Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΚΤΙΡΙΟ ΠΕΔΥ – Αντίστροφη μέτρηση για το εμβολιαστικό κέντρο

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και στελέχη του νοσηλευτικού ιδρύματος παρέλαβαν το κτίριο αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες – Για έναν χρόνο η παραχώρηση του κτιρίου στην 6η ΥΠΕ

 

Μετά από το αλαλούμ των προηγούμενων εβδομάδων με το αν τελικά θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο το κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ), η χθεσινή ημέρα, σηματοδότησε την έναρξη των τελευταίων ενεργειών για τη λειτουργία του ως mega εμβολιαστικό κέντρο στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα χθες το μεσημέρι και μετά την απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Νίκος Κατσακιώρης και στελέχη του νοσηλευτικού ιδρύματος πέρασαν την είσοδο και παρέλαβαν πλέον το κτίριο αφού στο ενδιάμεσο ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σκοπός της παραχώρησης η λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου για την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού κατά της πανδημίας του Covid-19.

Ο κ. Κατσακιώρης έφτασε στο κτίριο συνοδευόμενος από τον διευθυντή των ΤΕΠ του ΠΓΝΙ Θανάση Κιτσάκο και από υπηρεσιακούς παράγοντες και κατευθύνθηκε στο εσωτερικό όπου τον περίμεναν υπάλληλοι και άλλοι παράγοντες προκειμένου να γίνει η αυτοψία και η σχετική καταγραφή εντός του κτιρίου και να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη λειτουργία του ως εμβολιαστικό κέντρο.

Λίγο αργότερα στο κτίριο του ΠΕΔΥ, έφτασε και ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», Σπύρος Δερδεμέζης. Το κτίριο που ανήκει στον ΕΟΔΥ παραχωρήθηκε για ένα χρόνο στην 6η ΥΠΕ προκειμένου στο διάστημα αυτό να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο.

Ωστόσο αν και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των εμβολιαστικών γραμμών που θα λειτουργήσουν, πληροφορίες αναφέρουν πως στο νέο εμβολιαστικό κέντρο των Ιωαννίνων θα λειτουργήσουν μόνο γραμμές Pfizer και θα μεταφερθούν ορισμένες για το ίδιο εμβόλιο τόσο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο και από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Τα δύο νοσοκομεία θα συνδράμουν και με την διάθεση προσωπικού ενώ είναι πολύ πιθανό προσωπικό να διατεθεί και από τις Ένοπλες δυνάμεις.

Το κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας μετρά πολλά χρόνια πλήρους αδράνειας και απαξίωσης. Θα αποτελούσε έναν μηχανισμό προάσπισης της δημόσιας υγείας, όπως ανέφερε το παλιό ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο είχε δημιουργήσει άλλα έξι παρόμοια στην χώρα.

Υπενθυμίζουμε τέλος, αναφορικά με το συγκεκριμένο κτίριο πως όσες προσπάθειες και αν είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια για την αξιοποίησή του είχαν ναυαγήσει. Τώρα γίνεται το πιο ουσιαστικό βήμα, για να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο για τον επόμενο ένα χρόνο…

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ