ΚΚΠΗ – Μια νέα υπηρεσία με πολλαπλά οφέλη

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, προχωρά στη λειτουργία Τμήματος Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος»

 

Μια νέα υπηρεσία, εξαιρετικά καινοτόμα που θα έχει πολλαπλά οφέλη, εισάγει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, την ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος του Κέντρου, Μαρία Τσολάκη μαζί με τις υπεύθυνες Ελένη Νάκη και Ελένη Κλείτσα.

Όπως εξήγησε η κα Τσολάκη πρόκειται για δυο σημαντικά τμήματα που ουσιαστικά δημιουργούν άλλες δυνατότητες στους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους. Ο λόγος για το τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος» και τον Ξενώνα.

Τα δυο τμήματα με την λειτουργία τους καλύπτουν κενά ετών και λύνουν προβλήματα καλυτερεύοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής δεκάδων ανθρώπων.

Ειδικότερα όπως εξήγησε η κα Νάκη η εισαγωγή ωφελούμενου στο Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων, στοχεύει κυρίως στην ανακούφιση της οικογένειας από τη συνεχή φροντίδα.

Η αναζήτηση βοήθειας αποτελεί απαραίτητο στοιχείο μείωσης της επιβάρυνσης των οικογενειακών φροντιστών και η παραμονή στο τμήμα αποτελεί σημαντική βοήθεια για αυτούς. Η κλινική διαθέτει 5 κλίνες.

Το χρονικό διάστημα φιλοξενίας, είναι για 20 ημέρες το έτος, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών Ο ασθενής μπορεί να κάνει χρήση της υπηρεσίας χωριστά σε δυο μέρη.

Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν. Μόνη προϋπόθεση να προσκομίζουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Το προσωπικό της κλινικής είναι ειδικευμένο και διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια της παρεχόμενης φροντίδας.

Το τμήμα βραχείας φιλοξενίας αναμένεται να συντελέσει στην αποσυμφόρηση των οικογενειών για το χρονικό διάστημα που δεν θα μπορούν να φροντίσουν τον συγγενή τους για λόγους υγείας ή άλλων επιτακτικών αναγκών. Οι φιλοξενούμενοι κοινωνικοποιούνται, έρχονται σε επαφή με άλλους ωφελούμενους και δύναται να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

Η βραχεία βοηθά στο να καθυστερήσει η μελλοντική εισαγωγή των φιλοξενούμενων ως μόνιμων ωφελούμενων. Αναπτύσσουν οικειότητα με το χώρο και το προσωπικό. Η οικογένεια αφήνει τον άνθρωπό της σε προστατευμένο περιβάλλον.

Το τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας περιλαμβάνει 2 αίθουσες συνολικής δυναμικής 5 κλινών και έχει άμεση επικοινωνία με το τμήμα Χρονίως Πασχόντων.  Παρέχει τις υπηρεσίες που αφορούν: ατομική υγιεινή, διατροφή,  νοσηλευτική φροντίδα, ιατρική κάλυψη , ψυχολογική στήριξη, εργοθεραπεία , φυσιοθεραπεία και λογοθεραπεία

Εξίσου σημαντική είναι και η Καθιέρωση Ετήσιου Μητρώου Φιλοξενούμενων

– Τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους το κέντρο θα δέχεται αιτήσεις φιλοξενίας για την νέα χρονιά.

– Στο διάστημα των δυο μηνών θα πρέπει να κατατίθενται όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπως ορίζει το πρωτόκολλο εισαγωγών της δομής μας

– Έγκριση επιστημονικού συμβουλίου καταλληλόλητας για την φιλοξενία

– Σύνταξη ετήσιου προγράμματος φιλοξενίας

Ο ξενώνας

Η Ελένη Κλείτσα με την σειρά της αναφέρθηκε στο ξενώνα του παραρτήματος: «Το  Παράρτημα Αμεα Ιωαννίνων αποτελεί την «ναυαρχίδα» του Κ.Κ.Π.Π.Η με δυναμικότητα 100 κλινών. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχει υπερσύγχρονο Φυσικοθεραπευτήριο, , χώροι Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας και snoozelen Οδοντιατρείο. Οι χώροι αυτοί αποτελούν το Τμήμα της Αποκατάστασης.

Στο τμήμα αποκατάστασης ενσωματώθηκε και ο Ξενώνας που βρίσκεται μέσα στο κτίριο αλλά με χωριστή είσοδο.

Ο  Ξενώνας αποτελεί προστάδιο ετοιμασίας για την έξοδο στην κοινότητα μέσω της δημιουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Με κριτήριο την λειτουργικότητα επιλέχθηκαν ωφελούμενοι για την εγκατάσταση τους στον ξενώνα. Για αυτούς ο ξενώνας αποτελεί  το σπίτι τους καθώς πλέον οι χώροι του διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να θυμίζουν σπίτι και όχι ίδρυμα.

«Οι ωφελούμενοι εκπαιδεύονται καθημερινά στις ΔΚΔ (δραστηριότητες καθημερινής ζωής): ατομική καθαριότητα, καθαριότητα χώρου, φροντίδα ρουχισμού, παρασκευή πρόχειρου γεύματος, διαχείριση χρημάτων , συναλλαγές στα καταστήματα, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες και να καταστεί εφικτή η μετεγκατάστασή στους σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ)», τόνισε καταλήγοντας η κα Κλείτσα.