Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – Αντιρρήσεις για το εισιτήριο στο Εθνικό Πάρκο Ολύμπου

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην επιβολή ενός εισιτηρίου, με αντίτιμο 6 ευρώ σε κάθε επισκέπτη, ορειβάτη ή πεζοπόρο, στο Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, εκφράζουν τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σημειώνοντας παράλληλα, πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει την απαρχή για εφαρμογή ανάλογων αποφάσεων και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η απόφαση προβλέπει την επιβολή εισιτηρίου για κάθε επισκέπτη, όπως όμως και ένα επιπλέον εισιτήριο 12 ευρώ για κάθε όχημα, που εισέρχεται στα όρια του Εθνικού Πάρκου. Μεταξύ των φορέων και συλλόγων που έχουν ήδη αντιδράσει, είναι και ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων, με τον πρόεδρό του κ. Γεωργούλη και την αντιπρόεδρο κα Στατηρά, να μιλούν χθες στο Ioannina TV, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση του Συλλόγου και των μελών του στην προοπτική αυτή.

«Προφανώς δε μπορούμε να συμφωνήσουμε με την επιβολή ενός εισιτηρίου, όταν μάλιστα δε γνωρίζουμε και για ποιον σκοπό θα διατίθενται τα χρήματα. Υπάρχει ένα σχέδιο για την καταβολή των ποσών στους Φορείς Διαχείρισης που έχουν υποβαθμιστεί όμως και στο Πράσινο Ταμείο. Αν εφαρμοστεί στον Όλυμπο, εκτιμούμε, ότι θα υπάρξει συνέχεια και θα δούμε ανάλογες αποφάσεις να εφαρμόζονται και στα δικά μας βουνά, όπως στην Τύμφη», ανέφερε ο κ. Γεωργούλης.

«Αυτό που είναι προφανές για εμάς, είναι, ότι επιδιώκουν να βάλουν εταιρείες και ιδιώτες στα βουνά, καταστρατηγώντας όμως το δικαίωμα του κάθε πολίτη, να βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον που του ανήκει. Ακόμη κι αν γίνεται λόγος για μία κάποια ανταποδοτικότητα του εισιτηρίου, διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις γιατί διαχρονικά, το κράτος έχει αποδείξει, πως δε διαθέτει την πολιτική βούληση, να μεριμνήσει για το φυσικό περιβάλλον. Είναι αδιανόητο να θεωρήσουμε φυσιολογικό, να υπάρχει κάποιος ιδιοκτήτης στο φυσικό περιβάλλον. Λένε ακόμη, ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν από το Πράσινο Ταμείο, το οποίο όμως χρηματοδοτεί έργα ΑΠΕ, όπως είναι τα αιολικά πάρκα, που για να γίνουν, καταστρέφονται τα βουνά», ανέφερε η κα Στατηρά, που κατέληξε, λέγοντας ότι στην Ήπειρο υπάρχει μία εξαιρετική δουλειά, που έχει γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου, το Epirus Trail, που με την κατάλληλη προβολή και ανάδειξη, θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα ενισχύουν την τοπική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ