Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Επιστροφή στην κανονικότητα, βαρύτητα στις υποδομές

Από τις αρχές του 2022 μέχρι και την Μ. Τετάρτη το νοσοκομείο δείχνει να επιστρέφει στην προ κορωνοϊού εποχή, με πάνω από 70.000 ασθενείς να το έχουν επισκεφθεί – Προχωρά η βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες

 

Σε αλλαγή σελίδας προχωρά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία βαδίζει στην μετά τον κορωνοϊό εποχή, ως ένα από τα πρώτα στη χώρα, καλύπτοντας τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών σε μία τεράστια γεωγραφική επικράτεια.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του νοσοκομείου, και τα οποία αναφέρονται στους ασθενείς που το έχουν επισκεφθεί από τις αρχές του 2022, μέχρι και την Μ. Τετάρτη, δείχνουν το ΠΓΝΙ, επιστρέφει μέρα με την ημέρα στην κανονικότητα, με την ελπίδα, ότι οι δύσκολες ημέρες της πανδημίας και της έξαρσης των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, έχουν περάσει.

Παράλληλα όμως υλοποιείται και ο σχεδιασμός της διοίκησης του νοσοκομείου, για την βελτίωση των υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, με την παράλληλη ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας στην εργασία για το σύνολο των υγειονομικών.

Ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης, σε χθεσινές του δηλώσεις στα τοπικά μέσα παρουσίασε τα αριθμητικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν, όπως είπε, ότι το ΠΓΝΙ συνεχίζει να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη.

Ενδεικτικά ανέφερε πως από τις αρχές του 2022:

– Οι ασθενείς που επισκέφθηκαν τα ιατρεία του ΠΓΝΙ ανήλθαν σε 70.000.

– Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν έφτασαν τις 26.000.

– Στο ίδιο διάστημα έγιναν περισσότερες από 3.100 χειρουργικές επεμβάσεις. Στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 επεμβατικές πράξεις, έγιναν ακόμη 51.200 απεικονιστικές εξετάσεις και 1.200.000 εργαστηριακές εξετάσεις.

«Προφανώς, μιλάμε για μία επιστροφή σε πλήρη και κανονική λειτουργία του νοσοκομείου, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως δεν προετοιμάζουμε και δε βελτιώνουμε περαιτέρω τις υποδομές του», ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης.

Υποδομές και ελικοδρόμιο

Παράλληλα, στο ΠΓΝΙ εξελίσσονται έργα βελτίωσης των υποδομών, με παρέμβαση – ορόσημο την εγκατάσταση και λειτουργία εντός του καλοκαιριού πιθανότατα, του PET-CT, δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ. Επίσης, εξελίσσονται έργα συντήρησης και αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπως και η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα Τμήματα, μονάδες θεραπείας και εργαστήρια. Πρόκειται συνολικά για 86 ιατρικά μηχανήματα που θα προμηθευτεί το ΠΓΙ, μέσω του Interreg, με προϋπολογισμό 1.252.000.

Μία επίσης σημαντική παρέμβαση, που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την ανακατασκευή του ελικοδρομίου του νοσοκομείου, που έχει ήδη ξεκινήσει με τη δαπάνη να καλύπτεται εξ ημισείας από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου και από δωρεά της αναδόχου εταιρείας που κατασκευάζει την οδό Νιάρχου, ενώ ήδη έχει δοθεί και η άδεια από την ΥΠΑ.

Ακόμη, με χρηματοδότηση 660.000 ευρώ, τα μισά εκ των οποίων από την περιφέρεια Ηπείρου ανακατασκευάζεται πλήρως ένα κτιριακό συγκρότημα στη νότια πλευρά του νοσοκομείου, στο οποίο θα μεταφερθεί το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο για να λειτουργήσει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Έκκληση για εμβολιασμό

Τέλος, ο κ. Κατσακιώρης έστειλε τις ευχές του προς το σύνολο των εργαζομένων για τις ημέρες του Πάσχα, ενώ αναφέρθηκε και στις ελλείψεις του υγειονομικού προσωπικού που έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας, λόγω του μη εμβολιασμού τους.

«Είναι αλήθεια, ότι αυτή την περίοδο καταγράφουμε μία μεγάλη μείωση στις εισαγωγές και νοσηλείες ασθενών covid. Όμως το νοσοκομείο είναι έτοιμο και προετοιμάζεται όπως έκανε και το προηγούμενο διάστημα, να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη. Έγιναν προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις που ανανεώνονται για να καλυφθούν τα κενά στο ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό και έτσι καταφέραμε να μην επηρεαστεί η λειτουργία του νοσοκομείου και η παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες σε όλες τις παθήσεις και όχι μόνο σε ασθενείς covid», κατέληξε ο κ. Κατσακιώρης, απευθύνοντας έκκληση προς το υγειονομικό προσωπικό και τους πολίτες να εμβολιαστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ