ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ – 32 χρόνια πολύπλευρης προσφοράς στις γυναίκες και στο ΕΣΥ

Το Κέντρο ιδρύθηκε το 1991, στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και στη διάρκεια της λειτουργίας του αντιμετωπίστηκαν περίπου 100.000 περιστατικά από όλη την Ελλάδα και 30.000 επεμβάσεις θεραπείας προκαρκινικών αλλοιώσεων

 

 

Όπως κάθε χρόνο το Κέντρο Παθολογίας Τραχήλου της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, σε  συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου και υπό την αιγίδα του Hecpa Group διοργανώνει ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια στο χώρος της Μαιευτικής Γυναικολογίας.

Έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Du Lac στα Ιωάννινα, το Σεμινάριο – Συνέδριο Παθολογίας Τράχηλου.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου, Ευάγγελο Παρασκευαΐδη, το συνέδριο είναι εξέχουσα εκδήλωση υψηλού επιπέδου της κλινικής παθολογίας, κολποσκόπησης και κυτταρολογίας τραχήλου όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

«Έμπρακτη απόδειξη των ανωτέρω, και όπως ήδη από πέρσι είχαμε ανακοινώσει, είναι και η διοργάνωση την πρώτη μέρα του συνεδρίου, του «Απογεύματος Ευρωπαϊκής  Παθολογίας Τραχήλου», με τη συμμετοχή όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κολποσκόπησης (EFC) αλλά και όλων των εθνικών εταιρειών κολποσκόπησης της ηπείρου μας», αναφέρει ο κ. Παρασκευαϊδης,

Θέμα της συζήτησης θα είναι «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μετά από αρχική συντηρητική θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων και η ανάγκη εξισορρόπησης τους», ένα πεδίο στο οποίο η Ελληνική Ακαδημαϊκή Ομάδα Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Group), έχει δημοσιεύσει τόσο δευτερογενή όσο και πρωτογενή έρευνα, και που αναμένεται να παρακολουθήσουν γιατροί από όλη την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει ο κ. Παρασκευϊδης, φέτος συμπληρώθηκαν 32 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Παθολογίας Τραχήλου πού ιδρύθηκε το 1991, στη Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Στη διάρκεια της λειτουργίας του αντιμετωπίστηκαν περίπου 100.000 περιστατικά από τη Β.Δ. Ελλάδα κυρίως, αλλά και από τα Ιόνια νησιά και όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, της πρωτεύουσας συμπεριλαμβανομένης.

Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν προκαρκινικές αλλοιώσεις τού τραχήλου κυρίως αλλά και παρόμοιες του κόλπου και του αιδοίου, καθώς και τις περιπτώσεις αρχόμενων διηθητικών καρκίνων των αντίστοιχων οργάνων.

Και στη συνέχεια ο Καθηγητής αναφέρει: «Στη διάρκεια αυτών των χρόνων έγιναν περίπου 30.000 επεμβάσεις θεραπείας προκαρκινικών αλλοιώσεων αλλά και άλλων καλοήθων βλαβών (κονδυλώματα κλπ) σε βάση εξωτερικού ιατρείου με τοπική αναισθησία, με προφανή οφέλη όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για το σύστημα υγείας, λόγω της αποφυγής ενδο-νοσοκομειακής νοσηλείας.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του και με αξιοποίηση των περιπτώσεων  πού προαναφέρθηκαν, παρήχθησαν  32 διδακτορικές διατριβές και περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις (pubmed,October 2023), με πολλές εξ αυτών σε μερικά από τα καλύτερα ιατρικά περιοδικά του κόσμου (LANCET 1997, LANCET 2006, BMJ 2008, BMJ 2012, BMJ 2014, BMJ 2016, JAMA ONCOL 2016, LANCET ONCOL 2022, BMJ 2022, LANCET ONCOL 2022 , BMJ 2023, κλπ.), καθιστώντας έτσι το κέντρο κολποσκόπησης & παθολογίας τραχήλου του ΠΠΝΙ, ένα από τα παραγωγικότερα παγκοσμίως. Η αναγνώριση της συμβολής του κέντρου στην διαμόρφωση των παγκόσμιων κατευθυντήριων οδηγιών επιβεβαιώνεται από τα Google Scholar Blog αλλά και τα Research Gate metrics (16.200 citations, 57 h-index), ενώ παράλληλα αυτή η αναγνώριση επισφραγίστηκε και με τη βράβευση από την Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου, BSCCP τον Μάιο του 2022».

 

Βασίλης Λούπας