Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

ΚΛΕΙΣΤΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ – Αντίστροφη μέτρηση για την χωροθέτησή του

Συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι προτάσεις για το που τελικά πρέπει να κατασκευαστεί το Μεγάλο Κλειστό – Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η αποσυναρμολόγηση από το Ελληνικό και η μεταφορά στα Ιωάννινα

 

Λίγο ακόμη καιρό πρέπει να περιμένουν οι κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να γίνει γνωστό το που τελικά θα χωροθετηθεί το Κλειστό της Ξιφασκίας, το οποίο φτάνει τμηματικά στα Ιωάννινα, μετά τη σταδιακή αποσυναρμολόγησή του στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό.
Ήδη, η διαδικασία της μεταφοράς του σκελετού, όπως όμως και του μηχανολογικού εξοπλισμού εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερα στα μέσα Μαρτίου.
Το μεγάλο στοίχημα εξακολουθεί να είναι η χωροθέτησή του με την αρχική επιλογή να είναι ένας μεγάλος χώρος στο ΠΕΑΚΙ στην Ανατολή. Από την άλλη, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει και η πρόταση για χωροθέτηση του Κλειστού της Ξιφασκίας στην έκταση των 1.000 και πλέον στρεμμάτων που ανήκουν στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ Ανατολής και Κατσικά και τα οποία έχουν παραχωρηθεί προς χρήση για 35 έτη στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Για το θέμα αυτό, χθες μίλησε στο Ioannina TV, ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού και Απασχόλησης, Χάρης Λαζάνης, που διατηρεί και την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ε.Δ του ΠΕΑΚΙ.
Ο κ. Λαζάνης αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται για την περιοχή κυρίως στον αθλητισμό, αλλά όχι μόνο σε αυτόν, με την άφιξη του Κλειστού Ξιφασκίας, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα πάντως επί της χωροθέτησης.
Αρκέστηκε ωστόσο να πει, κατόπιν σχετικών ερωτημάτων, πως επειδή ακριβώς πρόκειται για μία υπερμεγέθη εγκατάσταση, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη χωροθέτησή του, με βάση και πολεοδομικά κριτήρια.
«Με αυτά τα δεδομένα όπως και τους διαθέσιμους χώρους που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο, δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές επιλογές, καθώς πέραν των κανόνων που πρέπει να τηρούνται, θα πρέπει να είναι και εύκολα προσβάσιμο για τους πολίτες. Το σίγουρο είναι, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα, που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα με την αποσυναρμολόγηση, τη μεταφορά και επανασυναρμολόγηση μίας τέτοιας εγκατάστασης. Είμαστε σίγουροι, ότι πρωτίστως θα βοηθήσει τον αθλητισμό σάλας, και αυτό το αποδέχονται ήδη και τα σωματεία, αλλά παράλληλα θα είναι και ένας πολυχώρος στον οποίο μπορούν να γίνονται πολλές άλλες δράσεις. Ο δήμος Ιωαννιτών δε γνωρίζω αν έχει συζητήσει ή εάν σχεδιάζει να το κάνει, γνωρίζουμε όμως στην περιφερειακή αρχή, ότι θέλει την αθλητική εγκατάσταση για τους ίδιους λόγους που πιστεύουμε κι εμείς ως Περιφέρεια, αλλά και το ΠΕΑΚΙ, ότι μπορεί να καλύψει σημαντικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Δυτ. Ελλάδας και όχι μόνο της πόλης μας», ανέφερε ο κ. Λαζάνης.

Συνάντηση με την Μ. Συρεγγέλα

Από την άλλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο κ. Λαζάνης είχε πριν λίγες ημέρες συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος και για την απασχόληση.
Όπως ανέφερε έγινε μία πρώτη προσέγγιση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος με επίκεντρο φυσικά την εργασία και την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση.
Αποφασίστηκε ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα και μόλις το επιτρέψουν και οι δείκτες της πανδημίας στη χώρα και την περιοχή, να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, μία ημερίδα σχετική με θέματα απασχόλησης , σε συνεργασία και με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γεώρ. Κώτσηρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ