Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις καταδίκης των επεισοδίων

Διακριτές αποστάσεις από την επίσημη θέση της Αστυνομικής Διεύθυνσης
πήρε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων

Για το θέμα που μονοπώλησε την επικαιρότητα τα τελευταία 24ωρα, αυτό των επεισοδίων στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στα Γιάννενα, τοποθετήθηκε χθες, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, παίρνοντας σαφείς  αποστάσεις από την επίσημη θέση της Αστυνομικής Διεύθυνσης, για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Δομπόλη.
«Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων εκφράζει τη θλίψη της, για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην επέτειο του Πολυτεχνείου και τα οποία επισκίασαν τη συγκεκριμένη επέτειο. Το συνδικαλιστικό κίνημα, διαχρονικά, αγωνίζεται για την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου και της κοινωνικής αποστολής της ΕΛ.ΑΣ και είναι αντίθετο στην χρησιμοποίηση της Αστυνομίας ως κατασταλτική δύναμη, από την Πολιτεία», δήλωσε χθες, αρχικά, στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο πρόεδρος της ΕΑΥΙ, Ανέστης Κωνσταντινίδης.
Ο κ. Κωνσταντινίδης επέκρινε κατά κύριο λόγο την Πολιτεία που για μία ακόμη φορά, όπως είπε, επέλεξε να χρησιμοποιήσει την Αστυνομία ως κατασταλτικό μηχανισμό, αλλά και όσους τυχόν επιδιώκουν να δημιουργούν παρόμοιες καταστάσεις και όχι μόνο στην Αστυνομία.
«Καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας και να μην τον υπονομεύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Κωνσταντινίδης ρωτήθηκε για το σκηνικό έντασης και για την πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση σε βάρος των εστιακών φοιτητών, τονίζοντας, πως εφόσον υπάρχουν υπερβάσεις από αστυνομικούς, αυτές θα ελεγχθούν.
Επίσης, με αφορμή την καταγγελία της Τ.Ο του ΚΚΕ και του ΕΚΙ, ότι αστυνομικός στη διάρκεια των επεισοδίων και των προσαγωγών, δήλωνε μέλος της Χ.Α, κάλεσε όσους το καταγγέλλουν, να υποδείξουν τον αστυνομικό, γιατί αυτό είναι ζήτημα και για το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ.
«Η δράση της ΕΛ.ΑΣ γίνεται πάντα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και γι’ αυτό ελεγχόμαστε και ορθά. Αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε αγριότητα στην επέμβαση, ή αν υπάρχουν ευθύνες και υπερβάσεις, αυτές θα ελεγχθούν. Αναφορικά με την καταγγελία για τον αστυνομικό,
Δε θέλω να το πιστέψω, αλλά δε μπορώ να το διαψεύσω, αφού δεν το γνωρίζω. Αν όμως οι καταγγέλλοντες γνωρίζουν τον αστυνομικό, καλό θα είναι να έρθουν και να τον υποδείξουν, αν και θεωρώ, ότι ήδη οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ κινούνται εσωτερικά για τον έλεγχο της καταγγελίας. Κι εμείς όμως είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε εφόσον υπάρξει επιβεβαίωση», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Νέο «μπαράζ» ανακοινώσεων
Εξάλλου, χθες, νέες ανακοινώσεις καταδίκης των επεισοδίων, είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αρχικά η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», σε ανακοίνωσή της, σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την αχρείαστη αστυνομική βία στην πόλη μας. Από τις 16 Νοεμβρίου σε κοινή ανακοίνωση μας με άλλες δυο περιφερειακές παρατάξεις ζητήσαμε να ανακληθεί η αστυνομική απαγόρευση και τα έκτατα μέτρα που αυτή προμήνυε για το 4ήμερο 14-18 Νοεμβρίου, ουσιαστικά για την ημέρα τιμής και μνήμης της φετινής επετείου  του Πολυτεχνείου. Τονίζαμε πως η πανδημία είναι το πρόσχημα γι αυτή την αντισυνταγματική απόφαση και πως η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου, ταυτιζόμενοι με την θέση και την στάση της πλειονότητας των πολιτικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης και των άλλων συλλογικοτήτων, αλλά και με την Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων που ακολούθησε.
Η κυβέρνηση δεν άκουσε και στα Γιάννενα οι δρόμοι αποτέλεσαν πεδίο σύγκρουσης εργατών, φοιτητών και της Αστυνομίας. Η δημοκρατία μας δεν συμβιβάζεται με την ακραία καταστολή. Αυτές οι πρακτικές τραυματίζουν τη σχέση πολίτη και κράτους σε καιρούς που άλλο έπρεπε να είναι το διακύβευμα».
Η ΑΔΕΔΥ
Σε ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλεται επίσης, η
επίθεση  και η άσκηση ποινικών διώξεων στους εστιακούς φοιτητές.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής και την άσκηση ποινικών διώξεων στους εστιακούς φοιτητές με βαρύτατες και ανυπόστατες κατηγορίες  . Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες, αφού αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν πρόσχημα για το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Με τον πιο αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και ωμό τρόπο, η Κυβέρνηση , αξιοποίησε τις δυνάμεις καταστολής , για να αποτρέψει να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου και η σχέση του με τους αγώνες του σήμερα συμπυκνώνεται στο σύνθημα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία και συμπληρώνεται με το αίτημα για την προάσπιση της Υγείας του λαού.
Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα».
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Ακόμη, η Οργάνωση Μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την αστυνομική βία.
Στην ανακοίνωση τονίζονται και τα εξής: «Στην πόλη των Ιωαννίνων, οι υπεράριθμες αστυνομικές δυνάμεις παρενόχλησαν και εμπόδισαν πολίτες και οργανώσεις να αποτίσουν φόρο τιμής στο Μνημείο των Ηρώων Πολυτεχνείου και η αναίτια και ωμή αστυνομική βία οδήγησε σε τραυματισμούς εστιακών φοιτητών. Η βάρβαρη επίθεση εναντίον των εστιακών φοιτητών είναι το πιο έντονο περιστατικό αστυνομικής βίας των τελευταίων χρόνων στην πόλη των Ιωαννίνων με τραυματισμούς δύο φοιτητών ενός εκ των οποίων πολύ σοβαρός που οδήγησε στην διακομιδή τους στο νοσοκομείο.
Η ακραία αστυνομική βία ήταν σχέδιο μιας προσπάθειας προβοκάτσιας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να αποκρύψει την αδυναμία και την παντελή ανικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού. Την βαθιά υγειονομική κρίση που έχει προκύψει εξαιτίας της έλλειψης σχεδίου για την αντιμετώπισή της , την κατάρρευση της οικονομίας, την ανοχή και κάλυψη παντός είδους εργοδοτικών αυθαιρεσιών, την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με την μη ορθή και αποτελεσματική χρήση της τηλεκπαίδευσης και πολλά άλλα ζητήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε και δεν μπορεί να λύσει. Για όλα αυτά τα οποία διαδραματίστηκαν υπάρχουν ευθύνες . Ζητάμε την άμεση απόδοση ευθυνών για την ωμή βία που ασκήθηκε σε βάρος ειρηνικών πολιτών και οργανώσεων και για την γενικότερη απαράδεκτη στάση των αστυνομικών δυνάμεων».
Το Εργατικό Κέντρο
Σε νέα ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, σημειώνονται χθες, και τα εξής:
«Λύσσαξαν μετά την οργανωμένη, πειθαρχημένη συγκέντρωση στο μνημείο Ηρώων  πολυτεχνείου του Εργατικού Κέντρου και των φοιτητικών συλλόγων που δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν. Η παρακολούθηση εκλεγμένων συνδικαλιστών στα  στενά γύρω απ το Εργατικό Κέντρο είναι προκλητική και καλούμε άμεσα την αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων να σταματήσει το όργιο τρομοκράτησης και καταστολής. Καλούμε να μας απαντήσουν αν δρουν με κυβερνητική εντολή, ενώ περιμένουμε ακόμα απάντηση για τα στοιχειά του χρυσαυγιτη αστυνόμου. Δεν μας φοβίζουν, οι απαγορεύσεις και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης.
Κάθε προσπάθεια εκφοβισμού, τρομοκράτησης, αυταρχισμού θα πέφτει στο κενό. 26 Νοέμβρη απεργούμε. Οι εργάτες δίνουμε οργανωμένη απάντηση. Υπερασπιζόμαστε την υγεία, τη δουλειά και τα δικαιώματα μας».
Το Συνδικάτο Οικοδόμων
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης με τα ΜΑΤ να μας αποτρέψει δεν πέρασε. Ακυρώσαμε την απαγόρευσή τους. Καταδικάζουμε το μηχανισμό καταστολής της κυβέρνησης της ΝΔ, που μανιασμένα  και απρόκλητα, χτύπησε δεκάδες συναδέλφους οικοδόμους, έστειλε συναδέλφους τραυματίες στο νοσοκομείο και έκανε δεκάδες προσαγωγές. Οι συνάδελφοι οικοδόμοι πειθαρχημένα, οργανωμένα, με όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις), με τα διακριτικά του συνδικάτου, βροντοφωνάξαμε τα επίκαιρα αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το μεροκάματό μας,  την υγεία και τη ζωή των οικογενειών μας».
Οι Σχολικές Καθαρίστριες
Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών, αναφέρει σε δική της ανακοίνωση και τα εξής:
«Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή βία και τις προσαγωγές σε βάρος εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που όλους αυτούς τους μήνες αρνείται να πάρει μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών τάξεων με μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με γενναίες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών. Προτίμησαν να κλείσουν τους μαθητές στο σπίτι. Να μην κοινωνικοποιηθούν  διαλύοντας τα μορφωτικά τους δικαιώματα. Ακόμη και η πολυδιαφημιζόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την πρώτη μέρα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία έπεσε στο κενό παίζοντας με τα νεύρα των μαθητών γονέων και εκπαιδευτικών».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ