ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – Ενστάσεις προκαλεί η παράταση της θητείας τους

Τρ. Αλμπάνης: «Γίνεται κατά παρέκκλιση του Νόμου και έτσι δε θα έχουμε εκλογές στο τέλος Ιουνίου» – Το πλήρες σχέδιο του επικείμενου σχεδίου νόμου ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου που εκφράζει την αντίθεση της και στην κατάργηση τμημάτων του Ιδρύματος

Στα… κάγκελα βρίσκονται εκ νέου Πρυτανικές Αρχές της χώρας, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να δοθεί παράταση στη διάρκεια της θητείας τους, κατά τέσσερις μήνες, χωρίς σε αυτό το διάστημα να διεξάγονται οι προγραμματισμένες εκλογές ανάδειξης των νέων διοικήσεων.
Ένα από τα Πανεπιστήμια της χώρας που επηρεάζεται από την απόφαση αυτή, είναι και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς με την παράταση που δόθηκε και τον σχεδιασμό για τη λειτουργία των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, είναι άγνωστο εάν, πότε και με ποιον τρόπο θα διεξαχθούν τελικά οι πρυτανικές εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό χθες ο Ππρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων της χώρας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε δηλώσεις του την Τετάρτη το πρωί, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αφού διευκρίνισε πως εκφράζει την προσωπική του θέση και όχι αυτή της Συνόδου, εξέφρασε την αντίθεσή του στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, κάνοντας λόγο για παρέκκλιση από το Νόμο.
«Διαφωνώ με την παράταση της θητείας των πρυτανικών αρχών, που γίνεται κατά παρέκκλιση του Νόμου και έτσι δε θα έχουμε εκλογές στο τέλος Ιουνίου. Η κυβέρνηση είχε την πολυτέλεια του χρόνου, ώστε να αποφασίσει, αν ήθελε κάτι διαφορετικό και να μη χρειαστεί καν να φτάσουμε στο τέλος Ιουνίου. Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας και σύγχυση στη λειτουργία των Πανεπιστημίων», ανέφερε αρχικά, ενώ ρωτήθηκε και για την πρόβλεψη λειτουργίας των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, θεσμός που είχε λειτουργήσει – με όχι μεγάλη επιτυχία πάντως – και πριν από μία δεκαετία στα πανεπιστήμια.
«Στην πρόσφατη Σύνοδο δεν είδαμε κάποιο έγγραφο, αλλά ό,τι ανακοινώθηκε ήταν σε προφορικό επίπεδο. Επομένως, δεν ξέρουμε ούτε πως θα εκλέγονται τα Συμβούλια, ούτε ποιες αρμοδιότητες θα έχουν, ούτε πως θα εκλέγονται ή θα επιλέγονται οι πρυτάνεις. Έχω ζητήσει ως προεδρεύων της Συνόδου από το υπουργείο να μας δώσει εγγράφως το σχέδιο ώστε να τοποθετηθούμε συνολικά», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Η Σύγκλητος

Εξάλλου, για όλα τα μείζονα ζητήματα συνεδρίασε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία συζήτησε και το θέμα του επικείμενου νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια, αποφασίζοντας να ζητήσει το πλήρες σχέδιο, ώστε να τοποθετηθεί επ’ αυτού με σαφήνεια και επί της ουσίας.
Παράλληλα, η Σύγκλητος συζήτησε και την επιστολή της υπουργού Παιδείας προς τα Πανεπιστήμια και θεωρεί ομόφωνα ότι δεν συντρέχει κανένας ακαδημαϊκός λόγος για την κατάργηση ή τη συγχώνευση Τμημάτων του Πανεπιστημίου.
Χαρακτηριστικά σημειώνει τα εξής: «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα μεγάλο περιφερειακό ίδρυμα της χώρας με μακρά προσφορά στην ελληνική κοινωνία, υψηλές διακρίσεις και αναγνώριση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου στην Ελλάδα και διεθνώς. Όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου αποτελούν στρατηγικές επιλογές για την ενίσχυση της επιστημονικής πολυθεματικότητάς του. Όσον αφορά τα νέα Τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 και σ’ αυτά εντάχθηκαν το προσωπικό και οι υποδομές του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, τα νέα προγράμματα σπουδών αυτών βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης και θα αξιολογηθούν, εφόσον κλείσουν έναν πλήρη κύκλο σπουδών».

Η μοριοδότηση των Πανεπιστημίων

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του μαζί με άλλα Ιδρύματα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων και δημοσίως, σε σχέση με την μοριοδότηση Πανεπιστημίων από την ΕΘΑΑΕ για την κατανομή του 20% του τακτικού προϋπολογισμού.
Η Σύγκλητος επικύρωσε τις δράσεις του Ιδρύματος και επεσήμανε τόσο τη σημασία των κριτηρίων με αναφορά στη διεθνή πανεπιστημιακή συνθήκη όσο και το είδος των κριτηρίων στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τα rankings σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αποφάνθηκε ότι η μοριοδότηση, που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα των Αθηνών, δεν έχει καμία σχέση με την αξιολογική κατάταξη των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα για τους παρακάτω λόγους:
Η προαναφερόμενη μοριοδότηση της ΕΘΑΑΕ δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη των Πανεπιστημίων, αλλά διαδικασία κατανομής του τακτικού προϋπολογισμού για τις επιμέρους δράσεις του Ιδρυμάτων. Επισημαίνεται ότι η ΕΘΑΑΕ, ούτε σχετική αρμοδιότητα έχει, ούτε υλοποιεί αξιολογήσεις.
Οι δείκτες και τα κριτήρια, που εφαρμόσθηκαν, παρουσιάζουν λάθη και αστοχίες στην εφαρμογή τους με σημαντικές αρνητικές συνέπειες που πλήττουν το κύρος του Πανεπιστημίου. Αυτή η αστοχία πλήττει κάποια Ιδρύματα συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπό αυτή την οπτική, η εφαρμογή των κριτηρίων χρήζει διορθώσεων, ώστε η δημόσια χρηματοδότηση να είναι πιο δίκαιη, έστω και με αναφορά στα συγκριμένα κριτήρια,  προς τα Πανεπιστήμια από πλευράς ΥΠΑΙΘ. Η επισήμανση που αφορά σε λάθη έχει ήδη επιβεβαιωθεί, καθώς η ΕΘΑΑΕ συζητά εκ νέου με τα Πανεπιστήμια διορθώσεις και αλλαγές στο σχέδιο και τη διαδικασία μοριοδότησης.
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι θετικό σε κάθε εθνική και διεθνή αξιολόγηση, με σαφή κριτήρια, αναφορικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης, της έρευνας, του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και των ανωτέρω διεθνών συνεργασιών. Με αναφορά στα ανωτέρω κριτήρια, τα οποία κυριαρχούν σε όλα τα διεθνή συστήματα αξιολόγησης (rankings), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται μεταξύ των πέντε  κορυφαίων ελληνικών Πανεπιστημίων, τα τελευταία 10 χρόνια, και σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», αναφέρει η Σύγκλητος.

Τα προβλήματα

Ακόμα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει και πάλι την έντονη αγωνία για τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και την αποστολή του Πανεπιστημίου.
«Τα προβλήματα, κυρίως και σχεδόν αποκλειστικά, προκύπτουν από την υποστελέχωση σε διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικό προσωπικό και τη συνεχή υποχρηματοδότηση των πιο βασικών και ανελαστικών δαπανών, όπως το κόστος της ενέργειας, της συντήρησης κτιρίων και ερευνητικών υποδομών, καθώς και της καθημερινής λειτουργίας εργαστηρίων και κλινικών μαθημάτων. Επιπλέον, επισημαίνονται τα διαρκή προβλήματα που αφορούν στη φοιτητική μέριμνα», σημειώνει.
Τέλος, η Σύγκλητος θεωρεί ότι το θέμα της φοιτητικής στέγασης στις Πανεπιστημιουπόλεις Α΄ και Β΄ Ιωαννίνων, της Άρτας και της Πρέβεζας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών των φοιτητών. Υπό την οπτική της συγκεκριμένης αναγκαιότητας, αποφάσισε να θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της μελέτης και χρηματοδότησης νέων εστιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χωρίς την εμπλοκή σε δομές ΣΔΙΤ.

Για τους πτυχιούχους του ΦΠΨ

Στο μεταξύ, ο κ. Αλμπάνης εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη του Πανεπιστημίου στους αποφοίτους του Τμήματος ΦΠΨ όπως και των άλλων του ίδιου τμήματος του ΕΚΠΑ, οι οποίοι πήραν πτυχίο χωρίς εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το 2018, πλην όμως δεν είναι δικαιούχοι της δυνατότητας αναγνώρισης του πτυχίου από Τμήμα Ψυχολογίας, όπως συμβαίνει για όσους ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους ένα χρόνο μετά!
«Όσοι εισήχθησαν στο ΦΠΨ το 2014 και ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το 2018, έμειναν εκτός τροποποίησης. Αντιθέτως, εκείνοι που εισήχθησαν μεν το 2014, αλλά ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το 2019 ή και αργότερα, εντάχθηκαν στο Τμήμα Ψυχολογίας και με την αποφοίτησή τους είχαν το δικαίωμα να αποκτήσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος του Ψυχολόγου», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή διαμαρτυρίας, κάνοντας λόγο για μία ξεκάθαρη διάκριση και μεροληπτική αντιμετώπισή τους από την ίδια την Πολιτεία.
Τον Μάρτιο του 2020 προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, όμως η εκδίκαση της υπόθεσής τους έχει αναβληθεί ήδη οκτώ φορές.
«Καλούμε την υπουργό Παιδείας να απαντήσει εμπράκτως αν είναι υπέρ της αξιοκρατίας ή όχι, αποκαθιστώντας έστω και σήμερα την απαράδεκτη δημιουργία αποφοίτων δύο ταχυτήτων.
Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από το – συνταγματικά κατοχυρωμένο – ισότιμο δικαίωμά μας για πρόσβαση στη γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα που η προαναφερθείσα τροποποίηση παρέχει στους συναδέλφους μας», αναφέρουν.
Ο κ. Αλμπάνης παραδέχθηκε πως η αντιμετώπισή των αποφοίτων του ΦΠΨ αυτής της περιόδου συνιστά ξεκάθαρη αδικία, ωστόσο επισήμανε, ότι πρόκειται για ακαδημαϊκό θέμα, το οποίο θα πρέπει να λύσει το υπουργείο Παιδείας. «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει κάνει και παρέμβαση υπέρ των φοιτητών στη δικαστική προσφυγή που έχουν ασκήσει», ανέφερε.

Βασίλης Λούπας