Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Χωρίς μάσκες, αλλά με αυξημένη προσοχή

49 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν χθες στα Γιάννενα

 

Χωρίς μάσκες σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους από χθες, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από το υπουργείο Υγείας, ωστόσο οι επιστήμονες σημειώνουν πως θα πρέπει να προσέχουμε και να λαμβάνουμε μέτρα όταν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό.

Η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, η οποία εδώ και πολλούς μήνες ασχολείται με το θέμα της πανδημίας και ουσιαστικά χειρίζεται μια σειρά θεμάτων αναφέρθηκε στην αλλαγή, καλώντας όμως τον κόσμο να συνεχίσει να είναι προσεκτικός, ειδικά όταν βρίσκεται σε χώρους όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος.

Οι νοσηλείες σύμφωνα με την κα. Νάκου έχουν μειωθεί σημαντικά και υπάρχει μια σταθερή αποκλιμάκωση που οδηγεί και στο κλείσιμο ΜΕΛ. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων θα ισχύει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

«Αναστέλλεται το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο με μερικές εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη» ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης τονίζοντας ότι ο ιός είναι εδώ αλλά εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών μπορούμε να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους ή να εργαζόμαστε με ανοικτά τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος και να μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης».

Στο μεταξύ, υποχρεωτικά με χρήση μάσκας θα πρέπει να  μετακινούνται και οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών. Όσον αφορά τα μέσα μεταφοράς που υπάρχουν αριθμημένες θέσεις, όπως τα αεροπλάνα τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία, η μάσκα καταργείται για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Σχετικά με τα πλοία, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την άρση της χρήσης μάσκας, συνεπώς αυτή παραμένει για την ώρα υποχρεωτική.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 9 θανάτους από κορωνοϊό, ενώ 130 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Παράλληλα εντοπίστηκαν 4.516 κρούσματα (4.026 νέα και 490 επαναλοιμώξεις) έπειτα από 109.507 τεστ, ενώ έγιναν 83 εισαγωγές και δόθηκαν 103 εξιτήρια.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.026. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.457.256 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 490 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 136.374(3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.857 θάνατοι. 2 Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 62 (47.69%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (52.31%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.685 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 83 (ημερήσια μεταβολή +5.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 89 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τέλος, στην Ήπειρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 101 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 49 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 28 στην Π.Ε. Πρέβεζας, 18 στην Π.Ε. Άρτας και 6 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ