Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Μια «άσπρη» μέρα χωρίς προβλήματα

Η πυκνή χθεσινή χιονόπτωση στο Λεκανοπέδιο έντυσε στα «λευκά» ακόμη και το κέντρο της πόλης, αλλά όλα κύλησαν ομαλά για τους κατοίκους – Δεν λειτούργησαν τα σχολεία στον Δ. Ιωαννιτών

 

Μια «άσπρη» μέρα είδαν χθες οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και φυσικά και της πόλης, καθώς ξύπνησαν με αρκετό χιόνι.

Ωστόσο, το πυκνό χιόνι που έπεσε στο Λεκανοπέδιο από τις 4.00 τα ξημερώματα, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις προληπτικού χαρακτήρα για να μη λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλο το νομό και να απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων στην Εγνατία οδό, δεν δημιούργησαν προβλήματα ούτε στο λεκανοπέδιο, ούτε και στα ορεινά του νομού.

Η πυκνή χιονόπτωση οδήγησε τον Δήμο Ιωαννιτών, συνακόλουθα και όλους τους υπόλοιπους δήμους να προχωρήσουν, σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στην απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και για την ασφάλεια των μετακινήσεων των μαθητών.

Την ίδια απόφαση έλαβε και ο ΟΚΠΑΠΑ για τη λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών αρμοδιότητάς του. Έτσι, η κίνηση ήταν περιορισμένη νωρίς το πρωί, δίνοντας τη δυνατότητα στα αποχιονιστικά μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων, να απομακρύνουν το χιόνι από το οδόστρωμα, ρίχνοντας παράλληλα και αλάτι.

Η κατάσταση στο λεκανοπέδιο ήταν πλήρως ομαλοποιημένη στις 8 το πρωί, χωρίς να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε κανένα σημείο, ούτε καν στην Τ.Κ Μαρμάρων, όπου το ύψος του χιονιού έφτασε τα 10 εκατοστά.

Ωστόσο, ο δήμος Ιωαννιτών συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις και τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, αφού η χιονόπτωση, με μικρή ένταση πάντως, μπορεί να συνεχιστεί, σίγουρα όμως θα επικρατεί παγετός.

Διαμαρτυρίες στην Εγνατία οδό

Από την άλλη, εγκλωβισμένοι στον αυτοκινητόδρομο και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της Εγνατίας οδού έμειναν από το βράδυ όμως εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών οχημάτων, καθώς η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων, μετά από εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας και του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων προχώρησε στην απαγόρευση της διέλευσης των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων.

Έτσι, λίγο πριν την έξοδο Παμβώτιδας στην περιοχή του Κουτσελιού άρχισαν από το βράδυ να σχηματίζονται «ουρές» με δεκάδες φορτηγά οχήματα που ακινητοποιούνταν, ώστε να μη συνεχίσουν το δρομολόγιό τους προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι έλεγχοι επίσης ήταν εντατικοί σε όλα τα διερχόμενα Ι.Χ, καθώς η διέλευση επιτρεπόταν μόνο σε εκείνα τα οχήματα που διέθεταν χιονολάστιχα ή αντιολισθητικές αλυσίδες, με τους αστυνομικούς της Τροχαίας να ζητούν από τους οδηγούς να ανοίξουν τα πορτ μπαγκάζ για να τους δείξουν τα ζεύγη των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η απόφαση όμως για την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων, προκάλεσε την αγανάκτηση των οδηγών, καθώς όπως είπαν δεν είχαν καμία προηγούμενη ενημέρωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τόσο στην Εγνατία οδό, όσο όμως και στην Ιόνια. Ένας οδηγός φορτηγού που μετέφερε ευπαθή προϊόντα από το Ξυλόκαστρο στην Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη, τόνισε μιλώντας στην κάμερα του Ioannina TV, ότι σε κανένα σημείο της Ιόνιας οδού δεν υπήρχε η παραμικρή ενημέρωση, ότι η Εγνατία οδός είναι κλειστή για τα φορτηγά οχήματα. «Εγκλωβιστήκαμε χωρίς λόγο στην Εγνατία για ώρες, χωρίς να έχει δοθεί μία επαρκής εξήγηση και χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση. Αν το γνωρίζαμε, θα είχαμε βγει από την Ιόνια και θα κινούμασταν από την παλιά εθνική οδό και ήδη θα είχαμε φτάσει στον προορισμό μας, χωρίς να μπούμε σε αυτήν την ταλαιπωρία, ενώ διαθέτουμε και αλυσίδες και δε μας επιτρέπουν να κινηθούμε στον αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τις 11 το πρωί της Τετάρτης, ανακλήθηκαν οι αποφάσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας και δόθηκε η δυνατότητα και στα φορτηγά οχήματα να κινηθούν προς τους προορισμούς τους, διαθέτοντας όμως αντιολισθητικές αλυσίδες και κάνοντας χρήση αυτών, όπου είναι απαραίτητο.

Συντονιστική σύσκεψη

Τέλος, νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Φίλιππος», που ήδη πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και χθες.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, σε συνέχεια αναλυτικής ενημέρωσης από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, εξετάστηκαν ειδικότερα προληπτικά μέτρα για τις περιοχές της Αττικής και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ