ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Ακόμα πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

Στη «μάχη» από την Τετάρτη και το νέο εμβόλιο της Johnson & Johnson – Από 16 έως 19 Απριλίου σταδιακά το άνοιγμα για τα ραντεβού της δεύτερης κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα – Από 24 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών

 

Μπορεί στο επίκεντρο να βρίσκονται τα self tests αυτές τις ημέρες, τα οποία εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα διατεθούν και σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και στις μεταφορές, ωστόσο η κυβέρνηση αναμένεται να πατήσει γκάζι για ακόμη μία φορά και για τους εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα, στις εξελίξεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού και τις ημερομηνίες για το άνοιγμα νέων κατηγοριών εμβολιασμού αναφέρθηκαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πιο αναλυτικά η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως το θέμα που απασχόλησε και χθες τη συνέντευξη Τύπου ήταν οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας από το εμβόλιο AstraZeneca.

Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με θρομβοπενία και συγκεκριμένα 19 περιπτώσεις. Ακόμη, δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό, ενώ φαίνεται να είναι ιδιοσυστασική αντίδραση από το εμβόλιο. Επίσης διαφαίνεται μία τάση για μικρή αύξηση στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα έχει τεκμηριωθεί ότι με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής νοσησης.

«Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρενέργεια αυτή αποτελεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με θρομβοπενία. Δεν έχουμε περιπτώσεις εκδηλώσεων παρενεργειών μετά τη δεύτερη δόση. Λόγω των παρενεργειών από το εμβόλιο, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία στις 100.000 δόσεις και για θάνατο είναι  δύο στο ένα εκατομμύριο δόσεις. Οι πιθανότητες θανάτου από τη νόσο Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι πολύ μεγαλύτερες, σε όλες τις ηλικίες. Η Εθνική επιτροπή συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια, για άτομα ηλικία από 30 και πάνω. Στο emvolio.gov.gr υπάρχουν οδηγίες για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων αυτών και την αντιμετώπισή τους. Δεν συνίσταται κάποια ιδιαίτερη αγωγή σε άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν. Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca και κανένα άλλο εμβόλιο. Είδαμε μία σημαντική μείωση εμβολίων σε παιδιά και εφήβους. Πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό, για να μην έχουμε επανεμφάνιση των νόσων αυτών και εν μέσω πανδημίας. Έχει ήδη ανοίξει η έρευνα σε όλες τις εταιρείες για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 16», ανέφερε.

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε χθες ότι από 16-19 Απριλίου ανοίξουν τα ραντεβού της δεύτερης κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα (αφορά 800.000 πολίτες ηλικίας 19 έως 59 ετών). Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, δηλαδή τη μία μέρα μπορεί να προσέρχονται άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, την επόμενη με άλλο νόσημα.

Ακολούθως στις 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες ηλικίας 55-59 ετών.

Επίσης, από τις 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες 50-54 ετών.

Την Τετάρτη 19 Απριλίου θα παραλάβει η Ελλάδα τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Oι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό αυτό εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει μέχρι στιγμής

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί.

Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Σχετικά με την προτεραιοποίηση είπε ότι από 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια. Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.606, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 297.086 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.531 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.961 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 781 (63.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.870 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 539 (ημερήσια μεταβολή +17.17%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 530 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τέλος, σε ότι αφορά την Ήπειρο, χθες, βρέθηκαν συνολικά 17 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 16 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων και ένα κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας