουν ξανά στην ίδια διαδικασία, φοβούμενοι, ότι οι οφειλές απέναντί τους, θα γίνουν μεγαλύτερες ή στην καλύτερη περίπτωση θα συνεχίσουν να καθυστερούν και να ην αποδίδονται», ανέφερε ο κ. Ζαρκάδας.

Η κίνηση το τριήμερο

Παράλληλα, σε έναν προορισμό ιδιαίτερης ανθεκτικότητας αναδεικνύεται η περιοχή των Ιωαννίνων γενικότερα, και αυτό φάνηκε και με την ικανοποιητική κίνηση και τις πληρότητες που καταγράφηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και στην πόλη, αλλά και στα ορεινά.
«Ήταν ένα καλό τριήμερο για την περιοχή, με ικανοποιητικές πληρότητες και στην πόλη και στον ορεινό όγκο. Ευελπιστούμε, ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, παρά τις δύσκολες συνθήκες και την καλή συγκυρία που αντιμετωπίζουμε όλοι. Με τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στο κόστος της μετακίνησης θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2019 σε επίπεδο χώρας και μπορεί και ακόμη καλύτερα. Εκτιμούμε, ότι οι χερσαίοι προορισμοί, που δε χρειάζονται ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα είναι οι κερδισμένοι της φετινής σεζόν αλλά θα πρέπει και η κυβέρνηση να στηρίξει τους πολίτες με συνέχιση της επιδότησης των καυσίμων για τις μετακινήσεις ή με κάποια άλλη μορφή επιδότησης, όπως και των επιχειρήσεων», ανέφερε.

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ