ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ – Πρόκληση η μείωση της επιβάρυνσης της Παμβώτιδας

Προβλεπόμενη λύση για τον Δήμο Ιωαννιτών τα τεχνικά συστήματα βασισμένα σε έξυπνους συνδυασμούς λογισμικού και εξοπλισμού που επιτρέπουν την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με περιοχή εφαρμογής τον παραλίμνιο, το νησάκι και τη λίμνη

Με στόχο να ολοκληρώσει την αποστολή του προς τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο με τίτλο Climaborough «Building Green and Climate Neutral Innovation in Cities» στα πλαίσια του προγράμματος Horizon Europe.
Ειδικότερα, το Climaborough είναι μια δράση καινοτομίας και αποτελεί ένα από τα τρία έργα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της αποστολής στη θεματική περιοχή που αφορά στον αστικό σχεδιασμό και προγραμματισμό.
Λεπτομέρειες για το έργο, τους σκοπούς του καθώς και για τον διαγωνισμό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη δόθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από την προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος Άννα Αθανασίου και την εξωτερική συνεργάτιδα Χριστίνα Καλογήρου.
Σκοπός του έργου είναι ενίσχυση των παραδοσιακών προσεγγίσεων της αστικής και χωρικής σχεδίασης μέσω της ανάπτυξης συστημάτων και εργαλείων συλλογής δεδομένων και λήψης αποφάσεων με έμφαση στη συμμετοχή και συμπεριφορική αλλαγή των πολιτών.
Στόχο αποτελεί η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων μέσω της πιλοτικής συν-δημιουργίας λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε αυτή την προσπάθεια και της ανταλλαγής πειραματικών καλών πρακτικών.
Κάθε πόλη έχει ορίσει μια συγκεκριμένη πρόκληση, η οποία συνδέεται με την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050: Η Αθήνα εστιάζει στην ενέργεια και τα κτίρια, η Grenoble-Alpes στη μοντελοποίηση του αντίκτυπου ενός κατασκευαστικού έργου, η Differdange στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας τοπικά σε ποσοστό 100%, η Σόφια στη μείωση της κυκλοφορίας, ενώ το Maribor, το Τορίνο και το Cascais στη βελτίωση της συλλογής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και βιολογικών αποβλήτων, και τέλος τα Ιωάννινα θα επικεντρωθούν στον προσδιορισμό και τη μείωση παραγόντων που επιβαρύνουν τη λίμνη Παμβώτιδα και συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, εστιάζοντας στις δραστηριότητες στην ευρύτερη παραλίμνια περιοχή.
Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με το έργο τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η δημιουργία ClimHubs Πόλεων και παρόχων πειραματικών λύσεων σε πραγματικές συνθήκες, η ενεργοποίηση των τοπικών ενδιαφερομένων για συλλογική ανάπτυξη λύσεων, ο ορισμός των υπηρεσιών για το κλίμα ως πρότυπης στρατηγικής για τη χρήση δεδομένων και εργαλείων οπτικοποίησης για την κλιματική μετάβαση, οι δοκιμές πεδίου – η έννοια του «Climate Sandbox» ως ένας τρόπος για να δοθεί προτεραιότητα και να διευκολυνθεί ο μετασχηματισμός πρωτοτύπων που έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία, σε καθιερωμένες λύσεις για την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων του κλίματος στις πόλεις και η παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου στην επίτευξη αυτών των στόχων και στην εφαρμογή ενός σχεδίου σχεδιασμού κλιματικής ουδετερότητας.
Προβλεπόμενη λύση για το Δήμο Ιωαννιτών: κοινωνικο-τεχνικά συστήματα βασισμένα σε έξυπνους συνδυασμούς λογισμικού και εξοπλισμού (όπως αισθητήρες IoT) που επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων, την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη διευκόλυνση της αλλαγής συμπεριφοράς με στόχο τη χρήση από τουρίστες, κατοίκους ή άλλους ενδιαφερόμενους (π.χ. επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού). Ως περιοχή εφαρμογής έχει ορισθεί η παραλίμνια περιοχή, το νησάκι και λίμνη.
Το στάδιο υλοποίησης
Παράλληλα, την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διαγωνισμός καινοτομίας για την υποβολή προσφορών για την ανάπτυξη λύσεων και στις 8 πόλεις-οδηγούς του έργου. Αναθέτουσα αρχή είναι η ANCI Toscana. Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17/10/23.
Τα στάδια του διαγωνισμού έχουν ως εξής:
1. Αιτήσεις υποψηφιότητας 30/11/2023
2. Αξιολόγηση υποψηφίων και πρόσκληση υποβολής τεχνικής προσφοράς έως 29/12/2023
3. Υποβολή τεχνικών προσφορών έως 31/01/2024
4. Διαπραγμάτευση έως 28/02/2024
5. Υποβολή τελικών τεχνικών και οικονομικών προσφορών έως 31/03/2024
6. Αποτελέσματα: 30/04/2024
7. Υπογραφή συμβάσεων: 31/05/ 2024
8. Λήξη συμβάσεων: 31/05/2025
Η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό λήγει στις 30/11/23.
Λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους συμμετοχής και τα κριτήρια οικονομικής επάρκειας, τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική πρόσκληση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου στο παράρτημα της επίσημης εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υποβολή όλων των δικαιολογητικών θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.