Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Μείζον και υπαρκτό το πρόβλημα με την θέρμανση

Οι διδάσκοντες του μαθήματος της Οργανικής Χημείας προειδοποίησαν τους φοιτητές για μια εξεταστική σε… πολικές θερμοκρασίες – Τρ. Αλμπάνης: «Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια προβλήματα και δεν έχουμε ανάδοχο, όμως η κατάσταση αυτή δημιουργεί υποψίες…»

 

 

 

Σοβαρό και κυρίως υπαρκτό φαίνεται πως είναι το ζήτημα της θέρμανσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως αυτό αποδεικνύεται και έρχεται στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά.

Ειδικότερα διδάσκοντες του μαθήματος της Οργανικής Χημείας, προειδοποίησαν τους φοιτητές για τηδιενέργεια εξετάσεων στο πλαίσιο της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου σε «πολικές συνθήκες», αφού δε λειτουργεί η θέρμανση και έτσι συστήνουν σε αυτούς να προσέλθουν «κατάλληλα ενδεδυμένοι, για κάθε ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η ανακοίνωση αυτή των διδασκόντων του μαθήματος της Οργανικής Χημείας II, έγινε τη Δευτέρα το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν τη διενέργεια των εξετάσεων, ωστόσο η Πρυτανεία του Ιδρύματος, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ioannina TV, ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δεν ενημερώθηκε από το Τμήμα Χημείας, αλλά από το δημοσίευμα του epirusonline. gr, το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως ανέφερε ωστόσο ο κ. Αλμπάνης εκτός από το γενικότερο πρόβλημα στο πανεπιστήμιο με την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, διαπιστώθηκε τεχνική βλάβη στο αμφιθέατρο του Τμήματος Χημείας και έχει επιληφθεί η Τεχνική Υπηρεσία.

Για τη διενέργεια των εξετάσεων, δόθηκε η δυνατότητα με τροποποίηση του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί, να χρησιμοποιείται ένα από τα άλλα τρία αμφιθέατρα της Σχολής Θετικών Επιστημών, στα οποία η θέρμανση λειτουργεί κανονικά, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

«Η αλήθεια είναι, ότι η πρόεδρος του Τμήματος ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το δημοσίευμα και η Πρυτανεία σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί και άμεσα αναζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις, με τροποποίηση του προγράμματος των εξετάσεων, ώστε να χρησιμοποιούνται τα άλλα τρία αμφιθέατρα της Σχολής Θετικών Επιστημών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Υπαρκτό πρόβλημα

 

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ανεξάρτητα πάντως από το τεχνικό ζήτημα στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο του Τμήματος Χημείας, το πρόβλημα με τη θέρμανση είναι και υπαρκτό και εξαιρετικά σοβαρό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απόρροια πολλών παραμέτρων και όχι μόνο των τεχνικών προβλημάτων, που προκύπτουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ένα κάνει με το ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεκινήσει πριν από 12 μήνες, αλλά δεν έχει ακόμη ανάδοχο!

Όπως εξήγησε ο κ. Αλμπάνης, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση του διαγωνισμού, κάτι που έγινε και το 2021, όταν το αίτημα υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο και η έγκριση δόθηκε τον Σεπτέμβριο. Επίσης όμως δημιουργείται ζήτημα και λόγω των προσφυγών που έχουν ασκήσει οι δύο υποψήφιοι ανάδοχοι του διαγωνισμού, με το Πανεπιστήμιο να υποχρεούται όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης να προχωρά κάθε μήνα σε προμήθειες μικρών ποσοτήτων πετρελαίου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες πρωτίστως για τους διαμένοντες στις Εστίες και στη συνέχεια για τις αίθουσες και τα εργαστήρια.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει συγκεντρώσει τα τιμολόγια προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης από 21 από τα 24 ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας για το 2019 και το 2021 αντίστοιχα, τα οποία αποστέλλει στο υπ. Παιδείας, ώστε να διαπιστώσει, ότι το πραγματικό κόστος της θέρμανσης είναι τριπλάσιο από αυτό που προϋπολογίζει το υπουργείο και κατανέμει αντίστοιχα τους πόρους.

Παράλληλα όμως, σε επίπεδο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Αλμπάνης τόνισε, πως η διοίκηση του Ιδρύματος προτίθεται να προσφύγει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, γιατί η διαδικασία του διαγωνισμού προμήθειας οδηγεί σε αδιέξοδο κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο, αφού δεν προκύπτει έγκαιρα ανάδοχος.

«Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια προβλήματα και δεν έχουμε ανάδοχο, όμως η κατάσταση αυτή δημιουργεί υποψίες, ότι κάτι περίεργο συμβαίνει γιατί έχουμε την αίσθηση, ότι και το Πανεπιστήμιο οδηγείται σε αδιέξοδο και δεν καταφέρνουμε να προμηθευτούμε πετρέλαιο σε καλή τιμή», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

 

Το υγειονομικό πρωτόκολλο

 

Παράλληλα, στην διαμορφωθείσα κατάσταση ρόλο παίζει και η εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου που προβλέπει τη διά ζώσης διενέργεια των εξετάσεων, σε αίθουσες με το μέγιστο της χωρητικότητας, οι οποίες όμως θα πρέπει να έχουν συνεχώς ανοιχτά τα παράθυρα.

«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα είχαμε απεριόριστη άνεση να λειτουργούμε τη θέρμανση όλες τις ώρες και ημέρες, στις αίθουσες με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για τους φοιτητές», πρόσθεσε.

Οι φοιτητές του 2ου έτους του Τμήματος Χημείας με ανακοίνωσή τους, διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή και ζητούν την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος με την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

«Την ώρα που το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δίνει 25 εκατομμύρια για ίδρυση νέου τεχνολογικού πάρκου δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την εξασφάλιση της υγείας των φοιτητών από την πανδημία, αφήνοντας τους φοιτητές χωρίς θέρμανση με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους μείον βαθμούς Κελσίου. Οι φοιτητές δεν ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση και διεκδικούμε θέρμανση όλων των κτηρίων» σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ