Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ – Στα «κάγκελα» οι κάτοικοι για την οριοθέτηση

Ούτε βήμα πίσω από εκατοντάδες κατοίκους της Αμφιθέας και παραλίμνιων περιοχών για τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης της Παμβώτιδας και την κατασκευή του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου

 

Ένα μείζον ζήτημα που αφορά την προάσπιση των συμφερόντων και των περιουσιών, εκατοντάδων κατοίκων της Αμφιθέας και των παραλίμνιων περιοχών της Παμβώτιδας, ανέδειξε χθες το Ioannina TV.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούν με ενδιαφέρον και αγωνία παράλληλα τις εξελίξεις με την επικείμενη κατασκευή του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, όπως αυτός έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Ioannina TV, του προέδρου της Τ.Κ. Αμφιθέας, Γιάννη Θάνου, η ενημέρωση που έχουν οι τοπικές κοινωνίες εξαντλείται προς το παρόν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφού όπως επισήμανε κανείς, ούτε από την περιφέρεια, ούτε και από τον δήμο Ιωαννιτών, τους προσέγγισε για να ρωτήσει τουλάχιστον τις απόψεις που έχουν.

Με τη χαρακτηριστική φράση «μπλέξαμε στις γραμμές», υπονοώντας την «κόκκινη», την «κίτρινη» και τη «μπλε» γραμμή, για τον καθορισμό της οριοθέτησης, ο κ. Θάνος έδωσε και το στίγμα των προθέσεων, αλλά και την θέση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το ζήτημα του έργου, σε συνδυασμό όμως και με το θέμα που άνοιξε η βουλευτής Μαρ. Κεφάλα για τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης της λίμνης.

«Φαίνεται το έχει η μοίρα μας να ασχολούμαστε συνέχεια με θέματα που πλήττουν τα συμφέροντά μας ή καταπατούν τις ιδιοκτησίες μας, όπως έγινε και με τον παραλογισμό με τον λανθασμένο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Μαθαίνουμε, ότι προωθούνται μελέτες για το έργο, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν ιδιωτικές εκτάσεις που δόθηκαν στους πολίτες από το ελληνικό κράτος. Μιλάμε για περιοχές κυρίως στην Αμφιθέα και τους Λογγάδες, που σημειωτέον για όλες αυτές οι πολίτες πληρώνουν κανονικά και με το παραπάνω μάλιστα τους φόρους τους. Το υψόμετρο της λίμνης είναι ένας τεχνητός τρόπος για την οριοθέτηση της λίμνης και παρότι εμείς διαμαρτυρηθήκαμε και τότε έντονα, δεν μας άκουσαν και φτάσαμε σε ένα σημείο όπου σήμερα θεωρούνται ως λίμνη, περιοχές στις οποίες ποτέ δεν έφτανε το νερό. Αυτό που πιστεύουμε εμείς και γι’ αυτό τον λόγο ευχαριστούμε και την κα Κεφάλα, που ανέδειξε το πρόβλημα, είναι ότι χρειάζεται πιο δίκαιος καθορισμός της αιγιαλίτιδας ζώνης. Δεν είμαστε αντίθετοι στο έργο που θεωρούμε, ότι θα αναδείξει την περιοχή μας, αλλά παλεύουμε να αποδείξουμε, ότι πρέπει να έχουμε πρόσβαση στη λίμνη. Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτή τη φορά να μη γίνει ό,τι και στο παρελθόν και να μην πέσουμε σε ώτα μη ακουόντων. Αν χρειαστεί θα τα βάλουμε και με τον περιφερειάρχη και με τον δήμαρχο και με όποιον άλλον χρειαστεί για να προστατέψουμε τις περιουσίες μας», ανέφερε ο κ. Θάνος.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα, μια δεκαετία σχεδόν, μετά την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και τον λανθασμένο τρόπο υπολογισμού για περιοχές της ΔΕ Περάματος που ανήκουν στη ζώνη Ζαγορίου, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ανήμερα της 21ης Φεβρουαρίου, η απόφαση με την οποία θα γίνεται πλέον με ορθό τρόπο η διαδικασία του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

«Χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να πείσουμε για το αυτονόητο και παρότι υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλοί, ειδικά στο Ζαγόρι, που ευνοούνται επίσης από την απόφαση, που δεν πίστεψαν, ότι θα τα καταφέρουμε. Στο εξής η ακίνητη περιουσία και στο Ζαγόρι, αλλά και στις περιοχές Περάματος, Αμφιθέας, Λογγάδων, Κρύας, Αγίας Μαρίνας θα φορολογούνται με τον σωστό τρόπο», ανέφερε χθες, μιλώντας στο Ioannina TV, ο κ. Θάνος, εκφράζοντας και για το θέμα αυτό, θερμές ευχαριστίες προς την κα Κεφάλα για τη δική της βοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάποιοι από ους ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές έχουν ήδη κινήσει τη διαδικασία της νομικής διεκδίκησης επιστροφής των χρημάτων που κατέβαλλαν για τον ΕΝΦΙΑ από το 2012, ωστόσο η τυχόν δικαίωσή τους, θα αφορά μόνο την τελευταία πενταετία και όχι τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ