ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Μεταβατικό στάδιο αλλά επαρκής ο μηχανισμός

Την εικόνα της Πολ. Προστασίας στην Ήπειρο έδωσε ο Αλ. Καχριμάνης

 

Για μία κριτική εκ του ασφαλούς και μακριά όχι μόνο από τα πεδία που λαμβάνονται οι αποφάσεις αλλά και από τα πεδία στα οποία γίνονται οι μάχες απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και σε έκτακτες καταστάσεις, έκανε λόγο ο Αλ. Καχριμάνης, απαντώντας στην επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει η Πολιτική Προστασίας την Ήπειρο.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου κινήθηκε σε δύο άξονες στην απάντησή του. Ο ένας ήταν ο πολιτικός και ο δεύτερος ο υπηρεσιακός, με επικέντρωση σε ό,τι έχει γίνει στην πράξη για την ενίσχυση του μηχανισμού της Πολ. Προστασίας.

Στο πρώτο σκέλος, αυτό της περισσότερο πολιτικής τοποθέτησης ο κ. Καχριμάνης έκανε αναφορά στην ανάγκη της προσαρμογής όλων, πολιτών και μηχανισμού στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, αναζητώντας κοινό τόπο συνεννόησης, ώστε «να συμβάλλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στη μείωση των επιπτώσεών της.

Ένας από αυτούς είναι η παραγωγή «πράσινης ενέργειας», στην οποία η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Δύσκολα  μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί κάποιοι επιμένουν, ώστε με το «όχι σε όλες τις ΑΠΕ», τα χρήματα των  Ελλήνων  να κατευθύνονται προς τις Αραβικές χώρες ή τη Ρωσία για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και να μην αξιοποιούνται, μέσα στη χώρα μας για ενέργεια, νέες θέσεις εργασίας και για πρόσθετα έσοδα του Κράτους», σημείωσε αρχικά.

Οι πυρκαγιές από εμπρησμούς

και οι εθελοντές

Μιλώντας ειδικότερα για τις πυρκαγιές ο κ. Καχριμάνης είπε πως η Ελλάδα διαφέρει από άλλες χώρες στο ότι έχει μεγάλο αριθμό πυρκαγιών από εμπρησμούς, χωρίς να εξαιρείται και η Ήπειρος από αυτή την εγκληματική ενέργεια. «Η άμεση δράση και η αποτελεσματικότητα δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης δουλειάς που γίνεται σε βάθος χρόνου στην Ήπειρο, με τα μέσα που διαθέτουμε, τα νέα που προστίθενται αλλά και την ενεργοποίηση  πολιτών. Πρόκειται για τους εθελοντές, (όπως η ΛΕΚ Πρέβεζας) που δεν περιορίζονται στην κριτική εκ του μακρόθεν, αλλά σπεύδουν στα «μέτωπα» των φυσικών καταστροφών για να παράσχουν κάθε είδους βοήθεια.

Το ζητούμενο για τον πολίτη δεν είναι με πιο μηχανισμό σβήνουν οι φωτιές, αλλά το να σβήνουν. Κι αυτό στην Ήπειρο τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια το έχουμε πετύχει σε πολύ καλό βαθμό.

Βεβαίως στο έργο της κατάσβεσης χρησιμοποιούνται και ιδιώτες. Όπως χρησιμοποιούνται ιδιώτες σε κάθε φυσική καταστροφή. Οι ιδιώτες είναι μέρος των τοπικών κοινωνιών, στις ίδιες κοινωνίες ζουν, οι δικές τους ζωές και οι δικές τους περιουσίες κινδυνεύουν.

Στην Ήπειρο έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο έως σήμερα λειτουργούμε. Ελπίζουμε το ίδιο να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου.

Με την ευκαιρία θέλω να εφιστήσω την προσοχή σε όλους, ώστε να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή πυρκαγιών.

Σε όσους περνάει η  ιδέα εμπρησμού, να γνωρίζουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για αυτούς», προσέθεσε.

Προσωπικό και μέσα

Καταλήγοντας ο κ. Καχριμάνης περιέγραψε το σύνολο του μηχανισμού της Πολ. Προστασίας στην Ήπειρο, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δομές γενικότερα βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, με τη δημιουργία αυτοτελών υπηρεσιών ανά Περιφέρεια.

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 25 άτομα, στην Ηγουμενίτσα 5, σε Άρτα και Πρέβεζα από ένας. Νέος μηχανικός εξοπλισμός δεν έχει αγοραστεί,  καθώς μετά την εφαρμογή του Ν. Καλλικράτη, περιήλθε στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου και ο μηχανολογικός εξοπλισμός της πρώην ΔΕΣΕ», σημείωσε, για να ολοκληρώσει αφήνοντας μία σοβαρή αιχμή προς τη Λαϊκή Συσπείρωση.

«Πέρα από τις καταγγελτικές αναφορές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά της κερδοφορίας, των ιδιωτικών συμφερόντων, περίμενα και μια σαφή καταδίκη των εμπρηστών που καίνε δάση και περιουσίες. Η σιωπή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ανοχή… Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η πρόθεση της παράταξης, αλλά καλά θα είναι να ακουστεί και από αυτή,  η σαφής καταδίκη τέτοιων απαράδεκτων πράξεων, που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο, πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

«Ομολογία ανυπαρξίας»

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πλευρά της με ανακοίνωση, λίγη ώρα αργότερα, επισημαίνει, ότι η τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη αποτελεί ομολογία ανυπαρξίας του μηχανισμού της Πολ. Προστασίας στην Ήπειρο.

Κανένα νέο μηχάνημα έργου δεν αγοράστηκε ποτέ για την πολιτική προστασία της Περιφέρειας  Ηπείρου. Όλα τα μηχανήματα είναι από την εποχή της ΔΕΚΕ. Κανείς εργαζόμενος δεν στελεχώνει την πολιτική προστασία των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας και Πρέβεζας. Έχουν μόνο προϊσταμένους χωρίς προσωπικό.

Αυτό πρέπει να κρατήσουν οι Ηπειρώτες και να γίνει κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες εκλογές. Αυτό ομολόγησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απαντώντας στην επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου». Από αυτήν την τρομακτική πραγματικότητα προσπάθησε να αποπροσανατολίσει ο κ. Περιφερειάρχης με χυδαιότητες που έφταναν μέχρι την κατηγορία ότι η Λαϊκή Συσπείρωση υποθάλπει τους εμπρηστές», αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης.