ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Πλέγμα μέτρων για να «σπάσει» η σιωπή

Το υπ. Παιδείας παρουσίασε τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία – Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, μέτρα για τη χρήση κινητών και νέος κανονισμός λειτουργίας – Σε λειτουργία από χθες η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

 

 

 

Η αυστηρότερη αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο πλαίσιο του σχολείου περιλαμβάνεται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε σποτ για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Μεταξύ των παρεμβάσεων στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του bullying, είναι η διαχείριση σε δύο επίπεδα.

Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο. Αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι οι γονείς και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες μέσω πλατφόρμας. Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr ξεκίνησε ήδη από χθες να λειτουργεί.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό θα περιλαμβάνει:

– Ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό.

– Σύστημα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

– Σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, με επώνυμες αναφορές περιστατικών από μαθητές και γονείς.

– Σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη της διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού.

– Σύστημα διενέργειας ανώνυμων διαδικτυακών ερευνών προς τους μαθητές, με σκοπό την αποτίμηση της έκτασης του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας.

– Σύστημα διαλειτουργικότητας με την κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Νέος κανονισμός

λειτουργίας στα σχολεία

Ο υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία θα εφαρμόζεται νέος κανονισμός λειτουργίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Παιδείας:

– Διατυπώνονται σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα.

– Στην αρχή του έτους κοινοποιείται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ο κανονισμός, ώστε να γνωρίζουν όλοι τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες.

– Οι γονείς θα υπογράφουν ότι έλαβαν γνώση του κανονισμού.

– Ο κανονισμός θα εφαρμόζεται εντός του σχολείου, αλλά και σε εκδηλώσεις και εκδρομές.

– Πέραν του κανονισμού, σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων θα εφαρμόζεται ο νόμος για τα ποινικά παραπτώματα.

– Αυτόματη ενημέρωση γονέων για απουσίες μέσω εφαρμογής.

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει αυτόματη ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες μέσω εφαρμογής e-Parents.

Παράλληλα, επανέρχεται ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες (40 – 75). Πέρα από το απουσιολόγιο, θα ψηφιοποιηθεί το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών.

Πενθήμερη αποβολή

και μέτρα για τα κινητά

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε επίσης για αυστηροποίηση παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων, με: δυνατότητα επαναφοράς της πενθήμερης αποβολής και διευκόλυνση της διαδικασίας για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Είπε επίσης ότι οι γονείς – κηδεμόνες θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης ζημιών από βανδαλισμούς.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση κινητών, ο υπουργός παιδείας ανέφερε ότι:

– Αν ο μαθητής έχει κινητό και καταγράφει εκπαιδευτικούς ή μαθητές, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, επιλαμβάνεται ο διευθυντής ή ο σύλλογος διδασκόντων για ποινή αποβολής 1-5 ημερών.

– Αν υπάρχει διαρροή προσωπικών δεδομένων τρίτων προσώπων, ο σύλλογος διδασκόντων υποχρεούνται να εφαρμόσει το μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον υπαίτιο μαθητή.

Κ. Μητσοτάκης: «Να

σπάσουμε τη σιωπή»

Την έναρξη της εθνικής εκστρατείας κατά του σχολικού εκφοβισμού κήρυξε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης και συζήτησε για το πρόβλημα με μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του bullying.

«Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο το οποίο πρώτα απ όλα δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Υπάρχει. Απασχολεί όλους μας, δεν απασχολεί μόνο την πολιτεία. Απασχολεί όλους τους θεσμούς, απασχολεί την εκκλησία, απασχολεί τους γονείς, τους συλλόγους των γονέων. Πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσουμε και μετά να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πίσω από το bullying κρύβεται η μη ανοχή στην διαφορετικότητα και αναφερόμενος στο πρωτόκολλο για την αντιμετώπισή του παρατήρησε: «Η λέξη πρωτόκολλα είναι λίγο κακοποιημένη τελευταία. Όμως τα πρωτόκολλα δεν είναι τίποτα άλλο από συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες μας υποδεικνύουν οι ειδικοί τι πρέπει να κάνουμε εάν συμβεί αυτό το περιστατικό.

Εγώ θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να σπάσουμε πραγματικά αυτή τη σιωπή. Και η σιωπή δεν αφορά μόνο το θύμα. Αφορά και τους παρατηρητές. Δεν είναι μαγκιά, ούτε να σπας τον άλλον στο ξύλο, ούτε να τον λοιδορείς δημόσια για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει. Να καταφέρουμε αυτό να το περάσουμε στη σχολική κοινότητα, εκεί που γίνεται ένα περιστατικό, να πούμε “κάτσε, τι κάνεις εδώ πέρα”, ώστε ο θύτης να αισθάνεται ότι είναι ουσιαστικά απομονωμένος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας