Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

«Παζλ» για δυνατούς λύτες το ενεργειακό κόστος

Τη Δευτέρα η ευρεία σύσκεψη των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου Ιωαννιτών με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση – Προ των πυλών το αδιέξοδο για τον ΣΥΔΛΙ, εάν η Πολιτεία δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση της δαπάνης και των οφειλών προς τη ΔΕΗ

 

 

 

Μια εξαιρετικά σημαντική και ευρεία σύσκεψη υπηρεσιών και νομικών προσώπων του Δήμου Ιωαννιτών με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.

Στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα έχουν οριστεί ήδη ενεργειακά υπεύθυνοι και σκοπός της σύσκεψης είναι να εξεταστούν όλα τα μέτρα που θα ληφθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων εκ μέρους του Δήμου ώστε να μην υπάρξει μετακύληση επιπλέον κόστους στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΔΛΙ, Γιώργου Αρλέτου, στα τοπικά ΜΜΕ, τις αποφάσεις, και στην πράξη τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην τρόπο με τον οποίο μπορεί να μειωθεί η δαπάνη για το ενεργειακό κόστος που καλούνται να καταβάλλουν οι ΔΕΥΑ της χώρας, περιμένουν και στον Σύνδεσμο Ύδρευσης του Λεκανοπεδίου.

Οι δαπάνες του ΣΥΔΛΙ

Ειδικότερα, σε σχέση με το 2020, η δαπάνη σε ετήσια βάση για το κόστος της χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 150%, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι, το ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια για μείωση της κατανάλωσης, καθώς επί της ουσίας αποτελούν ανελαστικές δαπάνες.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το ρεύμα που χρειάζεται και δαπανά ο ΣΥΔΛΙ αφορά στη λειτουργία των 130 περίπου αντλιοστασίων που διαθέτει μέσα από τα οποία το νερό από τις γεωτρήσεις κατανέμεται στο λεκανοπέδιο στα όρια των οικισμών του πρώην Δήμου Ιωαννιτών και στους οικισμούς του Δήμου Δωδώνης και του Δήμου Ζίτσας, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο σύνολο των ποσοτήτων, που αντλεί ο Σύνδεσμος αυτές φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 8 εκ. κυβικά ανά έτος, ποσότητα ανάλογη με αυτήν της ΔΕΥΑΙ, που χρησιμοποιεί για τις δικές της ανάγκες το μεγαλύτερο ποσοστό της ποσότητας νερού που αντλεί ο ΣΥΔΛΙ.

Στη συνεδρίαση του το ΔΣ του ΣΥΔΛΙ μόλις πριν από λίγες ημέρες διαπίστωσε το εμφανές αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να περιέλθει η κατάσταση εάν η Πολιτεία δε λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα για την απομείωση της δαπάνης και των οφειλών προς τη ΔΕΗ, και αφετέρου μία συνολικότερη αντιμετώπιση, εντάσσοντας και τους λιγοστούς Συνδέσμους σε όλη τη χώρα, σε μία αντίστοιχη ομαδοποίηση, με αυτήν των ΔΕΥΑ.

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Αρλέτος, σημείωσε πως η ετήσια δαπάνη για το ηλεκτρικό ρεύμα το 2020 ήταν περίπου 2  εκ. και φέτος μέχρι τον Αύγουστο έχει ήδη ξεπεράσει το ποσό αυτό και υπολογίζεται, ότι θα αγγίξει, ίσως και να ξεπεράσει τα 4 εκ. ευρώ.

Το παρήγορο, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως ανέφερε ο κ. Αρλέτος είναι πως η ΔΕΥΑΙ που είναι και ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς τον Σύνδεσμο τηρεί κανονικά τη ρύθμιση που είχε συμφωνηθεί, για την αποπληρωμή των παλιών χρεών και πως δε δημιουργεί νέα χρέη.

«Θα λέγαμε ότι ευτυχώς που ανταποκρίνεται η ΔΕΥΑΙ και παίρνουμε μία ανάσα, γιατί διαφορετικά, θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Οι οφειλές της ΔΕΥΑΙ προς το Σύνδεσμο είναι ρυθμισμένες και πληρώνονται κανονικά, όμως το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο θα υπάρξει πρόνοια από την Πολιτεία, ώστε να μειωθεί ο βραχνάς και για τις ΔΕΥΑ και για τους Συνδέσμους Ύδρευσης», ανέφερε ο κ. Αρλέτος, που πρόσθεσε, ότι δεν αποτελεί λύση, τουλάχιστον προς το παρόν, ούτε η αύξηση της τιμής του νερού ανά κυβικό, αλλά ούτε και το ενδεχόμενο μείωσης των ποσοτήτων που αντλούνται και συνακόλουθα των ποσοτήτων που διατίθενται προς χρήση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ