ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Στον «αέρα» (;) οι διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών

Η διοίκηση κατήρτισε το νέο πρόγραμμα εφημεριών, με βάση το ισχύον πλαίσιο για τις διακομιδές, εξαιρώντας από αυτές τους εξειδικευμένους ιατρούς της ΜΕΘ – Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των διακομιδών προς τα άλλα νοσοκομεία της χώρας

 

 

 

Το μείζον ζήτημα των ασφαλών διακομιδών ασθενών προς άλλα νοσοκομεία της χώρας, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μετά τη δημοσιοποίηση του προγράμματος των εφημεριών που καταρτίστηκε ως συνέχεια της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Ιωαννίνων, που καλεί τη διοίκηση του ΠΓΝΙ να συμμορφωθεί με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις διακομιδές, εξαιρώντας από αυτές τους εξειδικευμένους ιατρούς της ΜΕΘ.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του Ioannina TV, σημειώνεται πως ήδη το νέο πρόγραμμα που εισηγήθηκε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΙ προς τη διοίκηση,  εγκρίθηκε και θα εφαρμοστεί, με τον διευθυντή κ. Βούλγαρη στην εισήγησή του να αναφέρει πως θεωρεί, ότι πλέον δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των διακομιδών διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από το ΠΓΝΙ προς τα άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Παράλληλα, σημειώνεται πως το πρόγραμμα των εφημεριών από την 1η Απριλίου καταρτίσθηκε με βάση την αλφαβητική σειρά του συνόλου των ιατρών του ΠΓΝΙ ανεξαρτήτως ειδικότητας και η σειρά αυτή έφερε στην πρώτη θέση της εφημερίας για τις διακομιδές έναν ειδικευόμενο ιατρό Μικροβιολογίας, ενώ ακολουθούν ιατροί όλων των ειδικοτήτων, όπως δερματολόγοι, οφθαλμίατροι και ψυχίατροι.

Ακόμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, στην εισήγηση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι η κατάρτιση του προγράμματος από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 γινόταν με ιατρούς που είχαν εξειδίκευση και εμπειρία, καθώς αυτό έπρεπε να γίνεται για την ασφάλεια των ιατρών και των ασθενών.

Από την 1η Απριλίου όμως και σε εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, που υποχρεώνει το ΠΓΝΙ να συμμορφωθεί με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που είχε θεσπιστεί την περίοδο της πανδημίας όμως λόγω των αυξημένων αναγκών στις ΜΕΘ, οι εφημερίες για τις διακομιδές, θα γίνονται κατά αλφαβητική σειρά από όλους τους ιατρούς του νοσοκομείου, ανεξαρτήτως ειδικότητας, πλην των Συντονιστών Διευθυντών.

«Σε καμία περίπτωση δε δύναται να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών και την προστασία των ιατρών του νοσοκομείου μας», επισημαίνει ο διευθυντής στην εισήγησή που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του νοσοκομείου, που μετά τη δικαστική απόφαση δεν έχει άλλα περιθώρια.

Οι δηλώσεις της Μ. Γκάγκα

Να σημειώσουμε πως όλες αυτές οι εξελίξεις, συμβαίνουν μια μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις της αναπλ. υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα από το ΠΓΝΙ για το ίδιο θέμα, μετά από ερώτηση που δέχθηκε και η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ακόμη και οι αγροτικοί ιατροί διακομίζουν ασθενείς στα νοσοκομεία, χωρίς ωστόσο το θέμα να αφορά στο αν και πόσοι ασθενείς διασωληνώνονται από αγροτικούς ιατρούς και ακολουθεί η διακομιδή τους τα νοσοκομεία.

Η απάντηση της κας Γκάγκα ήταν αρκετά μπερδεμένη πλην όμως δημοσιεύουμε αυτούσια τη δήλωσή της, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, καθώς στο τέλος αυτής, αναφέρει σαφώς, ότι σε σοβαρά περιστατικά οι διακομιδές πρέπει να γίνονται από τον γιατρό που πρέπει, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το Νόμο του υπ. Υγείας.

«Όπου υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί θα φύγουν οι ειδικευμένοι, εκεί όμως που δεν υπάρχουν, η διακομιδή είναι σημαντικό να γίνεται από γιατρό που έχει πιστοποιηθεί. Έτσι αρχίσαμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των ιατρών για τη διαχείριση του αεραγωγού, κάτι που είναι απαραίτητο από το περιφερειακό ιατρείο σε ένα νησί μέχρι το τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Θα πρέπει οι γιατροί να είναι εκπαιδευμένοι, διαφορετικά, δε θα υπάρχει ασφάλεια για τους ασθενείς. Ανάλογα τώρα με τη βαρύτητα και τη δυνατότητα που υπάρχει κάθε διακομιδή θα πρέπει να γίνεται από τον γιατρό που πρέπει. Έτσι, θα έχουμε ασφάλεια και στην εκπαίδευση των ιατρών και στη διαχείριση των πραγμάτων|», ανέφερε η κα Γκάγκα.